Wiele tradycyjnych metod konserwacji nie usuwa całkowicie wody z owoców, w związku z tym niektórzy producenci stosują konserwanty i inne dodatki. Jeżeli chcesz uniknąć sztucznych substancji, sięgnij po pyszne i zdrowe owoce liofilizowane. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu!
Czym są maliny liofilizowane?
Liofilizacja pozwala zachować wszystkie właściwości owoców, od wartości odżywczych po kolor. Wspomniany proces nadaje malinom intensywny smak. W czasie liofilizacji usuwa się wodę, ale zachowuje owocowy smak. W ten sposób otrzymuje się jagody o skoncentrowanej słodyczy, które można dodać do ciast, jogurtów, płatków owsianych i zbożowych.

Maliny liofilizowane: właściwości
Liofilizowane maliny są tak mocno skoncentrowane, że jedna porcja dostarcza mnóstwo witamin i minerałów. Badania wykazały, że takie owoce zachowują do 90 proc. swojej pierwotnej wartości odżywczej. Nie musisz jeść świeżych jagód, aby otrzymać dużą dawkę fosforu, potasu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i magnezu. Maliny są bogate w witaminę C, E, B1, B6 i B2.
Proces liofilizacji zachowuje nienaruszoną strukturę błonnika, dlatego w 100 g jagód znajduje się 29 g błonnika. Proponowane owoce są doskonałym źródłem antocyjanów, które regulują poziom glukozy we krwi. Maliny zawierają też przeciwutleniacze, dzięki czemu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zmniejszają stan zapalny i budują odporność. Należy przypomnieć, że jagody mają niski indeks glikemiczny, dlatego można je włączyć do diety dla diabetyków.


Jak jeść maliny liofilizowane?
Maliny mają pyszny, cierpki smak. Możesz je śmiało dodać do deseru lub śniadania. Ich bogaty kolor wspaniale ozdobi każdą potrawę. Liofilizowanymi malinami możesz ozdobić ciasta i ciasteczka. Doskonale smakują też w kaszkach, musli, granoli, owsiance i jogurcie naturalnym. Możesz je również chrupać samodzielnie. Badania potwierdziły, że jedna szklanka malin zaspokaja 43 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan, błonnik i witaminę C. Mangan wzmacnia kości, błonnik wpływa korzystnie na trawienie, a witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego i nerwowego.
Prosty przepis na bezglutenową granolę malinową
Szukasz pomysłu na pyszną i zdrową przekąskę? W takim razie wypróbuj koniecznie ten przepis!
Składniki:
- 1 szklanka pestek słonecznika,
- 1 szklanka liofiliozowanych malin,
- 1 szklanka pestek dyni,
- ½ łyżki bezglutenowego ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 szklanka płatków lub wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- ½ szklanki miodu.
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, z wyjątkiem malin.
- Rozłóż mieszaninę na blasze do pieczenia ciasteczek, a następnie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni Celsjusza. Pamiętaj, by co 5 minut ją zamieszać.
- Teraz wyjmij granolę z piekarnika i ostrożnie dodaj maliny.
- Pozwól granoli ostygnąć i trzymaj w hermetycznym pojemniku.
Liofilizowany dżem malinowy
Używając liofilizowanych malin, możesz przygotowywać domowe dżemy przez cały rok.
Składniki:
- 1 szklanka liofilizowanych malin,
- ¼ szklanki syropu kokosowego,
- 3 łyżki niskocukrowej pektyny,
- 1 szklanka wody,
- 1 szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie:
- Przygotuj 2 szklane słoiki ze szczelnymi pokrywkami. Wszystkie składniki, z wyjątkiem niskocukrowej pektyny, wrzuć do rondelka.
- Gotuj miksturę na średnim ogniu przez 5 minut. Zdejmij z kuchenki i dodaj pektynę. Napełnij słoiki dżemem, zakręć pokrywki i odstaw na 20 minut.
- Duś na średnim ogniu przez 30 minut, a następnie zdejmij z kuchenki. Jeśli środek pokrywki wklęśnie do środka, schowaj słoiki w szafce lub lodówce.
- Możesz posmarować kanapki dżemem malinowym i masłem orzechowym. Smacznego!
Maliny liofilizowane: gdzie kupić?
Maliny liofilizowane znajdziesz w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Sięgając po takie owoce, możesz poczuć smak lata przez cały rok. Oferowane maliny są w 100 proc. naturalne. Nie zawierają cukru, dlatego możesz wzbogacić o nie dietę odchudzającą. W 10 gramach owoców znajduje się tylko 40 kalorii. Maliny liofilizowane zachwycają słodko-kwaśnym smakiem.