Pestki słonecznika mogą uczulać, ale są bardzo rzadkim źródłem alergii. To samo tyczy się również pyłków kwiatu słonecznika. Pestki oraz olej znajdują tak szerokie zastosowanie w kuchni, że rzadko kiedy słyszy się o uczuleniu na ten produkt. Warto jednak wiedzieć, że kiedy niechciany składnik trafia do organizmu, daje o sobie wyraźny znak. Ciało reaguje w różny sposób. Rozpoznanie objawów alergicznych ochroni przed pojawieniem się niechcianych skutków.
![ziarna słonecznika w sakiewce i rozsypane na drewnianym stole](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2018/05/Fotolia_267789163_Subscription_Monthly_M-1024x682.jpg?resize=980%2C653)
Do objawów zaliczyć można:
- ból brzucha, biegunkę,
- reakcję anafilaktyczną (opuchlizna twarzy, niedrożność płuc, wysypka, mdłości, zbyt wolne tętno),
- łzawienie oczu,
- katar,
- pokrzywkę,
- zaczerwienioną i swędzącą skórę.
Zobacz też: Pestki słonecznika i jego właściwości.
![Opakowanie Go4Taste](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/g4t-opakowanie-180.jpg?w=980&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/53-home_default/slonecznik-luskany.jpg?w=980&ssl=1)