• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi panel boczny

O surowcach

  • Częste pytania
  • Porady o cukrze
  • Porady o herbatach
  • Porady o kaszach
  • Porady o kawie
  • Porady o mąkach
  • Porady o miodach i syropach
  • Porady o olejach
  • Porady o orzechach
  • Porady o owocach liofilizowanych
  • Porady o owocach suszonych
  • Porady o pestkach i nasionach
  • Porady o przyprawach
  • Porady o ryżu
  • Porady o superfoods
  • Porady o suplementach diety
  • Porady o witaminach i minerałach

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Które orzechy najbardziej uczulają?

Które orzechy najbardziej uczulają?

Orzechy są  jednymi z najsilniejszych alergenów. Najczęściej i najbardziej uczulają orzeszki ...

Czytaj więcej

Kiedy podać dziecku suszone śliwki?

31 maja 2018

Kiedy podać dziecku suszone śliwki?

Temat karmienia dziecka i wprowadzania do ich diety stałych produktów zawsze wzbudza wiele emocji i powodów do dyskusji. Dolną granicą, która pozwala na powolne podawanie pokarmów na zmianę z mlekiem, jest skończone 6 miesięcy. Do tego czasu układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni wykształcony, a zatem mogą pojawiać się różne alergie i niestrawności. Dlaczego…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Dlaczego suszone śliwki przeczyszczają?

31 maja 2018

Dlaczego śliwki suszone przeczyszczają?

Przeczyszczające działanie śliwek suszonych jest znane od wielu lat. Spożywanie ich jest domowym i naturalnym sposobem na pozbycie się problemów trawiennych. Wszystko dzieje się za sprawą jednego bardzo ważnego składnika, a mianowicie sorbitolu. Jest to cukier, który w suszonych owocach, a zwłaszcza w śliwkach występuje w znaczących ilościach. Duża zawartość związku sprzyja rozwojowi flory bakteryjnej…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak moczyć nasiona chia?

31 maja 2018

Nasiona chia w białej misce.

Najpopularniejszym pomysłem na przygotowywanie i spożywanie nasion chia jest moczenie ich w mleku kokosowym, wodzie lub sokach owocowych. Przepis nie jest skomplikowany, a tworzy niezwykle pyszną żelową konsystencję. Przed przystąpieniem warto wiedzieć, że chia potrafią wchłonąć nawet 12 razy więcej wody, niż same ważą. Oznacza to, że optymalnie należy je łączyć z płynem w stosunku…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Kleisty ryż i jego właściwości

29 maja 2018

Ryż kleisty

Ryż klejący, zwany także kleistym ryżem, ryżem słodkim lub ryżem woskowym jest rodzajem ryżu uprawianym głównie w południowo-wschodniej i wschodniej Azji. Ma on nieprzezroczyste ziarna, bardzo niską zawartość amylozy, i jest szczególnie lepki po ugotowaniu. Chociaż jest szeroko spożywany w całej Azji, jest podstawowym pokarmem w północno-wschodniej Tajlandii i Laosie. Choć często nazywane są „kleistym…

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o ryżu

Ryż czerwony jaśminowy i jego właściwości

29 maja 2018

Ryż czerwony

Ten długoziarnisty niezmielony ryż jaśminowy z czerwonymi otrębami ma bardziej złożony smak niż zwykły ryż. Jego obfity kształt i różowy kolor sprawiają, że jest to doskonały wybór do pełnych smaku dań. Ryż jaśminowy posiada delikatny, kwiatowy aromat. Wartości odżywcze czerwonego ryżu jaśminowego Wartości odżywcze na 100 gram suchego ryżu czerwonego jaśminowego: Minerały: Właściwości czerwonego ryżu…

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o ryżu

Ryż naturalny i jego właściwości

29 maja 2018

Ryż naturalny

Ryż jest podstawowym pożywieniem w większości krajów azjatyckich. Jest to złożony węglowodan, zbudowany z cząsteczek cukru, które są połączone w długie, złożone łańcuchy, które dostarczają witamin, minerałów i błonnika istotnych dla zdrowia. Podobnie jak wszystkie pełne ziarna, ryż ma trzy jadalne części – otręby, zarodki i bielmo. W zależności od odmiany ryż może mieć wiele…

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o ryżu

Lila ryż i jego właściwości

29 maja 2018

Ryż lila

Nazwa ryżu lila wiąże się z bardzo oryginalną, różowo-fioletową barwą, która co ciekawe utrzymuje się również po jego ugotowaniu. Surowe ziarna mają kolor czarny. W Azji na bazie ryżu lila przygotowuje się desery. Także w Polsce może być wykorzystany w ten sposób, ponieważ wygląda bardzo dekoracyjnie. Lila ryż był pierwotnie zarezerwowany wyłącznie dla starożytnych cesarzy…

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o ryżu

Ryż do paelli i jego właściwości

29 maja 2018

Ryż do paelli

Paella to znane na całym świecie danie, które powstało w regionie Walencji we wschodniej Hiszpanii. Obecnie jest ono powszechnie spożywane we wszystkich prowincjach Hiszpanii, a także na wszystkich kontynentach świata. Podobnie jak wiele innych popularnych przepisów, paella z Walencji była początkowo daniem wiejskim. Powstała w obecnej formie w XIX wieku i została wykonana przy użyciu…

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o ryżu

Ryż do sushi i jego właściwości

29 maja 2018

Ryż do sushi

Sushi to lekkostrawna, a przy tym także wyjątkowo odżywcza i zdrowa potrawa, będąca jednym z wyznaczników kuchni japońskiej. Wartości odżywcze w tym przypadku wynikają nie tylko z obecności ryby, alg oraz wybranych warzyw, ale również z dodatku ryżu. Ten produkt musi pochodzić ze specjalnych odmian. To gwarancja jego specyficznego smaku, a także konsystencji, dzięki której…

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o ryżu

Ryż basmati pełnoziarnisty i jego właściwości

29 maja 2018

Ryż basmati pełnoziarnisty jest specyficzny ze względu na delikatny, orzechowy smak i subtelny aromat. Przez ekspertów jest on uznawany za najszlachetniejszą odmianę ryżu spośród wszystkich do tej pory wyhodowanych. Doskonale smakuje jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Ryż basmati pełnoziarnisty ma wszelkie cenne składniki, które znajdują się przede wszystkim w jego łusce….

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o ryżu

Mleczny ryż i jego właściwości

29 maja 2018

Ryż mleczny

Ryż mleczny jest produktem o bardzo wielu właściwościach, a przy tym wyjątkowo smacznym. Dzięki delikatnemu posmakowi idealnie nadaje się do przygotowywania dań słodkich. Jest polecany dla dzieci i osób starszych preferujących potrawy deserowe. Ryż mleczny to biała odmiana ryżu krótkoziarnistego, o zaokrąglonym kształcie, który w procesie gotowania staje się bardzo kleisty. Mleczny ryż wartości odżywcze…

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o ryżu

Czy słonecznik uczula?

28 maja 2018

Czy słonecznik uczula?

Pestki słonecznika mogą uczulać, ale są bardzo rzadkim źródłem alergii. To samo tyczy się również pyłków kwiatu słonecznika. Pestki oraz olej znajdują tak szerokie zastosowanie w kuchni, że rzadko kiedy słyszy się o uczuleniu na ten produkt. Warto jednak wiedzieć, że kiedy niechciany składnik trafia do organizmu, daje o sobie wyraźny znak. Ciało reaguje w…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Pominięto strony tymczasowe …
  • Strona 62
  • Strona 63
  • Strona 64
  • Strona 65
  • Strona 66
  • Pominięto strony tymczasowe …
  • Strona 68
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy panel boczny

Promowany produkt

Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg
Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg
11,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.