Orzechy brazylijskie są bardzo bogate w selen, a zbyt duża ilość selenu może powodować kruchość włosów i paznokci. Z tego powodu maksymalna dawka to dwa orzechy dziennie, a niektórzy zalecają nawet jedzenie tylko jednego. Dowiedz się więcej o właściwościach orzechów brazylijskich z artykułu: Orzechy brazylijskie i ich właściwości.
Jak często jeść pistacje?
Pistacje jako jedyne z orzechów zawierają karotenoidy — luteinę i zeaksantynę, które wspomagają pracę oczu. Pistacje zawierają też najwięcej potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. Niestety są bardzo kalorycznymi orzechami. Garść pistacji waży 15 g i zawiera 85 kalorii, 100 g pistacji to aż 560 kcal. Z tego powodu zaleca się jeść 1-2 garście pistacji dziennie….
Jak suszyć wiśnie?
Suszenie wiśni domowym sposobem jest nie tylko bardzo proste, ale również korzystne. Jest to sposób na zachowanie głębi smaków oraz jeszcze większych wartości odżywczych. Do suszenia warto wybrać dojrzałe już owoce wiśni. Należy je umyć w zimnej wodzie, usunąć łodygi oraz wydrylować z pestek. Dla odsączenia z nich wody warto okryć je na chwilę ręcznikiem…
Jakie wiśnie suszone mają wartości odżywcze?
Suszone wiśnie lub wiśnie liofilizowane oprócz obłędnego smaku i słodyczy, mają również wiele wartości odżywczych. Zawarte minerały oraz witaminy mają znaczący wpływ na układ trawienny, odpornościowy i krwionośny. Znacznie poprawiają cery, pozbawiając ją jednocześnie oznak zmęczenia. Wartości odżywcze znajdujące się w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 303 kcal, tłuszcz – 0,1 g, w tym kwasy…
Suszone mango – jak zrobić?
Domowe i samodzielne wysuszenie mango jest świetną alternatywą dla gotowych i zapakowanych produktów. Cały proces nie jest skomplikowany, a co najważniejsze nie ma konieczności kupowania specjalnie do tego przeznaczonych urządzeń. Wystarczy tylko nóż, deska do krojenia, blaszka do pieczenia i oczywiście owoc. Do suszenia najlepiej wybierać dojrzałe mango, które będzie łatwe w krojeniu. Owoc należy…
Kasza manna i jej właściwości
Kasza manna, zwana czasami grysikiem, to rodzaj bardzo drobnej kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy. Uzyskuje się ją na skutek odsiewania grubszych kawałków w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę. Na rynku dostępna jest również kasza manna błyskawiczna, która poddana jest już wstępnej obróbce termicznej, dzięki czemu jest ona bardzo szybka w przygotowaniu. Kasza manna wywodzi…
Jak długo moczyć suszone morele?
Suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom pulchności i soczystości. W przypadku, gdy w domu masz morele siarkowane, zabieg moczenia pomoże w usunięciu konserwantów z powierzchni moreli. Niemniej jednak rekomendujemy spożywanie moreli pochodzących z upraw ekologicznych, czyli moreli suszonych bez siarki. Jak je namoczyć? Umieść suszone morele w małej misce i…
Jak suszyć żurawinę?
Żurawina jest owocem, który ma nieocenione walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana. Żurawinę suszoną najlepiej kupować w dobrych sklepach z żywnością ekologiczną lub ususzyć samemu w domu. W ten sposób mamy pewność, że żurawina będzie pozbawiona konserwantów i dodatków cukru. Do suszenia wybierz dobrej jakości, świeżą żurawinę. Najlepiej suszyć…
Jak spożywać suszoną żurawinę?
Suszona żurawina jest wytwarzana z prawdziwej żurawiny — owocu znanego z kwaśnego smaku i wielu korzyści zdrowotnych. Suszona żurawina jest źródłem cennych składników, dlatego warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie. Duża garść suszonej żurawiny zapewnia nam dzienną dawkę poliantocyjanidów. Ile żurawiny dziennie? Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Warto pamiętać,…
Jak przechowywać suszoną żurawinę?
Suszoną żurawinę przechowuje się tak samo jak inne suszone owoce. Najlepiej pojemniki z żurawiną umieścić w suchym, zacienionym miejscu o temperaturze oscylującej ok. 20 stopni.Żurawinę trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby do owoców nie dostawała się wilgoć.Jeżeli chcemy żurawinę przechować na dłużej, możemy włożyć pojemniki do zamrażarki. Czas mrożenia żurawiny nie powinien przekraczać 12 miesięcy….
Migdały: jak zdjąć skórkę?
Zdjęcie skórki z migdałów najlepiej jest przeprowadzić na zimno. Polanie ich wrzątkiem może uszkodzić niektóre zawarte w nich wartościowe składniki. Najlepiej jest je włożyć do wody na 24 godziny, w których trakcie jednokrotnie zmienić można płyn. Po upływie tego czasu należy je obierać ze skórki, co wymaga pewnej cierpliwości, w zamian jednak gwarantuje prawdziwe bogactwo…
Dlaczego migdały są takie drogie?
Cena migdałów w Polsce uzależniona jest od ceny ich importu z zagranicy. Transport i przechowywanie są kosztowne. Dodatkowo uprawa migdałów w zrównoważony sposób także stanowi o wysokim koszcie ich sprzedaży. Więcej o zakupie migdałów dowiesz się z artykułu: Jak kupić dobre migdały?