Soczewica – mała, niepozorna roślina strączkowa, która skrywa w sobie ogrom wartości odżywczych. Jest źródłem roślinnego białka, błonnika, żelaza i wielu innych składników wspierających zdrowie na co dzień. Coraz częściej pojawia się w jadłospisach osób dbających o dietę, wegetarian, a nawet sportowców. Ale czy soczewica jest dla każdego? Jakie ma właściwości, kiedy warto ją jeść, a kiedy zachować ostrożność?
Czym różni się herbata liściasta od ekspresowej – która jest zdrowsza?
Na półkach sklepowych znajdziemy dwie podstawowe formy herbaty – liściastą oraz ekspresową, czyli tą w torebkach. Intuicyjnie sięgamy po wersję ekspresową, bo jest szybka i wygodna w przygotowaniu. Ale czy to na pewno najlepszy wybór? Czy herbata liściasta rzeczywiście jest lepsza? A może wszystko zależy od sytuacji? Przyjrzyjmy się wadom i zaletom obu rozwiązań.
Herbata na kaca – co pomoże po imprezie?
Ból głowy po suto zakrapianej imprezie? Na szczęście jest na to sposób. Jednym ze sprawdzonych domowych sposobów na dolegliwości związane z kacem może być wypicie odpowiednio dobranej herbaty. Jaka herbata sprawdzi się najlepiej?
Zielona herbata w ciąży – co mówią badania?
O tym, że picie zielonej herbaty — bo ona jest bogata w antyoksydanty — wpływa pozytywnie na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu, wiemy nie od dziś. Spożywanie zielonej herbaty w ciąży budzi jednak pewne wątpliwości. Jak to więc jest z tą zieloną herbatą w ciąży? Czy możemy ją pić, a jeżeli tak, to w jakich dawkach?
Herbata oolong – właściwości, skład parzenie. Kompletny przewodnik.
Herbata oolong to półfermentowany napar, który łączy zalety herbaty zielonej i czarnej. Wspiera metabolizm, pomaga w kontroli cukru we krwi, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. W tym poradniku poznasz jej właściwości, zastosowanie oraz możliwe skutki uboczne. Dowiesz się też, jak ją prawidłowo parzyć, by wydobyć pełnię smaku i działania.
Kardamon – jak stosować? Przepis na kawę z kardamonem.
Kardamon to mała przyprawa o wielkiej mocy – dodaje smaku, aromatu i… może pomóc w odchudzaniu? Dowiedz się jak stosować kardamon w kuchni. Jeśli kochasz kawę i chcesz odkryć jej orientalną odsłonę, koniecznie wypróbuj wersję z kardamonem.
Czym zastąpić kardamon? Najlepsze alternatywy
Zabrakło kardamonu w kuchni? Bez paniki! Ta aromatyczna przyprawa ma wyjątkowy smak, ale to nie znaczy, że nie da się go zastąpić. Sprawdź, czym najlepiej zastąpić kardamon, by Twoje danie wciąż pachniało i smakowało wyjątkowo – od wypieków po curry i kawę!
Borówki liofilizowane – właściwości, zastosowanie i gdzie kupić?
Masz ochotę na zdrową przekąskę, która nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza mnóstwo wartości odżywczych? Sprawdź borówki liofilizowane. Za sprawą unikalnego procesowi suszenia zachowują niemal wszystkie witaminy i antyoksydanty, a przy tym są lekkie, poręczne i idealne do wielu zastosowań. Jakie mają właściwości, jak je wykorzystać w kuchni i gdzie kupić najlepsze?
Proszek daktylowy – dobra alternatywa dla cukru. Co zawiera i jak stosować?
Coraz częściej na półkach popularnych drogerii oraz sklepów ze zdrową żywnością możemy znaleźć nowy rodzaj słodzika – sproszkowane daktyle. Czym dokładnie są daktyle w proszku i dlaczego warto rozważyć ich włączenie do diety zamiast cukru? Poznajcie wszystkie właściwości i zalety tego produktu.
Zioła prowansalskie – skład i właściwości. Gdzie kupić najlepsze?
Zioła prowansalskie są bardzo popularną przyprawą pochodzącą z Francji. Jakie przyprawy wchodzą w skład oryginalnej mieszanki?
Pieprz biały – właściwości i zastosowanie
Pieprz biały to niezastąpiona przyprawa w kuchni, zwłaszcza gdy liczy się delikatny, ale wyrazisty smak. Zastanawiasz się, co wybrać – pieprz biały mielony czy ziarnisty? A może szukasz, czym zastąpić pieprz biały i jak go przechowywać, by nie stracił aromatu? Sprawdź wszystko, co warto wiedzieć o tej wyjątkowej przyprawie.
Kardamon – królowa przypraw. Właściwości, skład, przeciwwskazania.
Nie bez powodu kardamon nazywany jest królową przypraw. To unikalna przyprawa o cytrusowo-słodkim smaku, która znajduje się – obok szafranu i wanilii – na liście najdroższych przypraw świata. Jakie właściwości ma kardamon i dlaczego warto włączyć go do swojej diety?