Ryż, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów złożonych, najlepiej spożywać po treningu. Najczęściej zalecane są odmiany brązowa i czarna, a także tzw. ryż dziki, ale klasyczny ryż biały również sprawdzi się jako przekąska po treningowa. Ryż posiada wysoki indeks glikemiczny. Zawarte w nim węglowodany szybko dostarczane są do tkanek, które odbudowują zużyty podczas treningu glikogen….
Dlaczego migdały są zdrowe?
Migdały potocznie nazywane są królami orzechów. Nie bez powodu należą do jednych z najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów żywnościowych na świecie (tzw. superfoods). Jedzenie migdałów ma nieocenione właściwości dla naszego zdrowia. Migdały są zdrowe, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych. Garść migdałów (ok. 30 g) zawiera: błonnik: 3,5 g; białko: 6 gramów; tłuszcz: 14 gramów…
Czy rodzynki są zdrowe dla dzieci?
Rodzynki, podobnie jak inne owoce suszone, zawierają wiele wartości odżywczych, które mogą być cenne dla organizmu dziecka. Należą do nich przede wszystkim minerały takie jak: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, które pomagają w rozwoju psychicznym i fizycznym dziecka.Rodzynki to naturalne środki przeczyszczające, które pomagają w usuwaniu zaparć. Regularne spożywanie rodzynek pomaga poprawić ruchy jelit…
Kiedy jeść owoce suszone?
Bakalie– suszone owoce warto jeść przez cały rok, ponieważ są prawdziwą bombą witaminową dla naszego organizmu i zawierają wiele składników odżywczych. Suszone owoce są bardzo bogate w kalorie i cukier, w tym glukozę i fruktozę. Warto je jeść w sezonie zimowym a także w okresach wzmożonej aktywności fizycznej – przed lub po intensywnym treningu (np….
Co dają rodzynki po treningu?
Rodzynki są idealną przekąską dla wszystkich uprawiających aktywnie i intensywnie sport (np. bieganie, fitness, trening siłowy). Rodzynki posiadają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64) i zawierają cukry proste. Stanowią tym samym dużą dawkę energii, która pomaga w odbudowie zapasów zużywanego podczas treningu glikogenu. Glikogen jest wielocukrem, który zlokalizowany jest głównie w wątrobie oraz w mięśniach…