Mąka orkiszowa zdobywa coraz większą popularność w polskiej kuchni. Jej zalety znane są od tysiącleci. Jakie ma właściwości i jak stosować mąkę orkiszową w przepisach?
Jakie suszone owoce i orzechy pomagają na zaparcia?
Zaparcia to wstydliwy, ale także nieprzyjemny problem dotykający sporej części Polaków. U niektórych ten problem jest przelotny, u innych natomiast rozwija się w tak zwane zaparcia nawykowe. Istotny wpływ na poradzenie sobie z nieprzyjemnymi dolegliwościami ma właściwa dieta. Sięganie po suszone owoce i orzechy pomaga w poradzeniu sobie z nimi. Które produkty najlepiej wybrać?
Jak często jeść orzechy pekan?
Orzechy pekan coraz częściej pojawiają się na naszych stołach jako chrupiąca przekąska lub dodatek do popularnych owsianek czy musli. Jak często i w jakiej porcji należy je spożywać?
Dlaczego płatki gryczane? Poznaj ich właściwości i zastosowanie
Chociaż nazwa może zasugerować coś innego, gryka nie jest zbożem. Ziarna zawierają błonnik i białko, a także różne przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Zazwyczaj spożywa się je w formie kasz, płatków śniadaniowych, otrębów i mąki. Można z nich zrobić makarony, naleśniki, owsiankę i wypieki. Sprawdź, dlaczego warto włączyć płatki gryczane do swojej diety!
Nasiona i pestki na diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna, oparta na niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej ilości tłuszczów, staje się coraz bardziej popularna. Chociaż wiele produktów jest wykluczonych, niektóre pestki i nasiona doskonale doskonale wpisują się w jej zasady. Jakie pestki i nasiona warto włączyć do menu, by wzbogacić posiłki i nie wyjść z ketozy?
10 nasion i orzechów na obniżenie cholesterolu
Jeśli masz podwyższony cholesterol, możesz być narażony na różne schorzenia, w zależności od tego, które naczynia krwionośne są zablokowane lub zwężone. Zastanawiasz się, jak poprawić wyniki krwi? Sprawdź, które nasiona i orzechy warto włączyć do swojej diety, by obniżyć poziomu cholesterolu i trójglicerydów!
Inulina z cykorii – właściwości i zastosowanie
Inulina jest wielocukrem, który występuje w wielu roślinach. Coraz częściej stosowana jest jako zamiennik cukru białego. Jakie ma właściwości inulina z cykorii?
Bezglutenowa mąka jaglana. Poznaj jej właściwości
Mąka jaglana znajduje się w grupie produktów, które z pewnością powinny przynajmniej od czasu do czasu pojawiać się na naszym stole. Wytwarzana z ziaren prosa, pradawnego zboża, oferuje wiele wartości odżywczych dla naszego organizmu. Poznajmy, co znajduje się w składzie mąki jaglanej i jakie są jej właściwości. Dlaczego warto po nią sięgnąć?
Jakie pić herbaty kiedy dokucza zgaga? 7 najlepszych propozycji
Zgaga jest jedną z najpopularniejszych dolegliwości układu pokarmowego. Jakich napojów warto unikać przy tej dolegliwości? Jakie herbaty zalecane są na łagodzenie zgagi?
Co jeść na diecie ketogenicznej?
Dieta ketogeniczna stała się w ostatnim czasie bardzo popularna. Badania wykazały, że ta dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu jest skuteczna w odchudzaniu, wspomaga walkę z cukrzycą i epilepsją. Istnieją również wczesne dowody na to, że może być korzystna w przypadku niektórych nowotworów, choroby Alzheimera i innych chorób.
Co można zrobić z mąki jaglanej? Do czego stosować?
Obecnie coraz więcej osób przekonuje się o dobroczynnym wpływie kaszy jaglanej na zdrowie. Nie zakwasza organizmu, jest lekka, smaczna i ma niski indeks glikemiczny – co jest bardzo ważne zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę.
Tapioka w kulkach: jakie ma właściwości i jak ją stosować?
Pożywne i wartościowe kulki tapioki stosowane są m.in do przygotowania popularnego w Azji napoju bubble tea. Czym jest tapioka? Do czego można ją stosować?