Coraz więcej osób sięga po świeże daktyle jako formę przekąski, a nawet pewną alternatywę dla klasycznych słodyczy. Nic dziwnego, to pyszne, zdrowe, słodkie owoce o wielu wartościach odżywczych. Które jednak wybrać: suszone czy świeże? Podstawowe różnice Wybór rodzaju daktyli jest w dużej mierze kwestią preferencji. Daktyle suszone zawierają dużo więcej skoncentrowanych witamin i minerałów niż…
Przewodnik po rodzajach fig
Świeże figi spotyka się w takich miejscach, w których temperatura nigdy nie jest bardzo niska, nawet zimą. W Europie popularny do ich uprawy jest rejon Morza Adriatyckiego, a poza Europą – Bliski Wschód, a także Kalifornia i Indie. Uprawia się je także w cieplejszych regionach Polski, chociaż raczej w donicach, a nie w gruncie. Istnieje…
Migdały kalifornijskie czy australijskie?
Każdy dietetyk prawdopodobnie doradzi włączenie orzechów do Twojego codziennego jadłospisu z różnych powodów: podnoszą one poziom dobrego cholesterolu, dostarczają wielu witamin, wzmacniają układ odpornościowy itd. Migdał jest na szczycie listy orzechów, gdy bierze się pod uwagę ich korzyści zdrowotne. Oprócz bycia obfitym źródłem składników odżywczych, takich jak magnez, mangan, witamina E, białko, błonnik itp., migdały…
Migdały kontra orzechy nerkowca
Orzechy to pożywna i zdrowa przekąska. Bezglutenowe, bogate w niezbędne witaminy i minerały, pozwalają na utrzymanie ciała w dobrej formie. Orzechy nerkowca i migdały to jedne z najcenniejszych orzechów. Jakie mają właściwości? Czym się różnią? Kaloryczność Kaloryczność orzechów jest jednym z ważniejszych aspektów, zwłaszcza dla osób, które muszą utrzymywać określoną wagę ciała lub są na…
Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?
Bez względu na to, czy są świeże, czy suszone, owoce są pożywne. Oba rodzaje są pełne witamin, minerałów i błonnika. Jednak suszenie owoców koncentruje wiele składników odżywczych, a także kalorii. Proces suszenia może również spowodować utratę niektórych z bardziej lotnych składników odżywczych, takich jak witamina C. Które więc lepiej jest wybrać? Liczy się objętość Jedna…
Suszona żurawina czy rodzynki?
Suszone owoce to doskonały pomysł na przekąskę, kiedy zgłodniejesz w ciągu dnia. Rodzynki i suszona żurawina są łatwo dostępne, bardzo smaczne i dodatkowo są one również doskonałym źródłem dodatkowych substancji odżywczych. Które owoce lepiej wybrać? Rodzynki Rodzynki są świetnym źródłem węglowodanów, niezbędnych w zbilansowanej diecie. Dodatkowo są to węglowodany złożone, które dodają energii na dłużej….
Czy kasza jaglana uczula?
Kasza jaglana nie widnieje na liście niebezpiecznych alergenów, zatem nie uczula. Jednak z uwagi na zawartość niklu jest niewskazanym produktem dla osób, które mają alergię na ten pierwiastek. Zobacz też: Kasza jaglana i jej właściwości.
Kasza jaglana czy płatki owsiane?
Kasza jaglana, która jest produktem z prosa, ma znaczną ilość błonnika, żelaza, lecytyny i innych wartości odżywczych. Jeżeli cierpimy na wszelkie dolegliwości żołądkowe, dla zachowania odpowiedniego trawienia i flory bakteryjnej warto ją włączyć w jadłospis. Poza tym podnosi odporność i chroni przed chorobami układu krążenia. Śniadaniowy przysmak, czyli płatki owsiane, ma porównywalną zawartość składników odżywczych….
Kasza jaglana czy ryż?
Kasza jaglana, w porównaniu do ryżu, jest dość młodym produktem w świecie kulinarnym. Oba rodzaje są cenione ze względu na to, jak działają na nasz organizm. Bezsprzecznie są znacznie zdrowszą alternatywą dla ziemniaków, chleba lub makaronu, które do niedawna stanowiły podstawową bazę do posiłków. Kasza jaglana ma zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego…
Kasza jaglana czy gryczana?
Wybór kasz jest bardzo duży, a różnią je przede wszystkim walory smakowe i odżywcze. Zanim konkretny rodzaj trafi na talerz obiadowy, warto wiedzieć jakie wartości wnosi do organizmu. Kasza jaglana jest przede wszystkim produktem bezglutenowym i dlatego stanowi urozmaicenie diety osób chorujących na celiakię. Duża zawartość lecytyny, żelaza i cynku poprawia funkcjonowanie układy odpornościowego i…
Jaki indeks glikemiczny ma kasza jaglana?
Indeks glikemiczny kaszy jaglanej jest dość wysoki i wynosi 71. Oznacza to, że częste spożywanie kaszy może spowodować wzrost cukru we krwi i długotrwałe utrzymanie tego poziomu. Dla zachowania równowagi warto dodawać ją wyłącznie do potraw wytrawnych. Zobacz też: Kasza jaglana dla cukrzyka.
Dlaczego płuczemy kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną płuczemy gorącą lub zimną wodą, aby zniwelować jej delikatny goryczkowy smak. Zobacz też: Kasza jaglana i jej właściwości.