Działanie cynku: bierze udział w pracy wielu enzymów w organizmie działa przeciwzapalnie przyspiesza gojenie ran, opryszczki wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego w połączeniu z magnezem, sprzyja uczeniu się i lepszemu zapamiętywaniu Dzienne zapotrzebowanie na cynk Dzieci: 3 – 9 mg dziennie Kobiety: 9 mg dziennie Kobiety w ciąży: 11 – 13 mg…
Potas w jedzeniu
Potas jest jednym ze składników mineralnych, pełniącym istotne funkcje w organizmie człowieka. Należy do grupy makroelementów, które samoistnie występują w pożywieniu, a jego zapotrzebowanie przez nasz organizm jest wyższe niż w przypadku mikroelementów. Rola potasu w organizmie człowieka regulacja procesów przemiany materii, trawienia kierowanie gospodarką wodną w organizmie utrzymanie tkanki mięśniowej w dobrej formie regulacja stanów…
Produkty bogate w żelazo
Żelazo jest składnikiem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Tworzy krwinki, przenosi tlen z płuc do każdej komórki w ciele, buduje też naszą odporność. W pożywieniu istnieją dwie różne formy żelaza: hemowa – występuje w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego niehemowa – pochodzi z roślinnych produktów Wchłanianie żelaza zależne jest od: ilości witaminy C w organizmie…
Źródła witaminy A – beta karoten
Niejeden z nas widział kiedyś osobę z marchewkowym odcieniem skóry. Często mogła to być zasługa beta – karotenu, który gromadząc się w tkankach, stworzył taką opaleniznę. Niewątpliwie takie osoby mogły pochwalić się zdrowiem, bo dostarczały organizmowi niezbędną dawkę witaminy A. Witamina A może należeć do tych witamin, na które często nie zwraca się szczególnej uwagi….
Produkty bogate w wapń
W naszym ciele występuje w kościach oraz płynie pozakomórkowym. Zawartość tego pierwiastka, w naszym organizmie wynosi około 1kg! Przyswajalność danego pierwiastka, zależy od wielkości porcji, tego jak bogate jest w nie dane pożywienie oraz jaki % jest absorbowany przez nasz organizm. Odkryj produkty bogate w wapń, które zapewnią wymagany poziom wapnia. Oto naturalne źródła wapnia…
Produkty bogate w magnez
Magnez można nazwać pierwiastkiem życia. Należy on bowiem do grupy makroelementów, których nasze ciało potrzebuje w dużej ilości. Magnez, podobnie jak witaminy z grupy B, jest składnikiem wielu enzymów w organizmie i bierze udział w różnego rodzaju procesach metabolicznych, np. w syntezie białka. To znaczy, że pomaga nam trawić oraz oczyszczać organizm z toksyn. Jak…
Witamina D źródła
Witamina D powstaje w skórze z prowitaminy D pod wpływem promieni słonecznych (nadfioletowych). Witamina D3 powstała w wyniku promieniowania, biosyntezy w skórze, stanowi 80 – 100% potrzebnej ilości tej witaminy w naszych organizmach. Co należy wiedzieć na temat witaminy D Występuje w dwóch formach: ergokalcyferol (witamina D2 ),występuje naturalnie w roślinach i drożdżach cholekalcyferol (witamina…
Ryż mochi i jego właściwości
Mochi to japoński ryżowy deser wykonywany z mochigomu, krótkoziarnistego kleistego ryżu japonica. Ryż służący do wykonania mochi czasami jest określany jako żółty. Ciasta, znane jako mochi, to słodkie okrągłe bułeczki z miękkiego i ciągnącego się ryżu. Ryż jest najpierw gotowany na parze, a następnie długo tłuczony. Powstała lepka masa ryżowa jest następnie formowana do ostatecznego…
Suszone pomidory – jak namoczyć?
Pomidorów w formie zasuszonej po ich namoczeniu można używać do różnych potraw. Powinno się to robić w gorącej wodzie z niewielką ilością octu winnego. Po kilku minutach odławia się je, suszy i wkłada do słoika z oliwą. To także najlepszy moment na dodanie do zalewy dodatków. Dowiedz się więcej o właściwościach naturalnie suszonych pomidorów: Pomidory…
Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju
Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju – jaka jest różnica? Pomidory to jedne z najbardziej popularnych w Polsce warzyw. Latem, kiedy jest na nie sezon, występują w potrawach pod wieloma postaciami. Pomidory suszone to sposób na przedłużenie ich smaku także na okres zimowy. Jak są one produkowane i jaka jest różnica między tymi…
Daktyle suszone czy świeże?
Coraz więcej osób sięga po świeże daktyle jako formę przekąski, a nawet pewną alternatywę dla klasycznych słodyczy. Nic dziwnego, to pyszne, zdrowe, słodkie owoce o wielu wartościach odżywczych. Które jednak wybrać: suszone czy świeże? Podstawowe różnice Wybór rodzaju daktyli jest w dużej mierze kwestią preferencji. Daktyle suszone zawierają dużo więcej skoncentrowanych witamin i minerałów niż…
Przewodnik po rodzajach fig
Świeże figi spotyka się w takich miejscach, w których temperatura nigdy nie jest bardzo niska, nawet zimą. W Europie popularny do ich uprawy jest rejon Morza Adriatyckiego, a poza Europą – Bliski Wschód, a także Kalifornia i Indie. Uprawia się je także w cieplejszych regionach Polski, chociaż raczej w donicach, a nie w gruncie. Istnieje…