Spożywanie czarnuszki korzystnie wpływa na stan tarczycy, a także jest skutecznym elementem terapii. Powoduje obniżenie stężenia hormonów stymulujących tarczycę w surowicy krwi. Jednocześnie można zauważyć pojawienie się w organizmie (trijodotyroniny). Zobacz też: Czarnuszka i jej właściwości.
Czy czarnuszka obniża ciśnienie?
Czarnuszka pomaga pozbyć się niebezpiecznego nadciśnienia we krwi, a co za tym idzie, zmniejsza również ryzyko powstawania miażdżycy i zakrzepów żylnych. Zobacz: Czarnuszka i jej właściwości
Czy czarnuszka zawiera gluten?
Czarnuszka jest jedną z niewielu przypraw, która nie zawiera glutenu. Dzięki temu z powodzeniem może być stosowana w diecie bezglutenowej. Zobacz też: Czarnuszka i jej właściwości.
Czarnuszka – co daje?
Już w czasach starożytnych czarnuszka była znana z bardzo cennych właściwości zdrowotnych. Dodawanie jej do naparów oraz potraw pomoże pozbyć się wielu problemów zdrowotnych. Zdrowotne właściwości czarnuszki: poprawia samopoczucie alergikom i astmatykom, eliminuje występujące w sezonie symptomy alergiczne i znacznie polepsza wydolność płuc; działa przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybicznie; zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka oraz stanowczo…
Co przyprawiać czarnuszką?
Czarnuszka jako przyprawa wyróżnia się przede wszystkim korzennym posmakiem. Dodanie jej do kuchennych specjałów nie tylko podkreśli ich smak, ale również nada odpowiedniego charakteru. Przyprawiać czarnuszką można wszelakie wyroby nabiałowe, np. sery i twarogi, a także pieczywo. Oprócz tego świetnie pasuje do drobiu i jagnięciny, które wbrew pozorom są wymagającymi rodzajami mięsa. Czarnuszki przede wszystkim…
Dlaczego warto jeść amarantus?
Amarantus wywodzi się z Ameryki Południowej, a na naszym rynku od niedawna zyskał ogromną popularność. Nie bez powodu został określony jako superfood. To oznacza, że w składzie tych niewielkich ziarenek ukrytych jest mnóstwo walorów odżywczych. Bogata zawartość minerałów m.in. żelaza, magnezu i wapnia sprawia, że amarantus poprawia stan układu kostnego. Pod tym względem jest również…
Jak jeść amarantus?
Amarantus dostępny jest w dwóch wersjach: ekspandowanej (popping, prażone ziarna) i nieekspandowanej (zwykłe nasiona). Każda odmiana amarantusa jest popularna i chętnie zastosowana w kuchni. Nasiona nadają się do gotowania, dlatego też często stanowią bazę zagęszczającą do zup. Oprócz tego idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, dań duszonych i zapiekanek. Dla podkreślenia smaku amarantus w…
Kasza jaglana i jej właściwości
Kaszę jaglaną produkuje się z ziaren prosa, których inne określenie to jagły, od czego pochodzi jej handlowa nazwa. Ten rodzaj kaszy jest najstarszym znanym ludzkości, pochodzi już z czasów neolitu. Obecnie nie jest ona bardzo popularna, pomimo swojej atrakcyjnej ceny, a także bogactwu składników odżywczych, które sprawiają, że przypomina ona królową kasz – kaszę gryczaną….
Kasza kukurydziana i jej właściwości
Kaszę kukurydzianą pozyskuje się z oczyszczonych oraz rozdrobnionych ziaren kukurydzy. W polskiej kuchni nie jest ona bardzo popularna, a jest to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a do tego niedrogi. Bardziej znana jest w kuchni śródziemnomorskiej, jako polenta. Występuje ona w wersji białej, żółtej, a także czarnej.Kukurydza jest zbożem pochodzącym z Ameryki, często wykorzystywanym tam…
Kasza jęczmienna i jej właściwości
Kasza jęczmienna powstaje z ziaren jęczmienia, które są poddane odpowiedniej obróbce. Z ziaren jęczmienna produkowanych jest kilka rodzajów kasz. Podział obowiązujący w Polsce wyróżnia kaszę: pęczak, czyli całe ziarno pozbawione łuski; pęczak jęczmienny kujawski – ziarno obłuszczone i polerowane; kaszę wiejską, inaczej łamaną, czyli rozdrobniony pęczak; perłową (mazurską) – rozdrobniony pęczak poddany polerowaniu oraz perłową…
Kiedy orzechy dla dziecka?
Orzechy, zwłaszcza orzeszki ziemne (arachidowe), należą do najsilniejszych alergenów. Z tego względu jeszcze nie tak dawno dietetycy i lekarze zalecali wprowadzanie orzechów do diety dziecka dopiero po 2., a nawet 3. roku życia dziecka.Najnowsze wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci mówią, że należy wprowadzać orzechy do diety dziecka już w okresie niemowlęcym (nawet…
Które orzechy mają najwięcej selenu?
Selen to pierwiastek śladowy niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i składnik ponad 2 tuzinów selenoprotein, które odgrywają kluczową rolę w rozmnażaniu, metabolizmie hormonów tarczycy, syntezie DNA i ochronie przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i infekcjami. Najwięcej naturalnego selenu znajduje się w orzechach brazylijskich. Zjedzenie jednego orzecha brazylijskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen. W 100 g orzechów…