Jesteś tym, co jesz. Trudno się z tym nie zgodzić. Pożywienie jest podstawowym lekarstwem. Dobra jakość jedzenia, wpływa na zdrowie i kondycję naszego ciała i ducha. Długowieczność nie zależy tylko od genów i środowiska. Jest przede wszystkim wynikiem odpowiedniej higieny życia, czyli w dużej mierze, zdrowego odżywiania. Na Okinawie, mieszkańcy dożywali wieku ponad 100 lat…
Czy fluor jest szkodliwy?
Mikroelementy, takie jak fluor, miedź czy jod, są obecne w minimalnej ilości w organizmie ludzkim. Składniki te, służą do budowy tkanek (jest to szczególnie ważny etap w rozwoju dzieci). Fluor jest składnikiem fizjologicznym ludzkiego ciała. Najwięcej tego pierwiastka występuje w kościach, zębach, włosach oraz paznokciach. Jak działają związki fluorowe Wpływają na mineralizację twardych tkanek zębowych,…
Witamina E
Witaminy nie występują samoistnie w naszym organizmie. Ale są substancjami, które poprawiają znacznie stan zdrowia, i fizycznego, i psychicznego. Witamina E, czyli d-alfa tokoferol Jej pełna nazwa brzmi może enigmatycznie, ale dzięki wiedzy możemy wybrać właściwe produkty, których obfitość witamin, zapewni nam zdrowie i wzmocnienie. Związki występujące w wit. E to tokoferole i tokotrienole. Istotne…
Witamina C
Jedzenie leczy, a już na pewno duża dawka witaminy C! Doda energii, szczyptę optymizmu i ochroni nas przed stanami osłabienia oraz zmniejszoną odpornością (wywołaną także stresem). Wybierając produkty bogate w witaminę C, pamiętajmy o tym, że ulega unieczynnieniu poprzez obróbkę termiczną (gotowanie niszczy ok. 50%-75% witaminy) Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie. Surówki i soki…
Tłuszcze w diecie
Wszystkim nam potrzebne są tłuszcze. Od naszego świadomego wyboru zależy jak będziemy się czuć. Wybierając produkty powinniśmy pamiętać, że potrzebna jest równowaga, odpowiednio dobrana ilość. Czyli ani nie za dużo, ani nie za mało tłuszczów. Lepiej przestrzegać zasad zdrowego żywienia. Przestrogą może być część społeczeństwa amerykańskiego, cierpiąca na otyłość. Jej powodem jest między innymi dobór…
Witamina K- działanie i występowanie
U ludzi witamina K powstaje w przewodzie pokarmowym przy udziale bakterii zwanych pałeczkami okrężnicy. Aby zapewnić jej odpowiednią dawkę, warto zajadać się przez cały rok zielonymi warzywami. Witamina K pełni bardzo istotne funkcje w organizmie: odgrywa istotną rolę w tworzeniu w wątrobie protrombiny, czynnika, który uczestniczy w krzepnięciu krwi zapobiega krwotokom utrzymuje optymalną pracę jelit…
Produkty bogate w jod
Jod jest pierwiastkiem, który w największej ilości występuje w morzach i oceanach. Po utlenieniu, może przedostawać się do atmosfery, a następnie poprzez opady, wchłaniać się do gleby. Produkty bogate w jod algi glony, wodorosty: wakame, kelp, kombu, nori, hijiki sól jodowana (dostępna w wielu rodzajach, także himalajska) woda jodowana ryby morskie (np. łosoś) owoce morza…
Źródła selenu – gdzie go szukać?
Selen to pierwiastek występujący głównie w wodzie oraz ziemi. Ilość selenu zależy od środowiska, w którym występuje. Selen rola w organizmie Selen jest pierwiastkiem dzięki któremu nasz organizm funkcjonuje w odpowiednim, harmonijnym i zdrowym trybie. Mimo że, powszechnie jego właściwości są może znane w mniejszym stopniu, to pełni on znaczące funkcje. jest kofaktorem wielu enzymów…
Źródło cynku – składnik diety
Działanie cynku: bierze udział w pracy wielu enzymów w organizmie działa przeciwzapalnie przyspiesza gojenie ran, opryszczki wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego w połączeniu z magnezem, sprzyja uczeniu się i lepszemu zapamiętywaniu Dzienne zapotrzebowanie na cynk Dzieci: 3 – 9 mg dziennie Kobiety: 9 mg dziennie Kobiety w ciąży: 11 – 13 mg…
Potas w jedzeniu
Potas jest jednym ze składników mineralnych, pełniącym istotne funkcje w organizmie człowieka. Należy do grupy makroelementów, które samoistnie występują w pożywieniu, a jego zapotrzebowanie przez nasz organizm jest wyższe niż w przypadku mikroelementów. Rola potasu w organizmie człowieka regulacja procesów przemiany materii, trawienia kierowanie gospodarką wodną w organizmie utrzymanie tkanki mięśniowej w dobrej formie regulacja stanów…
Produkty bogate w żelazo
Żelazo jest składnikiem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Tworzy krwinki, przenosi tlen z płuc do każdej komórki w ciele, buduje też naszą odporność. W pożywieniu istnieją dwie różne formy żelaza: hemowa – występuje w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego niehemowa – pochodzi z roślinnych produktów Wchłanianie żelaza zależne jest od: ilości witaminy C w organizmie…
Źródła witaminy A – beta karoten
Niejeden z nas widział kiedyś osobę z marchewkowym odcieniem skóry. Często mogła to być zasługa beta – karotenu, który gromadząc się w tkankach, stworzył taką opaleniznę. Niewątpliwie takie osoby mogły pochwalić się zdrowiem, bo dostarczały organizmowi niezbędną dawkę witaminy A. Witamina A może należeć do tych witamin, na które często nie zwraca się szczególnej uwagi….