Wszystkim nam potrzebne są tłuszcze. Od naszego świadomego wyboru zależy jak będziemy się czuć. Wybierając produkty powinniśmy pamiętać, że potrzebna jest równowaga, odpowiednio dobrana ilość. Czyli ani nie za dużo, ani nie za mało tłuszczów. Lepiej przestrzegać zasad zdrowego żywienia. Przestrogą może być część społeczeństwa amerykańskiego, cierpiąca na otyłość. Jej powodem jest między innymi dobór…
Witamina K- działanie i występowanie
U ludzi witamina K powstaje w przewodzie pokarmowym przy udziale bakterii zwanych pałeczkami okrężnicy. Aby zapewnić jej odpowiednią dawkę, warto zajadać się przez cały rok zielonymi warzywami. Witamina K pełni bardzo istotne funkcje w organizmie: odgrywa istotną rolę w tworzeniu w wątrobie protrombiny, czynnika, który uczestniczy w krzepnięciu krwi zapobiega krwotokom utrzymuje optymalną pracę jelit…
Produkty bogate w jod
Jod jest pierwiastkiem, który w największej ilości występuje w morzach i oceanach. Po utlenieniu, może przedostawać się do atmosfery, a następnie poprzez opady, wchłaniać się do gleby. Produkty bogate w jod algi glony, wodorosty: wakame, kelp, kombu, nori, hijiki sól jodowana (dostępna w wielu rodzajach, także himalajska) woda jodowana ryby morskie (np. łosoś) owoce morza…
Źródła selenu – gdzie go szukać?
Selen to pierwiastek występujący głównie w wodzie oraz ziemi. Ilość selenu zależy od środowiska, w którym występuje. Selen rola w organizmie Selen jest pierwiastkiem dzięki któremu nasz organizm funkcjonuje w odpowiednim, harmonijnym i zdrowym trybie. Mimo że, powszechnie jego właściwości są może znane w mniejszym stopniu, to pełni on znaczące funkcje. jest kofaktorem wielu enzymów…
Źródło cynku – składnik diety
Działanie cynku: bierze udział w pracy wielu enzymów w organizmie działa przeciwzapalnie przyspiesza gojenie ran, opryszczki wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego w połączeniu z magnezem, sprzyja uczeniu się i lepszemu zapamiętywaniu Dzienne zapotrzebowanie na cynk Dzieci: 3 – 9 mg dziennie Kobiety: 9 mg dziennie Kobiety w ciąży: 11 – 13 mg…
Potas w jedzeniu
Potas jest jednym ze składników mineralnych, pełniącym istotne funkcje w organizmie człowieka. Należy do grupy makroelementów, które samoistnie występują w pożywieniu, a jego zapotrzebowanie przez nasz organizm jest wyższe niż w przypadku mikroelementów. Rola potasu w organizmie człowieka regulacja procesów przemiany materii, trawienia kierowanie gospodarką wodną w organizmie utrzymanie tkanki mięśniowej w dobrej formie regulacja stanów…
Produkty bogate w żelazo
Żelazo jest składnikiem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Tworzy krwinki, przenosi tlen z płuc do każdej komórki w ciele, buduje też naszą odporność. W pożywieniu istnieją dwie różne formy żelaza: hemowa – występuje w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego niehemowa – pochodzi z roślinnych produktów Wchłanianie żelaza zależne jest od: ilości witaminy C w organizmie…
Źródła witaminy A – beta karoten
Niejeden z nas widział kiedyś osobę z marchewkowym odcieniem skóry. Często mogła to być zasługa beta – karotenu, który gromadząc się w tkankach, stworzył taką opaleniznę. Niewątpliwie takie osoby mogły pochwalić się zdrowiem, bo dostarczały organizmowi niezbędną dawkę witaminy A. Witamina A może należeć do tych witamin, na które często nie zwraca się szczególnej uwagi….
Produkty bogate w wapń
W naszym ciele występuje w kościach oraz płynie pozakomórkowym. Zawartość tego pierwiastka, w naszym organizmie wynosi około 1kg! Przyswajalność danego pierwiastka, zależy od wielkości porcji, tego jak bogate jest w nie dane pożywienie oraz jaki % jest absorbowany przez nasz organizm. Odkryj produkty bogate w wapń, które zapewnią wymagany poziom wapnia. Oto naturalne źródła wapnia…
Produkty bogate w magnez
Magnez można nazwać pierwiastkiem życia. Należy on bowiem do grupy makroelementów, których nasze ciało potrzebuje w dużej ilości. Magnez, podobnie jak witaminy z grupy B, jest składnikiem wielu enzymów w organizmie i bierze udział w różnego rodzaju procesach metabolicznych, np. w syntezie białka. To znaczy, że pomaga nam trawić oraz oczyszczać organizm z toksyn. Jak…
Witamina D źródła
Witamina D powstaje w skórze z prowitaminy D pod wpływem promieni słonecznych (nadfioletowych). Witamina D3 powstała w wyniku promieniowania, biosyntezy w skórze, stanowi 80 – 100% potrzebnej ilości tej witaminy w naszych organizmach. Co należy wiedzieć na temat witaminy D Występuje w dwóch formach: ergokalcyferol (witamina D2 ),występuje naturalnie w roślinach i drożdżach cholekalcyferol (witamina…
Ryż mochi i jego właściwości
Mochi to japoński ryżowy deser wykonywany z mochigomu, krótkoziarnistego kleistego ryżu japonica. Ryż służący do wykonania mochi czasami jest określany jako żółty. Ciasta, znane jako mochi, to słodkie okrągłe bułeczki z miękkiego i ciągnącego się ryżu. Ryż jest najpierw gotowany na parze, a następnie długo tłuczony. Powstała lepka masa ryżowa jest następnie formowana do ostatecznego…