• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Tymianek

Oregano suszone (przyprawa) – właściwości i zastosowanie

Oregano jest przyprawą stosowaną głównie w kuchni śródziemnomorskiej. Zioło to ma wiele właściwości ...

Czytaj więcej

Przewodnik po rodzajach fig

22 kwietnia 2019

Przewodnik po rodzajach fig

Świeże figi spotyka się w takich miejscach, w których temperatura nigdy nie jest bardzo niska, nawet zimą. W Europie popularny do ich uprawy jest rejon Morza Adriatyckiego, a poza Europą – Bliski Wschód, a także Kalifornia i Indie. Uprawia się je także w cieplejszych regionach Polski, chociaż raczej w donicach, a nie w gruncie. Istnieje…

Czytaj więcej

W kategorii:Owoce suszone

Migdały kontra orzechy nerkowca

20 kwietnia 2019

Migdały kontra orzechy nerkowca

Orzechy to pożywna i zdrowa przekąska. Bezglutenowe, bogate w niezbędne witaminy i minerały, pozwalają na utrzymanie ciała w dobrej formie. Orzechy nerkowca i migdały to jedne z najcenniejszych orzechów. Jakie mają właściwości? Czym się różnią? Kaloryczność Kaloryczność orzechów jest jednym z ważniejszych aspektów, zwłaszcza dla osób, które muszą utrzymywać określoną wagę ciała lub są na…

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?

20 kwietnia 2019

Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?

Bez względu na to, czy są świeże, czy suszone, owoce są pożywne. Oba rodzaje są pełne witamin, minerałów i błonnika. Jednak suszenie owoców koncentruje wiele składników odżywczych, a także kalorii. Proces suszenia może również spowodować utratę niektórych z bardziej lotnych składników odżywczych, takich jak witamina C. Które więc lepiej jest wybrać? Liczy się objętość Jedna…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Suszona żurawina czy rodzynki?

20 kwietnia 2019

Rodzynki czy suszona żurawina

Suszone owoce to doskonały pomysł na przekąskę, kiedy zgłodniejesz w ciągu dnia. Rodzynki i suszona żurawina są łatwo dostępne, bardzo smaczne i dodatkowo są one również doskonałym źródłem dodatkowych substancji odżywczych. Które owoce lepiej wybrać? Rodzynki Rodzynki są świetnym źródłem węglowodanów, niezbędnych w zbilansowanej diecie. Dodatkowo są to węglowodany złożone, które dodają energii na dłużej….

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania, Owoce suszone

Czy kasza jaglana uczula?

28 sierpnia 2018

Czy kasza jaglana uczula

Kasza jaglana nie widnieje na liście niebezpiecznych alergenów, zatem nie uczula. Jednak z uwagi na zawartość niklu jest niewskazanym produktem dla osób, które mają alergię na ten pierwiastek. Zobacz też: Kasza jaglana i jej właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Kasza jaglana czy płatki owsiane?

28 sierpnia 2018

Kasza jaglana czy płatki owsiane?

Kasza jaglana, która jest produktem z prosa, ma znaczną ilość błonnika, żelaza, lecytyny i innych wartości odżywczych. Jeżeli cierpimy na wszelkie dolegliwości żołądkowe, dla zachowania odpowiedniego trawienia i flory bakteryjnej warto ją włączyć w jadłospis. Poza tym podnosi odporność i chroni przed chorobami układu krążenia. Śniadaniowy przysmak, czyli płatki owsiane, ma porównywalną zawartość składników odżywczych….

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Kasza jaglana czy ryż?

28 sierpnia 2018

Kasza jaglana czy ryż?

Kasza jaglana, w porównaniu do ryżu, jest dość młodym produktem w świecie kulinarnym. Oba rodzaje są cenione ze względu na to, jak działają na nasz organizm. Bezsprzecznie są znacznie zdrowszą alternatywą dla ziemniaków, chleba lub makaronu, które do niedawna stanowiły podstawową bazę do posiłków. Kasza jaglana ma zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Kasza jaglana czy gryczana?

28 sierpnia 2018

Kasza jaglana czy gryczana?

Wybór kasz jest bardzo duży, a różnią je przede wszystkim walory smakowe i odżywcze. Zanim konkretny rodzaj trafi na talerz obiadowy, warto wiedzieć jakie wartości wnosi do organizmu. Kasza jaglana jest przede wszystkim produktem bezglutenowym i dlatego stanowi urozmaicenie diety osób chorujących na celiakię. Duża zawartość lecytyny, żelaza i cynku poprawia funkcjonowanie układy odpornościowego i…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jaki indeks glikemiczny ma kasza jaglana?

28 sierpnia 2018

Jaki indeks glikemiczny ma kasza?

Indeks glikemiczny kaszy jaglanej jest dość wysoki i wynosi 71. Oznacza to, że częste spożywanie kaszy może spowodować wzrost cukru we krwi i długotrwałe utrzymanie tego poziomu. Dla zachowania równowagi warto dodawać ją wyłącznie do potraw wytrawnych. Zobacz też: Kasza jaglana dla cukrzyka.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Dlaczego płuczemy kaszę jaglaną?

28 sierpnia 2018

Kasza jaglana dla cukrzyka

Kaszę jaglaną płuczemy gorącą lub zimną wodą, aby zniwelować jej delikatny goryczkowy smak. Zobacz też: Kasza jaglana i jej właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Dlaczego kasza jaglana jest gorzka?

28 sierpnia 2018

Dlaczego kasza jaglana jest gorzka?

Kasza jaglana zawiera znaczną ilość tłuszczu, ale przechowywana w normalnych warunkach ma naturalny i bardzo delikatny posmak goryczki. Jeżeli chcemy go zlikwidować, wystarczy przepłukać ziarna w gorącej wodzie, a gdy wyschną podprażyć na patelni. Złe warunki przechowywania sprawiają, że wspomniany wcześniej tłuszcz jełczeje. W takiej sytuacji kasza jaglana będzie miała wyczuwalny bardzo gorzki smak i…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak uprażyć kaszę jaglaną?

28 sierpnia 2018

Jak uprażyć kaszę jaglaną?

Prażenie kaszy jaglanej wykonuje się bardzo często tuż przed jej ugotowaniem. Wystarczy wrzucić ziarna na suchą patelnią i podgrzewać na bardzo małym ogniu. Bez natłuszczenia kasza nagrzeje się w szybkim tempie, dlatego warto co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliła. Ziarna będą gotowe, gdy zaczną wydzielać przyjemny orzechowy zapach. Warto pamiętać, że do prażenia…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 55
  • Strona 56
  • Strona 57
  • Strona 58
  • Strona 59
  • Interim pages omitted …
  • Strona 64
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kasza jaglana, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
Kasza jaglana, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
9,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.