Wspierania odporności zaczyna się na talerzu. Jakimi przyprawami powinniśmy doprawiać nasze potrawy, aby skutecznie walczyć z wirusami? Oto nasze zestawienie.
Naturalne wspieranie odporności szczególnie ważne jest w sezonie jesienno-zimowym, w którym narażeni jesteśmy nie tylko na zwykłe przeziębienia, ale również na wszystkiego rodzaju infekcje grypopodobne i koronawirusowe. Nasze wzmacnianie odporności powinno zacząć się przede wszystkim od zmiany nawyków żywieniowych. To, co jemy i pijemy, ma ogromny wpływ na to, jak nasz organizm radzi sobie z wirusami i bakteriami chorobotwórczymi. W tej walce niezwykle przydatne mogą okazać się przyprawy i zioła, jakimi doprawiamy nasze potrawy. Oto 8 najbardziej popularnych przepraw wzmacniających odporność, które warto włączyć do diety.
1. Cynamon
Cynamon to bardzo aromatyczna przyprawa,która chętnie wykorzystywana jest w kuchni, szczególnie przy wypiekach i smacznych deserach. Cynamon ma również zalety zdrowotne. Ta przyprawa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i proantocyjanidyny, które wzmacniają układ odpornościowy. Cynamon jest pełen innych składników odżywczych, w tym witamin A, B6, C, E i K.
Dzięki temu posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób układu oddechowego i sezonowych infekcji.
Jak włączyć cynamon do diety?
Warto dodawać go do porannej owsianki, posypywać nim potrawy. Możesz przygotować herbatę cynamonową lub wodę z dodatkiem cynamonu
Zobacz też: Cynamon i jego właściwości.
2. Imbir
Imbir ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Można go spożywać zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Imbir to powszechny środek na kaszel, przeziębienie, a także zalecany jest przy infekcjach gardła.
Świeży imbir to przede wszystkim cenne źródło Gingerolu, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz zmniejsza ryzyko infekcji. Świeży imbir doskonale również wpływa na temperaturę ciała, można go stosować w celu zmniejszenia gorączki.
Imbir w wersji suszonej ma silne na działanie rozgrzewające. Sproszkowana wersje ma również działanie osuszające, daleko warto sięgać przy infekcjach, które przebiegają z wydzielaniem flegmy.
Jak włączyć imbir do diety?
Picie herbaty imbirowej ze świeżego lub suszonego imbiru może okazać się korzystne w utrzymaniu odporności w okresie grypowym.
Zobacz też: Imbir i jego właściwości.
3. Kardamon
Kardamon, który pierwotnie występuje na terenach subkontynentu indyjskiego, pochodzi z nasion kilku roślin z rodziny Zingiberaceae. Ta przyprawa ma pozytywne działanie na układ oddechowy szczególnie w schorzeniach oskrzeli i astmy. Kardamon wzmacnia odpornośc, a także złagodzi kaszel, udrożni zatkany nos.
Jak włączyć kardamon do diety?
Dobrym pomysłem jest przy przeziębieniu lub grypie sięgnąć po herbatę z kardamonem.
4. Czarnuszka
To przyprawa, która ze względu na charakterystyczny smak nazywana jest czarnym kminkiem. Ziarna czarnuszki zawierają tymochinon, aktywny składnik, który ma mocne działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne.
Składnik ten również pomaga zmniejszać objawy alergii oraz ma działanie przeciwastmatyczne na drogi oddechowe.
Jak wykorzystać ziarna czarnuszki?
Ziarna czarnuszki warto dodać jako przyprawa do dań, sałatek lub po prostu posypać nimi kanapki.
Zobacz też: Czarnuszka i jej właściwości.
5. Pieprz cayenne
Pieprz Cayenne bardzo pozytywnie wpływa na działanie naszego układu odpornościowego. Jest cennym źródłem witaminy A. Zawiera aż 44% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy ważnej dla ochrony oczu i wzroku. Pieprz zawiera również wiele witaminy B6, C, E i K oraz mangan, potas i ryboflawinę. Kapsaicyna zawarta w tej przyprawie działa antybakteryjnie i przeciwbólowo.
Jak włączyć pieprz cayenne do diety?
Doskonałe sprawdzi się w daniach pikantnych i gulaszowych, ale można też dodawać go do słodkich propozycji uatrakcyjniając smak koktajli czy deserów.
Zobacz też: Pieprz cayenne i jego właściwości.
6. Czarny pieprz
Na świecie była często nazywana „czarnym złotem”, ponieważ stanowiła drogi towar, na który mogli sobie pozwolić tylko bogaci.
Pieprz czarny to jedna z najczęściej stosowanych przypraw w kuchni polskiej. Często używany do przyprawiania dań z mięsa, makaronu, kanapek czy zup.
Pieprz nie tylko dodaje smakowitego smaku przepisom, ale pozytywnie wpływa na organizm. Ta przyprawa ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Włączenie jej do codziennej diety może pomóc wzmocnić odporność i zapobiegać zatorom w klatce piersiowej i infekcjom dróg oddechowych
Jak włączyć czarny pieprz do diety?
Doskonałą i uniwersalna przypraw wzbogacająca smak wielu potraw, zup czy mięs.
7. Kurkuma mielona
Kurkuma znana jest ze swoich właściwości leczniczych. W suszonej i zmielonej wersji znajduje się dość sporo witamin z grupy B, takich jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Ponadto dodając kurkumę do potraw, dostarczamy organizmowi witamin E i K.
Zawiera lipopolisacharyd, substancję o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych, która pomaga stymulować układ odpornościowy człowieka.
Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, który nadaje jej charakterystyczny pomarańczowo-żółty kolor, może pomóc zwalczać infekcje i poprawiać ogólny stan komórek organizmu.
Jak włączyć kurkumę do diety?
Kurkuma doskonale smakuje podana z warzywami, do sałatki lub gotowanych ziaren ryżu.
Zobacz też: Kurkuma i jej właściwości.
8. Goździki
Goździk jest kolejnym składnikiem o niesamowitych właściwościach wzmacniających odporność. Zawiera eugenol – składnik o antywirusowym i antybakteryjnym działaniu.
Goździki posiadają działanie antyseptyczne i przeciwbólowe, dlatego ich żucie przynosi ulgę w stanach zapalnych gardła. Goździki wzmacniają odporność organizmu, pomagają w zwalczaniu infekcji (przeziębienia lub grypy).
Jak włączyć goździki do diety?
Warto dodać je do herbaty lub aromatyzowanej gorącej wody. W przypadku początku infekcji gardła żuć kilka goździków w odstępach czasu.
Zobacz też: Goździki i ich właściwości.