Mango, ze względu na oryginalny smak, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Suszony owoc zachowuje zarówno kwaskowaty, jak i lekko słodki smak. W składzie można znaleźć istotne dla zdrowia antyoksydanty, witaminę A i C, potas oraz wapń. Suszone mango bez cukru na słodko można stosować jako dodatek do sałatek owocowych, jogurtów, wypieków, owsianek i płatków…
Kasza manna i jej właściwości
Kasza manna, zwana czasami grysikiem, to rodzaj bardzo drobnej kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy. Uzyskuje się ją na skutek odsiewania grubszych kawałków w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę. Na rynku dostępna jest również kasza manna błyskawiczna, która poddana jest już wstępnej obróbce termicznej, dzięki czemu jest ona bardzo szybka w przygotowaniu. Kasza manna wywodzi…
Jak długo moczyć suszone morele?
Suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom pulchności i soczystości. W przypadku, gdy w domu masz morele siarkowane, zabieg moczenia pomoże w usunięciu konserwantów z powierzchni moreli. Niemniej jednak rekomendujemy spożywanie moreli pochodzących z upraw ekologicznych, czyli moreli suszonych bez siarki. Jak je namoczyć? Umieść suszone morele w małej misce i…
Jak suszyć żurawinę?
Żurawina jest owocem, który ma nieocenione walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana. Żurawinę suszoną najlepiej kupować w dobrych sklepach z żywnością ekologiczną lub ususzyć samemu w domu. W ten sposób mamy pewność, że żurawina będzie pozbawiona konserwantów i dodatków cukru. Do suszenia wybierz dobrej jakości, świeżą żurawinę. Najlepiej suszyć…
Jak spożywać suszoną żurawinę?
Suszona żurawina jest wytwarzana z prawdziwej żurawiny — owocu znanego z kwaśnego smaku i wielu korzyści zdrowotnych. Suszona żurawina jest źródłem cennych składników, dlatego warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie. Duża garść suszonej żurawiny zapewnia nam dzienną dawkę poliantocyjanidów. Ile żurawiny dziennie? Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Warto pamiętać,…
Jak przechowywać suszoną żurawinę?
Suszoną żurawinę przechowuje się tak samo jak inne suszone owoce. Najlepiej pojemniki z żurawiną umieścić w suchym, zacienionym miejscu o temperaturze oscylującej ok. 20 stopni.Żurawinę trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby do owoców nie dostawała się wilgoć.Jeżeli chcemy żurawinę przechować na dłużej, możemy włożyć pojemniki do zamrażarki. Czas mrożenia żurawiny nie powinien przekraczać 12 miesięcy….
Dlaczego suszona żurawina jest słodka?
Świeża żurawina charakteryzuje się nieco kwaskowatym, cierpkim smakiem. Jak to się dzieje, że suszona żurawina w sklepach jest słodka? Wynika to z procesu produkcji. Żurawina ze względu na swój smak jest kandyzowana w roztworze cukru przed procesem suszenia. A to oznacza, że dodaje się do niej olej słonecznikowy i duże ilości cukru (nawet 50% zawartości)….
Migdały: jak zdjąć skórkę?
Zdjęcie skórki z migdałów najlepiej jest przeprowadzić na zimno. Polanie ich wrzątkiem może uszkodzić niektóre zawarte w nich wartościowe składniki. Najlepiej jest je włożyć do wody na 24 godziny, w których trakcie jednokrotnie zmienić można płyn. Po upływie tego czasu należy je obierać ze skórki, co wymaga pewnej cierpliwości, w zamian jednak gwarantuje prawdziwe bogactwo…
Dlaczego migdały są takie drogie?
Cena migdałów w Polsce uzależniona jest od ceny ich importu z zagranicy. Transport i przechowywanie są kosztowne. Dodatkowo uprawa migdałów w zrównoważony sposób także stanowi o wysokim koszcie ich sprzedaży. Więcej o zakupie migdałów dowiesz się z artykułu: Jak kupić dobre migdały?
Czy migdały są dobre na odchudzanie?
Według badań migdały mogą pomóc zrzucić niechciane kilogramy, szczególnie w okolicy brzucha. Badacze odkryli, że osoby na diecie bogatej w migdały straciły na wadze więcej niż osoby na diecie wysokowęglowodanowej zawierające taką samą liczbę kalorii. Czy migdały tuczą? Migdały są produktami dość kalorycznymi (ok.579 kcal na 100 g), zawierają też sporo tłuszczów nienasyconych. W 100…
Jak długo gotować ryż?
Czas gotowania ryżu zależy od jego odmiany. Najszybciej ugotujemy ryż biały. Średni czas gotowania ryżu białego w zależności od gatunku to 10-20 minut. Najwięcej czasu na gotowanie musimy poświęcić w przypadku ryżu brązowego i czarnego, gdzie średni czas wynosi od 30 do 40 minut. Poniżej tabela czasów gotowania z wybranymi gatunkami ryżu: Rodzaj ryżu Czas…
Dlaczego ryż brązowy jest zdrowszy?
Brązowy ryż jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez i żelazo. Ryż brązowy jest dobrą podstawą niskokalorycznej i świadomej diety. Ryż brązowy w odróżnieniu od ryżu białego, po zbiorach zostaje obrany tylko i wyłącznie z niejadalnej warstwy (plewy). Ziarno, które ma wydłużony kształt i brązowy…