Suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom pulchności i soczystości. W przypadku, gdy w domu masz morele siarkowane, zabieg moczenia pomoże w usunięciu konserwantów z powierzchni moreli. Niemniej jednak rekomendujemy spożywanie moreli pochodzących z upraw ekologicznych, czyli moreli suszonych bez siarki. Jak je namoczyć? Umieść suszone morele w małej misce i…
Jak suszyć żurawinę?
Żurawina jest owocem, który ma nieocenione walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana. Żurawinę suszoną najlepiej kupować w dobrych sklepach z żywnością ekologiczną lub ususzyć samemu w domu. W ten sposób mamy pewność, że żurawina będzie pozbawiona konserwantów i dodatków cukru. Do suszenia wybierz dobrej jakości, świeżą żurawinę. Najlepiej suszyć…
Jak spożywać suszoną żurawinę?
Suszona żurawina jest wytwarzana z prawdziwej żurawiny — owocu znanego z kwaśnego smaku i wielu korzyści zdrowotnych. Suszona żurawina jest źródłem cennych składników, dlatego warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie. Duża garść suszonej żurawiny zapewnia nam dzienną dawkę poliantocyjanidów. Ile żurawiny dziennie? Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Warto pamiętać,…
Jak przechowywać suszoną żurawinę?
Suszoną żurawinę przechowuje się tak samo jak inne suszone owoce. Najlepiej pojemniki z żurawiną umieścić w suchym, zacienionym miejscu o temperaturze oscylującej ok. 20 stopni.Żurawinę trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby do owoców nie dostawała się wilgoć.Jeżeli chcemy żurawinę przechować na dłużej, możemy włożyć pojemniki do zamrażarki. Czas mrożenia żurawiny nie powinien przekraczać 12 miesięcy….
Migdały: jak zdjąć skórkę?
Zdjęcie skórki z migdałów najlepiej jest przeprowadzić na zimno. Polanie ich wrzątkiem może uszkodzić niektóre zawarte w nich wartościowe składniki. Najlepiej jest je włożyć do wody na 24 godziny, w których trakcie jednokrotnie zmienić można płyn. Po upływie tego czasu należy je obierać ze skórki, co wymaga pewnej cierpliwości, w zamian jednak gwarantuje prawdziwe bogactwo…
Dlaczego migdały są takie drogie?
Cena migdałów w Polsce uzależniona jest od ceny ich importu z zagranicy. Transport i przechowywanie są kosztowne. Dodatkowo uprawa migdałów w zrównoważony sposób także stanowi o wysokim koszcie ich sprzedaży. Więcej o zakupie migdałów dowiesz się z artykułu: Jak kupić dobre migdały?
Jak długo gotować ryż?
Czas gotowania ryżu zależy od jego odmiany. Najszybciej ugotujemy ryż biały. Średni czas gotowania ryżu białego w zależności od gatunku to 10-20 minut. Najwięcej czasu na gotowanie musimy poświęcić w przypadku ryżu brązowego i czarnego, gdzie średni czas wynosi od 30 do 40 minut. Poniżej tabela czasów gotowania z wybranymi gatunkami ryżu: Rodzaj ryżu Czas…
Dlaczego ryż brązowy jest zdrowszy?
Brązowy ryż jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez i żelazo. Ryż brązowy jest dobrą podstawą niskokalorycznej i świadomej diety. Ryż brązowy w odróżnieniu od ryżu białego, po zbiorach zostaje obrany tylko i wyłącznie z niejadalnej warstwy (plewy). Ziarno, które ma wydłużony kształt i brązowy…
Kiedy jeść ryż: przed czy po treningu?
Ryż, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów złożonych, najlepiej spożywać po treningu. Najczęściej zalecane są odmiany brązowa i czarna, a także tzw. ryż dziki, ale klasyczny ryż biały również sprawdzi się jako przekąska po treningowa. Ryż posiada wysoki indeks glikemiczny. Zawarte w nim węglowodany szybko dostarczane są do tkanek, które odbudowują zużyty podczas treningu glikogen….
Czy rodzynki są zdrowe dla dzieci?
Rodzynki, podobnie jak inne owoce suszone, zawierają wiele wartości odżywczych, które mogą być cenne dla organizmu dziecka. Należą do nich przede wszystkim minerały takie jak: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, które pomagają w rozwoju psychicznym i fizycznym dziecka.Rodzynki to naturalne środki przeczyszczające, które pomagają w usuwaniu zaparć. Regularne spożywanie rodzynek pomaga poprawić ruchy jelit…
Kiedy jeść owoce suszone?
Bakalie– suszone owoce warto jeść przez cały rok, ponieważ są prawdziwą bombą witaminową dla naszego organizmu i zawierają wiele składników odżywczych. Suszone owoce są bardzo bogate w kalorie i cukier, w tym glukozę i fruktozę. Warto je jeść w sezonie zimowym a także w okresach wzmożonej aktywności fizycznej – przed lub po intensywnym treningu (np….
Co dają rodzynki po treningu?
Rodzynki są idealną przekąską dla wszystkich uprawiających aktywnie i intensywnie sport (np. bieganie, fitness, trening siłowy). Rodzynki posiadają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64) i zawierają cukry proste. Stanowią tym samym dużą dawkę energii, która pomaga w odbudowie zapasów zużywanego podczas treningu glikogenu. Glikogen jest wielocukrem, który zlokalizowany jest głównie w wątrobie oraz w mięśniach…