Prawidłowe funkcjonowanie wątroby ma olbrzymie znaczenie dla zdrowia całego organizmu człowieka. Z tego powodu należy o nią odpowiednio zadbać. Ważnym elementem diety sprzyjającej wątrobie jest sięganie po orzechy i inne produkty wspierające jej pracę.
Dieta na wątrobę
W przypadku diety sprzyjającej zdrowiu wątroby, dietetycy zwracają uwagę na kilka istotnych produktów, które zostały już dobrze przebadane pod tym kątem:
- Kawa – chroni przed takimi problemami, jak stłuszczenie wątroby. Codzienne spożywanie kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby wątroby. Może również chronić wątrobę przed szkodliwymi chorobami, takimi jak nowotwór.
- Płatki owsiane – zawierają błonnik, który wspiera trawienie, a specyficzne włókna owsa mogą być szczególnie pomocne dla wątroby.
- Zielona herbata – badania sugerują, że zielona herbata może pomóc zmniejszyć ryzyko raka wątroby.
- Czosnek – uzupełnienie diety o czosnek może zmniejszyć masę ciała i tkankę tłuszczową u osób z niealkoholowym stłuszczeniem chorobą wątroby (NAFLD), bez utraty beztłuszczowej masy ciała.
- Jagody – wiele ciemnych jagód, w tym borówki, maliny i żurawina, zawiera przeciwutleniacze zwane polifenolami, które mogą chronić wątrobę przed uszkodzeniem.
- Winogrona – pestki winogron, a także ich skórka i miąższ, zawierają znaczną ilość przeciwutleniaczy. Wydaje się, że te przeciwutleniacze są związane z ochroną przed niektórymi przyczynami uszkodzenia wątroby.
- Grejpfrut – zawiera dwa podstawowe przeciwutleniacze: naringinę i naringeninę. Mogą one pomóc chronić wątrobę przed uszkodzeniem poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i ochronę komórek wątroby.
- Orzechy – jedzenie orzechów może być kolejnym prostym sposobem utrzymującym zdrowie wątroby. Orzechy zazwyczaj zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i przeciwutleniacze. Związki te mogą pomóc w zapobieganiu NAFLD (ang. nonalcoholic fatty liver disease) oraz zmniejszeniu stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.
Ogólnie rzecz biorąc, znalezienie równowagi w diecie pozwoli zachować zdrową wątrobę. Jednak są też niektóre produkty spożywcze i grupy żywności, które wątrobie jest trudniej przetwarzać. Obejmują one: potrawy tłuste i smażone, produkty bogate w skrobię, cukier, sól, alkohol.


Czy orzechy mogą pomóc w schorzeniach wątroby?
Badaczka dr Elena George z Instytutu Aktywności Fizycznej i Żywienia Uniwersytetu Deakin, potwierdziła badaniami, iż spożywanie zaledwie od 15 do 30 gramów orzechów i nasion dziennie może zmniejszyć prawdopodobieństwo bezalkoholowego stłuszczenia wątroby. [1]
Badanie wykazało, że u kobiet zmniejszyła się częstość występowania NAFLD . U tych, które spożywały mniej niż 15 gramów orzechów i nasion dziennie częstotliwość spadła o 7 procent; u kobiet spożywających od 15 do 30 gramów dziennie o 15 procent; u kobiet spożywających więcej niż 30 gramów dziennie o 14 procent w porównaniu z kobietami, które nie jadły orzechów i nasion.
Wśród mężczyzn występowanie NAFLD było o 9 procent niższe u osób spożywających od 15 do 30 gramów orzechów i nasion w porównaniu z mężczyznami, którzy nie spożywali orzechów i nasion. Nie było znaczących różnic w przypadku mężczyzn spożywających mniej niż 15 lub więcej niż 30 gramów orzechów i nasion dziennie.
Badanie jest jednym z pierwszych, które potwierdza potencjalne korzyści spożywania umiarkowanych ilości orzechów i nasion w zapobieganiu NAFLD w populacji zachodniej.


Jakie orzechy wspierają wątrobę?
- Migdały są dobrym źródłem witaminy E, składnika odżywczego, który według badań może pomóc w ochronie przed stłuszczeniem wątroby. Migdały są również korzystne dla serca.
- Orzechy włoskie w porównaniu z innymi orzechami mają znacznie wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (47%) oraz najwyższy poziom polifenoli przeciwutleniających, niezależnie od tego, czy są spożywane na surowo, czy prażone.
- Orzechy pekan są wyjątkowo bogate w przeciwutleniającą witaminę E, a także zasobne w błonnik i mają wysoki poziom fitosteroli i polifenoli (takich jak kwasy fenolowe, kwas elagowy i flawonoidy). Skuteczne fitochemikalia są zdolne do obniżania odpowiednio stężenia lipoprotein o małej gęstości w surowicy oraz wolnych rodników.
- Orzechy brazylijskie są największym naturalnym źródłem selenu mineralnego. Wątroba potrzebuje selenu do detoksykacji krwi. Selen ma również silne działanie przeciwwirusowe i jest bardzo pomocny dla osób zakażonych wirusem zapalenia wątroby typu B lub C.
Materiały źródłowe:
- Intake of Nuts and Seeds Is Associated with a Lower Prevalence of Nonalcoholic Fatty Liver Disease in US Adults: Findings from 2005–2018 NHANES, https://academic.oup.com/jn/article/151/11/3507/6369075?login=true