Rodzynki to jedne z najpopularniejszych bakalii, które pojawiają się na naszych stołach. Czy można zrobić rodzynki samodzielnie? Dowiedz się jak suszyć winogrona i zrobić rodzynki domowymi sposobami.
Czym są rodzynki?
Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona, które w tej formie cieszą się bardzo dużą popularnością w Polsce. Podczas suszenia odparowywana jest z nich woda, dlatego są mniejsze i słodsze. Bardzo często wykorzystywane są w kuchni lub spożywane jako przekąska. Dostępne są w sprzedaży zarówno luzem, jak i paczkowane. Rodzynki możesz przygotować samodzielnie w domu za pomocą piekarnika lub suszarki do owoców. W okresie letnim możesz także wysuszyć je na słońcu.
Chcesz wiedzieć więcej o rodzynkach? Zajrzyj do artykułu: Rodzynki i ich właściwości
Czy można samemu zrobić rodzynki?
W warunkach domowych można łatwo przygotować rodzynki, lecz jest to trudne ze względu trudno dostępne owoce dobrej jakości. Możesz spróbować przygotować domowe rodzynki z niektórych popularnych w Polsce odmian winogron. Warto kupować tylko te owoce, które uprawiane były w szklarni lub pogoda podczas ich uprawy była słoneczna. Jesienią możesz zakupić importowane winogrona, które sprawdzą się do produkcji domowych rodzynek. Kupuj wtedy dojrzałe owoce o lekko brązowym zabarwieniu, lecz bez oznak zepsucia. Dzięki temu rodzynki będą bardzo słodkie. Możesz je przygotować w domu za pomocą suszarki lub piekarnika.
Jakie winogrona będą najlepsze na rodzynki?
Do suszenia najlepsze są winogrona bezpestkowe zarówno białe, jak i czerwone. W zależności od dostępności (należy wybierać tylko sezonowe produkty). Do suszenia w domu świetnie nadają się odmiany czerwonych winogron takie jak:
- Crimson Seedless – odmiana bezpestkowa charakteryzują się epiektycznym kształtem owoców o grubej skórce czerwonej skórce. Miąższ ma bardzo słodki smak;
- Flame Seedless – odmiana bezpestkowa pochodząca z Kalifornii. Stworzona dzięki skrzyżowaniu odmian Cardinal i Sulatnine. Charakteryzuje się drobnymi owocami o fioletowej barwie. Mają cienką skórę i słodki smak.
- Raisin de table Ruby – odmiana otrzymana w 1939 w Kalifornii przez skrzyżowanie Croisement de l’emperor z 75 Pirovano. Owoce są duże i kuliste o niejednorodnej fioletowej barwie. Miąższ ma delikatnie miodowy smak;
- Einset Seedless – bezpestkowa odmiana winogron nadają się do uprawy w polskim klimacie. Ma jasnofioletowe owoce średniej wielkości. Miąższ ma delikatnie truskawkowy smak.
Do produkcji domowych rodzynek możesz użyć także jasnych odmian winogron, np.
- Sugraone – odmiana bezpestkowa pochodżaca z Kaliforni. Charakteryzuje się dużymi owocami w kolorze jasnozielonym do jasnożółtego. Ma chrupiący miąższ o słodkim smaku. skórka jest gruba.
- Sulatnine – są bezpestkowe o białej barwie i słodkim smaku. Owoce są duże z cienką skórką.
Suszenie winogron
Tradycyjnie rodzynki suszone są na słońcu. Jednak proces ten jest czasochłonny i zależny od pogody (musi być gorąco i sucho). Przy sprzyjających warunkach atmosferycznych suszenie trwa 3-4 dni, a winogrona muszą być często obracane. Muszą być przykryte przewiewną tkaniną, dzięki temu nie zostaną zjedzone przez ptaki.
W piekarniku
Suszenie w piekarniku jest bardzo proste, ale proces ten zajmuje od 5 do 12 godzin w zależności od wielkości rodzynek, rodzaju piekarnika i preferowanego stopnia wysuszenia.
Sposób przygotowania winogron w piekarniku
- Umyj i dokładnie osusz winogrona.
- Delikatnie ponakłuwaj owoce.
- Ułóż je na blachówce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spryskaj olejem.
- Susz w piekarniku ustawionym na 53°C przez około 5 do 12 godzin. Nie należy zwiększać temperatury, ponieważ owoce będą ugotowane, a nie wysuszone. Podczas suszenia należy zostawić drzwi piekarnika uchylone na około 5 cm. Ułatwi to cyrkulację powietrza.
Po ususzeniu pozostaw do ostudzenia, dzięki temu unikniesz gromadzenia się pleśni i wilgoci.
W suszarce
Suszenie winogron w suszarce do owoców jest dużo prostszym rozwiązaniem. Tego urządzenia możesz używać także do obróbki termicznej innych owoców i warzyw. Całkowity czas suszenia jest zależny m.in. od ilości soku w owocach, wilgotności w domu czy mocy suszarki.
Sposób przygotowania rodzynek za pomocą suszarki:
- Owoce dokładnie umyj i wysusz, np. za pomocą ręcznika papierowego.
- Delikatnie ponakłuwaj owoce.
- Umieść owoce na tackach suszarki.
- Susz przez 12 do 24 godzin w temp. 53°C. Po 18 godzinach sprawdzaj owoce pod kątem suchości. Potrząsaj tacką, aby owoce się nie przykleiły.
Suszenie na słońcu
Cały proces suszenia odbywa się na świeżym powietrzu i w zależności od klimatu może potrwać nawet do 10 dni. Suszenie na słońcu polega na umieszczeniu chłonnego papieru na blaszce, na której położone są oddzielone od siebie winogrona.
Przechowywanie rodzynek domowych
Najlepiej jest je przechowywać w pojemnikach przykrytych ściereczką, dzięki temu zapewniona jest właściwa wentylacja, a owoce nie są narażone na nadmierną wilgoć.
Samodzielne przygotowanie rodzynek jest czynnością pracochłonną. Wymaga także zakupu wysokiej jakości produktów, co często jest bardzo trudne. Dlatego dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup wysokiej jakości rodzynek dostępnych w sklepie ze zdrową żywnością.