Ciąża to wyjątkowy stan, w którym kobieta musi uważać na to, co pije i je. Wiele ciężarnych zastanawia się, jakie herbaty może pić?
Czy można pić herbaty w ciąży?
Herbata czarna, zielona, biała, matcha zawierają mniej kofeiny niż kawa. Należy jednak ograniczyć ich spożycie w czasie ciąży, ponieważ zawierają kofeinę. Niedojrzała wątroba dziecka ma trudności z jej rozkładem. Badania[1][2][3] sugerują, że gdy ciężarna spożywa za dużo kawy, to naraża się na przedwczesny poród, niską masę urodzeniową dziecka lub wystąpienie wad wrodzonych. Spożywanie kofeiny powyżej 300 mg dziennie zwiększa również ryzyko poronienia lub urodzenia martwego dziecka.
Jakie herbaty można pić w ciąży (zalecane dawkowanie)?
1. Biała herbata
Kobiety w ciąży powinny zachować umiar w piciu białej herbaty. Nie zaleca się przekraczać 1 filiżanki dziennie. Ponieważ zawiera kofeinę oraz dużą ilość garbników, które mogą działać drażniąco na układ pokarmowy. Grabinki powodują również ograniczenie wchłaniania substancji odżywczych.
2. Czarna herbata
Zawiera kofeinę, dlatego ciężarne powinny ją pić z umiarem- nie więcej niż 1 filiżankę dziennie. Ma działanie pobudzające i poprawiające koncentrację. Zmniejsza również uczucie senności.
3. Czerwona herbata
Ma niską zawartość kofeiny. Wspomaga metabolizm. Dlatego warto po nią sięgać w przypadku problemów z układem trawiennym w ciąży. Ma działanie uspokajające i poprawiające pamięć.
4. Herbata z żurawiny
Herbata z żurawiny jest zalecana ciężarnym. Ma duża zwartość witaminy C i E. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Żurawina jest zalecana najczęściej na infekcje układu moczowego. Regularne picie żurawiny zmniejsza o 30% ryzyko wystąpienia infekcji dróg moczowych w ciąży. Dziąsła ciężarnych są napuchnięte i często mocno krwawią. Herbata z żurawiny ogranicza krwawienie z dziąseł.
Nie ma dokładnych badań[4][5][6] określających działanie herbat ziołowych na ciężarne. Dlatego nie zaleca się, aby ciężarna piła herbaty ziołowe w zwiększonych ilościach.
5. Herbata z melisa
Herbata z melisy łagodzi stany napięcia nerwowego wywołane stresem. Ma również działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Melisa ma działanie przeciwskurczowe. Pobudza również wydzielanie kwasów trawiennych.
6. Herbata z rumianku
Herbata rumiankowa jest bogata w przeciwutleniacze. Ma działanie uspokajające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Pomaga również zapobiegać przeziębieniom i innym chorobom. Łagodzi stany zapalne pęcherza moczowego.
7. Herbata z mięty pieprzowej
Herbata z mięty pieprzowej łagodzi wiele ciążowych dolegliwości: hamuje nudności i wymioty, łagodzi zgagę, łagodzi również delikatny rozstrój żołądka i zmniejsza ból głowy. Ma właściwości moczopędne. W ciąży nie należy przekraczać 2 filiżanek herbaty miętowej dziennie.
8. Herbata z pokrzywy
Herbata z pokrzywy jest świetnym źródłem cennych składników odżywczych. Ma dużą zawartość witamin: A, C, K niektórych witamin z grupy B oraz minerałów: potas, magnez, fosfor, żelazo i sód. Jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy. Ma właściwości przeciwzapalne, pomaga zmniejszyć ból w stawach. Herbata z pokrzywy łagodzi również objawy kataru siennego.
9. Herbata imbirowa
Korzeń imbiru zawiera związki roślinne, które pomagają w różnych ciążowych dolegliwościach. Korzystne działanie mają szczególnie dwa zawiązki gingerole i shogaole, które przyspieszają opróżnienie żołądka i niwelują uczucie nudności. Możesz również wybrać imbir mielony.
Jeśli smak herbaty imbirowej Ci nie odpowiada, to możesz do zwykłej herbaty dodać imbir kandyzowany lub syrop imbirowy z cytryną. Ma takie same właściwości jak herbata imbirowa.
10. Herbata Rooibos
Herbata Rooibos jest bogata w związki organiczne, które mają pozytywny wpływ na zdrowie kości. Jest świetnym źródłem polifenoli i antyoksydantów. Zmniejszają one ilość wolnych rodników odpowiedzialnych za stany zapalne w organizmie. Badanie[7] wykazało, że regularne picie herbaty Rooibos zmniejsza poziom cholesterolu w organizmie. Zaleca się picie maksymalnie 2-3 filiżanek dziennie w czasie ciąży.
11. Herbata z liście malin
Liście czerwonych malin są bogate w witaminy: C i z grupy B oraz minerały: potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk. Są świetnym źródłem przeciwutleniaczy (garbniki i flawonoidy).
Badanie[8] sugerują, że herbatę z liści malin warto pić od 32 tygodnia ciąży w ilości 1-3 filiżanek na dobę. Jeśli ciężarna zdecyduje się wcześniej zacząć pić herbatę z liści malin, to może pić maksymalnie 1 szklankę dziennie.
Herbaty zakazane w ciąży
Niektóre herbaty ziołowe są zakazane w ciąży. Badania[9][10][11][12][13] wykazały, że niektóre zioła mogą wywołać poronienie lub przedwczesny poród. Są to:
- koper włoski
- szałwia,
- werbena,
- ogórecznik,
- hibiskus,
- tymianek,
- lukrecja,
- lubczyk.
Skutki uboczne stosowania herbat ziołowych w ciąży
Herbata eukaliptusowa może wywoływać nudności, biegunkę oraz wymioty. Organiczne związki chemiczne występujące w herbatach mogą wchodzić w interakcję z lekami, dlatego zawsze zaleca się poinformowanie lekarza prowadzącego o spożywanych ziołach.
Przypisy:
- Maternal Caffeine Consumption during Pregnancy and Risk of Low Birth Weight: A Dose-Response Meta-Analysis of Observational Studies, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4507998/ [dostęp 28.03.2022r]
- Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28438661/ [dostęp 28.03.2022r]
- Key Findings and Implications of a Recent Systematic Review of the Potential Adverse Effects of Caffeine Consumption in Healthy Adults, Pregnant Women, Adolescents, and Children, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30340340/ [dostęp 28.03.2022r]
- Use of Herbal Medicine by Pregnant Women: What Physicians Need to Know, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6962104/ [dostęp 28.03.2022r]
- Safety classification of herbal medicines used among pregnant women in Asian countries: a systematic review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5686907/ [dostęp 28.03.2022r]
- Herbal Medicinal Product Use During Pregnancy and the Postnatal Period, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6485309/ [dostęp 28.03.2022r]
- Effects of rooibos (Aspalathus linearis) on oxidative stress and biochemical parameters in adults at risk for cardiovascular disease, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20833235/ [dostęp 28.03.2022r]
- Raspberry leaf in pregnancy: its safety and efficacy in labor, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11370690/ [dostęp 28.03.2022r]
- Safety classification of herbal medicines used in pregnancy in a multinational study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4793610/ [dostęp 28.03.2022r]
- Safety classification of herbal medicines used among pregnant women in Asian countries: a systematic review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5686907/ [dostęp 28.03.2022r]
- Herbal laxatives and antiemetics in pregnanc, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28610933// [dostęp 28.03.2022r]
- Herbal laxatives and antiemetics in pregnanc, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28610933/ [dostęp 28.03.2022r]
- Herbal Medicines Use During Pregnancy: A Review from the Middle Eas, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4561638/ [dostęp 28.03.2022r]