Pomarańcze są jednym z najbardziej popularnych owoców cytrusowych. Oprócz soczystego miąższu można też konsumować skórkę, która również ma wiele prozdrowotnych właściwości. Dlaczego warto jeść skórkę pomarańczową? Do czego można ją stosować?
Syrop z imbiru – właściwości i zastosowanie
Imbir jest rośliną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć do swojej diety syrop z imbiru? Na co pomaga?
Czy suszone owoce i orzechy można jeść po przekroczeniu daty ważności?
Jedną z pierwszych rzeczy, którą musimy sprawdzać przy zakupie produktów spożywczych, jest ich termin przydatności do spożycia. Jak długo owoce suszone i orzechy są zdatne do spożycia? Czy po przekroczeniu podanego na opakowaniu terminu nie możemy już ich zjeść?
Pektyna: właściwości, rodzaje i zastosowanie
Pektyna jest naturalną substancją występującą w roślinach. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Do czego warto ją stosować?
Ocet balsamiczny – właściwości i zastosowanie
Ocet balsamiczny to dodatek do dań kojarzący się przede wszystkim z Włochami. Jest mniej kwaśny od octu winnego i spirytusowego, dzięki czemu możliwości jego zastosowania są szersze. Dlaczego warto go wybrać?
Na co pomaga ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest bardzo popularnym środkiem spożywczym o wszechstronnym prozdrowotnym działaniu. Można go przygotować samodzielnie albo kupić gotowy w sklepie. Jak go spożywać i na jakie przypadłości pomaga?
Guma guar i jej zastosowanie w kuchni
Guma guar to dość tajemnicza, ale powszechnie występująca w produktach spożywczych, i nie tylko, substancja. Czym tak naprawdę jest czy jest szkodliwa i w jakim celu się ją stosuje?
Tapioka w kulkach: jakie ma właściwości i jak ją stosować?
Pożywne i wartościowe kulki tapioki stosowane są m.in do przygotowania popularnego w Azji napoju bubble tea. Czym jest tapioka? Do czego można ją stosować?
Sezonowość owoców suszonych i orzechów.
Przy komponowaniu diety ważne jest nie tylko pochodzenie owoców, sposób uprawy (ekologiczne czy nie), ale również czas, w jakim zostały zebrane. Najlepsze owoce suszone i orzechy są te, które które zostały przetworzone z owoców sezonowych i zabrane w ostatnich zbiorach. Jak poznać datę ostatnich zbiorów?
Guma arabska – właściwości i zastosowanie
W różnych produktach spożywczych spotkać się można z dość tajemniczo brzmiącymi nazwami. Jedną z nich jest „guma arabska”. Czym ona jest i czy jej spożywanie jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia?
Jaka jest najostrzejsza papryka na świecie?
Jednym z upodobań wielu ludzi są pikantne lub ostre potrawy, które wypalają kubki smakowe. Jaka jest najostrzejsza papryka na świecie? Czym grozi jej zjedzenie?
Korzeń maca – właściwości i zastosowanie
W ciągu ostatnich kilku lat wzrosła popularność korzenia maca. Czym jest ta roślina? Dlaczego warto włączyć ją do diety?