Kasza bulgur produkowana jest z pszenicy twardej, która zawiera gluten. Oznacza to, że osoby cierpiące na celiakię lub stosujące dietę bezglutenową są niestety zmuszone do unikania kaszy. Wyższa zawartość glutenu w kaszy bulgur może powodować silniejsze uczulenie. Zobacz też: Kasza bulgur: jaki ma indeks glikemiczny?
Czy kasza bulgur jest dietetyczna?
Kasza bulgur nie tylko cechuje się zawartością cennych składników odżywczych, ale także niską kalorycznością. Właśnie dlatego można uznać ją za produkt dietetyczny. Stwierdzenie w prosty sposób pokazują liczby, ponieważ 100 g ugotowanej kaszy zawiera tylko 83 kcal. Dzięki temu jest doskonałym dopełnieniem posiłków dla osób dorosłych, dzieci i młodzieży. Zobacz też: Jak doprawiać kaszę bulgur?
Kasza bulgur: jaki ma indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny kaszy bulgur wynosi 46. Oznacza to, że zaliczana jest do produktów ze średnim wskaźnikiem i nie powoduje bardzo gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Diabetycy bez żadnych przeszkód mogą wprowadzić kaszę bulgur w swój jadłospis. Dla przykładu warto zaznaczyć, że w 100 g ugotowanego produktu znajduje się tylko 0,10 g cukrów prostych. Zobacz…
Jak doprawiać kaszę bulgur?
Kasza bulgur jest bardzo wdzięcznym składnikiem w kuchni. Delikatny smak, który nabiera charakterystycznej formy dzięki odpowiedniemu doprawieniu, sprawia, że można wyczarować świetne danie. Chcąc nadać lekko słodkiego smaku, można dodać odrobinę cynamonu, imbiru, miodu lub zwykłego cukru. W wytrawnych posiłkach możliwości jest znacznie więcej. Tradycyjnie smak nada pieprz i sól, jeśli kasza ma być jedynie…
Co zawiera kasza bulgur?
Wywodząca się z terenów Bliskiego Wschodu kasza bulgur jest cenionym składnikiem wielu dań. Zawartość wartości odżywczych, walory smakowe i możliwości zastosowania sprawiają, że zajmuje znaczące miejsce obok ryżu i innych pszenicznych kasz. Warto skupić się na tym, co zyskujemy, wprowadzając kaszę do jadłospisu. Przede wszystkim jest bogatym źródłem błonnika i zawiera go nawet dwa razy…
Czy orzeszki piniowe są zdrowe?
Tak, są zdrowe i dowodem na to jest zawartość składników odżywczych. Znajdziemy w nich mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Te trzy wartości dają organizmowi ogromną dawkę energii i siły. Orzeszki piniowe są także źródłem magnezu, cynku, fosforu i żelaza. Minerały zapewniają prawidłową pracę mięśni, usprawniają pracę mózgu, wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają stan…
Czy orzeszki piniowe uczulają?
Orzeszki piniowe mogą uczulać i tak jak inne orzechy są dość silnymi alergenami. Należy je wprowadzać do diety z zachowaniem ostrożności. Szczególnie powinny uważać osoby, które są uczulone na inne orzechy. Z tego powodu podając po raz pierwszy piniole dzieciom, należy obserwować ich reakcje. Zobacz też: Orzeszki piniowe i ich właściwości.
Jak uprażyć orzeszki piniowe?
Wystarczy wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię, ale bez dodawania tłuszczu. Orzechy będą gotowe, gdy wyczujemy charakterystyczny i przyjemny orzechowy zapach. Prażenie trwa nie więcej niż minutę.Pinole mogą się szybko przypalić, dlatego warto od czasu do czasu je zamieszać. Prawidłowo prażone orzechy pinii powinny mieć niezmieniony kolor, ale przyjemny zapach. Prażenie orzeszków piniowych wydobywa jeszcze…
Orzechy makadamia: ile dziennie?
Mimo korzyści zdrowotnych macadamia są najbardziej kaloryczne wśród innych dostępnych orzechów. Optymalne dzienne spożycie wynosi 11-12 orzechów bez skorupki, które dostarczą do naszego organizmu 204 kcal, 21 g tłuszczu (w tym 3 g tłuszczów nasyconych) oraz 2 g białka. Zobacz też: Orzechy makadamia i ich właściwości.
Orzechy makadamia – przeciwwskazania
Orzechy, jako żywność, nie stanowią poważnego zagrożenia dla zdrowia. Jak każdy produkt może powodować alergię, ale zdarza się to stosunkowo rzadko. Specjalne środki ostrożności należy zachować w okresie ciąży i karmienia piersią. Spożywanie w tym okresie nie jest całkowicie zabronione, ale dla równowagi nie należy przesadzać z dużymi ilościami orzechów. Wynika to z braku potwierdzonych…
Czy orzechy makadamia są zdrowe?
Wśród innych orzechów makadamia są największym źródłem tłuszczów nienasyconych, które mają nieoceniony wpływ na organizm człowieka. Oprócz tego znajdziemy w nich wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B, A i E. Tak wielka dawka zapewnia wiele korzyści. Macadamia obniżają poziom cholesterolu, pozwalają na kontrolę poziomu cukru we krwi i poprawiają funkcjonowanie układu…
Orzechy makadamia: jak jeść?
Cechą charakterystyczną orzechów makadamia jest wyśmienity kremowy smak. Z tego względu najchętniej wykorzystywane są jako element dekoracyjny, dodatek do słodkich wypieków i składnik przeróżnej maści kremów. Ponadto orzechy w doskonały sposób komponują się z wytrawnymi sałatkami i sosami. Orzechy makadamia stanowią także zdrową alternatywę dla tłustych i kalorycznych przekąsek Dowiedz się więcej o orzechach makadamia…