• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi panel boczny

O surowcach

  • Częste pytania
  • Porady o cukrze
  • Porady o herbatach
  • Porady o kaszach
  • Porady o kawie
  • Porady o mąkach
  • Porady o miodach i syropach
  • Porady o olejach
  • Porady o orzechach
  • Porady o owocach liofilizowanych
  • Porady o owocach suszonych
  • Porady o pestkach i nasionach
  • Porady o przyprawach
  • Porady o ryżu
  • Porady o superfoods
  • Porady o suplementach diety
  • Porady o witaminach i minerałach

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

przyprawy na stole, cynamon cejloński, imbir, goździki

8 przypraw wzmacniających odporność

Wspierania odporności zaczyna się na talerzu. Jakimi przyprawami powinniśmy doprawiać nasze potrawy, ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Blog / Częste pytania / Jak suszyć żurawinę?

31 marca 2018

Jak suszyć żurawinę?

Spis treści pokaż
1. Suszenie w piekarniku
2. Powiązane wpisy

Żurawina jest owocem, który ma nieocenione walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana. Żurawinę suszoną najlepiej kupować w dobrych sklepach z żywnością ekologiczną lub ususzyć samemu w domu. W ten sposób mamy pewność, że żurawina będzie pozbawiona konserwantów i dodatków cukru.

suszona żurawina w miseczce z rozsypaną żurawiną obok
  1. Do suszenia wybierz dobrej jakości, świeżą żurawinę. Najlepiej suszyć żurawinę, która ma owoce jaskrawo-czerwone lub żółto-czerwone.
  2. Umyj dokładnie, ale delikatnie żurawinę, aby uniknąć uszkodzenia owoców. Przełóż żurawinę do miski i zalej wrzątkiem. Postaw miskę w bezpiecznym miejscu. Kiedy skórki zaczynają “schodzić” z owoców, jagody są gotowe do suszenia.
  3. Rozłóż warstwę żurawiny na blasze i włóż do zamrażarki na dwie godziny. Proces zamrażania pomaga szybciej wysuszyć jagody.
  4. Do suszenia żurawiny możesz użyć suszarki do owoców lub piekarnika. W pierwszym przypadku postępuj wg zaleceń producenta podanych w instrukcji.

Suszenie w piekarniku

Kuleczki żurawiny wysypujemy równomiernie na blaszkę (wcześniej podłożyć można papier do wypieków). Temperaturę nastawiamy na 40-50ºC i trzymamy owoce w piekarniku przez 10 minut. Wyłączamy piekarnik. Pozostawiamy do wyschnięcia w piekarniku na kilkanaście godzin. Możesz również kupić gotową żurawinę liofilizowaną lub żurawinę słodzoną sokiem jabłkowym.

O właściwościach suszonej żurawiny dowiesz się z artykułu: Żurawina i jej właściwości.


Opakowanie Go4Taste

Żurawina suszona całojagodowa - 1kg – cena : 27,90 zł

Kup żurawinę suszoną

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy panel boczny

Promowany produkt

Żurawina suszona całojagodowa - 1kg
Żurawina suszona całojagodowa - 1kg
31,00 zł 27,90 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.