Herbata pu-erh ma specyficzny, nieco ziemisty, ale przy tym głęboki smak. Jej właściwości zdrowotne sprawiają, że ma ona naprawdę wielu zwolenników. Tradycyjny sposób wyrobu powoduje, że smakuje wybornie!
Skąd pochodzi herbata pu-erh?
Herbata pu-erh powstała tysiące lat temu w prowincji Yunnan w Chinach, gdzie rosną wielkolistne drzewa herbaciane. Jej historia jest ściśle związana z handlem herbatą między Chinami a innymi narodami (zwłaszcza Tybetem), a nazwa pochodzi od miasta, z którego pierwotnie była sprzedawana w drodze do innych krajów (miasto Pu’er). Ciemny kolor i smak uzyskiwała dzięki naturalnej fermentacji podczas transportu do ostatecznych miejsc przeznaczenia.
Herbata pu-erh poddawana jest procesowi starzenia. Skutkuje on powolną fermentacją i może minąć około 15 lat, zanim „surowy” (niesfermentowany) pu-erh nabierze ciemnego koloru i smaku. W latach 70. opracowano styl przetwarzania zwany przetwarzaniem shou (lub „gotowaniem”), aby przyspieszyć proces fermentacji.
Przetwarzanie shou ostatecznie doprowadziło do powstania „bańki” zbierania/inwestycji pu-erh w latach dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych. Podczas bańki, wiele fałszywych herbat pu-erh było wytwarzanych z liści herbaty wyhodowanych poza tradycyjną prowincją pochodzenia. Ceny poszybowały w górę, wielu kolekcjonerów zaczęło gromadzić stare herbaty pu-erh, a jakość nowych pu-erh gwałtownie spadła, gdy produkcja wzrosła, aby zaspokoić popyt. Na szczęście bańka pu-erh załamała się i produkcja wróciła mniej więcej do normy.

Jak jest przygotowywana herbata pu-erh?
Sheng pu-erh jest wytwarzana z minimalnie przetworzonych liści wielkolistnego drzewa herbacianego, a następnie starannie fermentowana w nadzorowanych warunkach. Ten rodzaj pu-erh często dojrzewa przez 15 lub 20 lat, ale może być leżakowany znacznie dłużej, aby uzyskać głębszy, bogatszy, gładszy i bardziej złożony smak.
Obróbka shou obejmuje zastosowanie ciepła i wilgoci, a także zaszczepienie liści herbaty pożytecznymi bakteriami. Zebrane liście herbaty potrzebują około roku, aby stać się „dojrzałe”. Niektóre tak pozyskiwane herbaty pu-erh są również dalej dojrzewane, aby uzyskać smak bardziej podobny do tradycyjnie produkowanego pu-erh.
Typy herbaty pu-erh
Istnieją dwa różne sposoby klasyfikacji herbaty pu-erh: surowa (sheng) i gotowana/dojrzała (shou). Wynika to z intensywności przetwarzania, które następuje po zebraniu i uschnięciu liści herbaty.
Podczas przetwarzania na surowo liście więdną, a następnie są układane w stosy, podobnie jak stos kompostu, co pozwala bakteriom fermentować. To najważniejszy etap procesu, zwany „Wo Dui” (ścieżka wilgotna). W tym momencie zaczyna się rozwijać charakter herbaty. Liście są następnie częściowo wypalane na patelni w celu zatrzymania aktywności enzymów, lekko zwijane i ugniatane, a następnie pozostawiane do wyschnięcia w środowisku „suchego przechowywania” z wystarczającą ilością wilgoci, aby z czasem herbata mogła powoli się utleniać.
Metoda obróbki termicznej została opracowana na początku lat 70. przez fabrykę herbaty Yunnan Kunming w celu przyspieszenia procesu produkcji. Podczas obróbki ugotowanej liście herbaty są zbierane i pozostawiane do zwiędnięcia, a następnie mieszane z kulturą bakteryjną stworzoną w celu replikacji bakterii, które powstałyby podczas naturalnej fermentacji. Następnie pu-erh pozostawia się do pełnego utlenienia przez 40 dni w gorącym i wilgotnym środowisku przed wypaleniem, tworząc ciemny, ziemisty napar.
Herbata pu-erh właściwości
Ekstrakty herbaty pu-erh mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu na dwa sposoby. Po pierwsze, herbata oolong zwiększa ilość kwasów żółciowych związanych z tłuszczami, które są wydalane z kałem, zapobiegając w ten sposób wchłanianiu tłuszczu do krwiobiegu. Po drugie, w badaniach na zwierzętach herbata pu-erh również zmniejsza akumulację tłuszczu. Razem te efekty mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca.
W badaniach na probówkach ekstrakty herbaty pu-erh zabiły raka piersi, raka jamy ustnej i komórki raka okrężnicy. Chociaż te odkrycia stanowią obiecujący punkt wyjścia dla przyszłych badań, herbaty oolong nie należy stosować w leczeniu raka.
Herbata pu-erh może pomóc w zapobieganiu lub odwracaniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, w wyniku której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.


Ile kofeiny zawiera pu-erh?
Późniejsza fermentacja przez starzenie rozkłada poziom kofeiny w pu-erh, dlatego zawartość kofeiny naturalnie zmniejsza się wraz z wiekiem herbaty. Oznacza to, że bardzo stara pu-erh może zawierać śladowe ilości kofeiny w porównaniu do jej młodszej odsłony. Rzeczywista zawartość kofeiny w filiżance herbaty oolong zależy od tego, jak długo herbata jest parzona. Im dłuższy czas parzenia, tym więcej kofeiny będzie zawierała herbata. Zawartość kofeiny zmniejszy się za każdym razem, gdy herbata zostanie ponownie nasączona.
Herbata pu-erh na odchudzanie
Istnieją pewne ograniczone dowody na poparcie stosowania herbaty oolong w celu utraty wagi. Badania na zwierzętach i probówkach wykazały, że herbata pu-erh może pomóc w syntezie mniejszej ilości nowych tłuszczów, jednocześnie spalając więcej zmagazynowanej tkanki tłuszczowej – co może prowadzić do utraty wagi. Dodatkowo herbata oolong jest fermentowana, dzięki czemu może również wprowadzać do organizmu zdrowe probiotyki lub pożyteczne bakterie jelitowe. Te probiotyki mogą pomóc poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, co odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu wagi i głodu. Jedno badanie z udziałem 36 osób z nadwagą wykazało, że spożywanie 333 miligramów ekstraktu z herbaty oolong 3 razy dziennie przez 12 tygodni spowodowało znaczną poprawę masy ciała, wskaźnika masy ciała (BMI) i pomiaru tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej w porównaniu z grupą kontrolną.
Herbata pu-erh w ciąży
Kofeina jest największym problemem związanym z herbatą pu-erh podczas ciąży lub karmienia piersią. Chociaż kobiety w ciąży nie muszą całkowicie odstawiać kofeiny w swojej diecie, nie powinny z nią przesadzać. Eksperci zalecają nie więcej niż 200 miligramów kofeiny dziennie podczas ciąży. Ponieważ ten rodzaj herbaty może mieć do 100 miligramów na filiżankę (240 mililitrów), można ją dodawać do diety kobiety w ciąży z umiarem, o ile nie spożywa ona regularnie żadnych innych napojów bogatych w kofeinę.
Kobiety karmiące piersią powinny również ograniczyć spożycie kofeiny do około 300 miligramów dziennie, ponieważ niewielkie ilości kofeiny mogą przenikać do mleka matki.

Pu-erh – jak parzyć?
Herbata pu-erh jest tradycyjnie parzona w wyższych temperaturach niż inne prawdziwe herbaty, więc używaj wody o temperaturze około 100 stopni Celsjusza podczas jej zaparzania.
Składniki:
- 3-4 gramy herbaty liściastej pu-erh to porcja wystarczająca na filiżankę.
Przygotowanie:
- Umieść herbatę pu-erh w czajniczku i dodaj tyle wrzącej wody, aby przykryć liście, a następnie wylej wodę. Powtórz ten krok jeszcze raz, pamiętając o wylaniu wody. To „płukanie” pomaga zapewnić herbacie wysoką jakość.
- Następnie napełnij czajniczek wrzącą wodą i pozostaw herbatę przez 2 minuty do zaparzenia. W zależności od preferencji smakowych, możesz zaparzać ją dłużej lub krócej.
- Wlej herbatę do filiżanek i dodaj dodatki według uznania.
Pu-erh – dawkowanie
Nie ma nic złego w codziennym piciu herbaty pu-erh, o ile dobrze ją tolerujesz. Czynniki środowiskowe i proces fermentacji mogą wpływać na smak tej herbaty, dlatego może ona mieć smaki owocowe, ziemiste, piżmowe i torfowe. Bogata, gładka konsystencja sprawia, że picie tej herbaty to przyjemność, a korzyści zdrowotne są dodatkowym atutem.