Już w czasach starożytnych czarnuszka była znana z bardzo cennych właściwości zdrowotnych. Dodawanie jej do naparów oraz potraw pomoże pozbyć się wielu problemów zdrowotnych.
![czarnuszka w drewnianej misce, na drewnianej łyżce, rozsypana na drewnianym stole i olej z czarnuszki](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2018/05/Fotolia_264663112_Subscription_Monthly_M-1024x681.jpg?resize=980%2C652)
![Opakowanie Go4Taste](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/g4t-opakowanie-180.jpg?w=980&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/574-home_default/czarnuszka-czarny-kminek.jpg?w=980&ssl=1)
Zdrowotne właściwości czarnuszki:
- poprawia samopoczucie alergikom i astmatykom, eliminuje występujące w sezonie symptomy alergiczne i znacznie polepsza wydolność płuc;
- działa przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybicznie;
- zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka oraz stanowczo osłabia symptomy refluksu żołądkowo-przełykowego;
- reguluje poziom cukru we krwi oraz pozwala pozbyć się niebezpiecznego nadciśnienia;
- wspomaga laktację u kobiet karmiących, a także reguluje miesiączkowanie;
- poprawia wygląd cery, zapobiega łysieniu oraz przyśpiesza gojenie ran;
- ma silne działanie utleniające, a co za tym idzie, hamuje wzrost i pojawianie się komórek nowotworowych w organizmie.
Zobacz też: Czy czarnuszka leczy tarczycę?