Jaki ryż do curry? Curry jest popularnym daniem w kuchni azjatyckiej. Obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy jest ryż. Który rodzaj ryżu będzie najlepszy do curry? Czy do tego dania można wyłącznie stosować ryż basmati?Co to jest curry (danie)?Słowo curry pochodzi z języka tamilskiego kaṟi i oznacza sos. Danie curry pochodzi z subkontynentu indyjskiego, ale cenione…
Granola – jak zrobić ją w domu?
Samodzielnie przygotowanie granoli nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Do wykonania tego produktu można użyć dowolnych suszonych owoców, płatków zbożowych, a nawet gorzkiej czekolady. Domowa granola jest dużo lepsza od sklepowej, ponieważ nie zawiera żadnych substancji słodzących. Jak zrobić ją w domu?
Mąka orzechowa – rodzaje i zastosowanie
Mąka orzechowa jest bezglutenową alternatywą dla klasycznej mąki pszennej. Są proste w użyciu i sprawiają, że ciasta są bardzo wilgotne i smaczne. Jakie są najpopularniejsze rodzaje mąk orzechowych? Do czego można je stosować?
Czym zastąpić syrop klonowy? 6 zamienników.
Syrop klonowy ma specyficzny smak, który kojarzony jest z Kanadą. Stosowany jest w wielu różnorodnych potrawach. Jest również drogi, dlatego wiele osób zastanawia się, czym można zastąpić syrop klonowy?
Jak obniżyć kortyzol dietą?
Nie od dziś wiadomo, że stres jest szkodliwy. Ma negatywny wpływ na samopoczucie oraz stan zdrowia. Niestety nie jest możliwe wyeliminowanie stresu z naszego życia. Warto jednak ograniczyć ilość czynników stresogennych, a tym samym dbać o obniżenie poziomu kortyzolu we krwi. Czym jest kortyzol? W jaki sposób można go obniżyć dietą?
Dieta i zioła na torbiele jajnika
Torbiele jajnika to częste schorzenie, które może wpłynąć znacząco na zdrowie i samopoczucie kobiet w różnym wieku. Jednym ze sposobów leczenia torbieli jajnika jest dieta, która ma na celu zmniejszenie objawów. W tym tekście omówimy, jakie produkty spożywcze i zioła są korzystne dla kobiet z torbielą jajnika.
Z czego zrobić chleb bez glutenu?
W ostatnim czasie gluten stał się jednym z modniejszych tematów w zakresie zdrowego żywienia. O jego negatywnych skutkach można przeczytać w różnych źródłach. Czym jest gluten? Kto nie powinien go jeść?
Jakie płatki dla cukrzyka?
O wysoką jakość posiłków należy dbać niezależnie od stanu zdrowia. Gdy chorujesz na cukrzycę, to odpowiednio zbilansowane posiłki są bardzo ważne – wpływają na poziom cukru we krwi, dlatego z niektórych produktów należy zrezygnować. Jakie płatki może jeść cukrzyk?
Płatki kukurydziane – właściwości i zastosowanie
Płatki kukurydziane zaliczane są do najpopularniejszych produktów na śniadanie, po które chętnie sięgają osoby w każdym wieku. Niestety nie wszystkie oferowane w sklepach płatki kukurydziane są zdrowe. Wiele z nich wzbogacanych jest różnymi dodatkami, które mają negatywny wpływ na nasz organizm.
Dieta paleo – jakie najlepsze mąki?
Dieta paleo z roku na rok zyskuje na popularności. Inspirowana jest jadłospisem naszych przodków żyjących w czasach prehistorycznych. Uchodzi za sposób żywienia, który zapobiega pojawianiu się chorób cywilizacyjnych. Czym jest dieta paleo? Jakie mąki można stosować?
Cynamon – 16 zaskakujących zastosowań
Cynamon stosowany jest głównie w kuchni jako aromatyczna korzenna przyprawa. W swoim składzie ma cenne substancje czynne, które mają pozytywny wpływ nie tylko na człowieka, lecz również na rośliny. Do czego można stosować cynamon?
Pomidory suszone – jak i z czym podawać?
Suszone pomidory są jednym z elementów diety śródziemnomorskiej. Można zakupić je bez dodatków albo z kaparami, ziołami, pestkami słonecznika etc. Suszone pomidory pasują do sałatek, zapiekanek, tart, a także spaghetti, pizzy, kanapek, serów. Jak jeść i z czym serwować suszone pomidory?