• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

pancake polane syropem klonowym

Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie

Syrop klonowy nazywany jest "płynnym złotem Ameryki". Ta słodki dodatek do potraw zawiera wiele ...

Czytaj więcej

Pistacje irańskie, amerykańskie i tureckie – czym się różnią?

12 czerwca 2020

pistacje iranskie

Pistacje są jednymi z najstarszych orzechów spożywanych na świecie. Zdaniem archeologów znajdowały się w diecie ludzi już 9 000 temu. Ze względu na charakterystyczny kształt nasiona po pęknięciu skorupki Irańczycy nazywają pistacje „uśmiechniętym orzechem” a Chińczycy „szczęśliwym orzechem”.
Obecnie największymi producentami pistacji są Iran, USA i Turcja. Jaki kraj produkuje najlepsze pistacja i które odmiany są najlepsze?

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Jak jeść czosnek niedźwiedzi?

4 czerwca 2020

Czosnek niedźwiedzi podany z orzechami i serem

Tradycyjny czosnek w ząbkach to nie jedyna odmiana tej rośliny. Nieco mniej popularny jest czosnek niedźwiedzi, z którego jadalną częścią są jego zielone liście, przypominające liście konwalii. Suszony czosnek niedźwiedzi nadaje wielu potrawom ich szczególny, charakterystyczny smak, ale jest mniej intensywny w porównaniu do świeżego dzikiego czosnku.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Czosnek niedźwiedzi – wady i zalety

29 maja 2020

czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi ma wiele zalet w stosunku do swojego udomowionego kuzyna. Został uznany nawet za „roślinę roku” w 1992 roku przez Stowarzyszenie Ochrony i Badań Europejskich Roślin Leczniczych. Warta uwagi jest jego wysoka zawartość składników odżywczych, w tym przede wszystkim potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu. Imponuje on również pod względem zawartości witamin: witaminy A, witaminy C i witamin z grupy B.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Orzechy brazylijskie z Brazylii i orzechy brazylijskie z Boliwii – czym się różnią?

22 maja 2020

orzechy brazylijskie

Na polski rynek importowane są orzechy brazylijskie pochodzące m.in. z Brazylii, Peru i Boliwi. Czym różnią się orzechy brazylijskie z Brazylii od tych importowanych z Peru czy Boliwii?

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Ryż w diecie ketogenicznej

21 maja 2020

ryż a dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna polega na znacznym obniżeniu spożywania węglowodanów. Czy jest w niej miejsce na jedzenie ryżu?

Czytaj więcej

W kategorii:Ryże

Prawdziwy cynamon cejloński – jak go rozpoznać?

20 maja 2020

prawdziwy cynamon cejloński

Cynamon cejloński to aromatyczna przyprawa o cennych właściwościach. Wspomaga leczenie cukrzycy, obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na serce. Jak wygląda i gdzie kupić prawdziwy cynamon z Cejlonu?

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Czubryca czerwona vs. czubryca zielona

19 maja 2020

Czybryca zielone i czybryca czerwona - porównanie wyglądu

Czubryca to dość pikantna mieszanka różnych przypraw pochodząca z Bułgarii. Jest to również jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów tamtejszej gastronomii. Wyróżnia się dwie odmiany czubrycy: czerwoną i zieloną. Czerwona swój kolor zawdzięcza dużej zawartości suszonej papryki czerwonej. Natomiast w składzie czubrycy zielonej znaleźć można paprykę zieloną.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Czym różni się suszony koperek od świeżego?

19 maja 2020

Świeże listy koperku z bliska

Koperek jest popularny zarówno jako świeże zioło, jak i po ususzeniu. Znaleźć go można w przepisach pochodzących z Europy Wschodniej, a także w kilku klasycznych amerykańskich potrawach. Jest to jeden z tych rzadkich składników, który w równym stopniu zwiększa atrakcyjność wizualną potrawy, jak i jej smak. Każdy z tych rodzajów ma własny zestaw zalet i wad.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Jak kupować suszone owoce?

14 maja 2020

Suszone owoce, bakalie, rodzynki, suszone banany

Suszone owoce to zdrowy i wartościowy dodatek do naszej diety. Jak kupować dobre bakalie i na co zwracać szczególną uwagę?

Czytaj więcej

W kategorii:Owoce suszone

Pistacje – czy uczulają?

5 maja 2020

Pistacje

Wśród dostępnych orzechów to właśnie pistacje i ziemne odznaczają się największymi właściwościami alergizującymi

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy pistacje zawierają gluten?

5 maja 2020

Pistacje

Orzechy pistacjowe nie zawierają glutenu.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy można jeść pistacje w ciąży i w trakcie karmienia piersią?

5 maja 2020

Czy można jeść pistacje w ciąży

Badania, które miały wykazać działanie pistacji na rozwój dziecka w łonie matki, nie są do końca jednoznaczne.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 53
  • Strona 54
  • Strona 55
  • Strona 56
  • Strona 57
  • Interim pages omitted …
  • Strona 64
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Pistacje niesolone niełuskane - 1kg
Pistacje niesolone niełuskane - 1kg
58,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.