Pistacje są jednymi z najstarszych orzechów spożywanych na świecie. Zdaniem archeologów znajdowały się w diecie ludzi już 9 000 temu. Ze względu na charakterystyczny kształt nasiona po pęknięciu skorupki Irańczycy nazywają pistacje „uśmiechniętym orzechem” a Chińczycy „szczęśliwym orzechem”.
Obecnie największymi producentami pistacji są Iran, USA i Turcja. Jaki kraj produkuje najlepsze pistacja i które odmiany są najlepsze?
Jak jeść czosnek niedźwiedzi?
Tradycyjny czosnek w ząbkach to nie jedyna odmiana tej rośliny. Nieco mniej popularny jest czosnek niedźwiedzi, z którego jadalną częścią są jego zielone liście, przypominające liście konwalii. Suszony czosnek niedźwiedzi nadaje wielu potrawom ich szczególny, charakterystyczny smak, ale jest mniej intensywny w porównaniu do świeżego dzikiego czosnku.
Czosnek niedźwiedzi – wady i zalety
Czosnek niedźwiedzi ma wiele zalet w stosunku do swojego udomowionego kuzyna. Został uznany nawet za „roślinę roku” w 1992 roku przez Stowarzyszenie Ochrony i Badań Europejskich Roślin Leczniczych. Warta uwagi jest jego wysoka zawartość składników odżywczych, w tym przede wszystkim potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu. Imponuje on również pod względem zawartości witamin: witaminy A, witaminy C i witamin z grupy B.
Orzechy brazylijskie z Brazylii i orzechy brazylijskie z Boliwii – czym się różnią?
Na polski rynek importowane są orzechy brazylijskie pochodzące m.in. z Brazylii, Peru i Boliwi. Czym różnią się orzechy brazylijskie z Brazylii od tych importowanych z Peru czy Boliwii?
Ryż w diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna polega na znacznym obniżeniu spożywania węglowodanów. Czy jest w niej miejsce na jedzenie ryżu?
Prawdziwy cynamon cejloński – jak go rozpoznać?
Cynamon cejloński to aromatyczna przyprawa o cennych właściwościach. Wspomaga leczenie cukrzycy, obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na serce. Jak wygląda i gdzie kupić prawdziwy cynamon z Cejlonu?
Czubryca czerwona vs. czubryca zielona
Czubryca to dość pikantna mieszanka różnych przypraw pochodząca z Bułgarii. Jest to również jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów tamtejszej gastronomii. Wyróżnia się dwie odmiany czubrycy: czerwoną i zieloną. Czerwona swój kolor zawdzięcza dużej zawartości suszonej papryki czerwonej. Natomiast w składzie czubrycy zielonej znaleźć można paprykę zieloną.
Czym różni się suszony koperek od świeżego?
Koperek jest popularny zarówno jako świeże zioło, jak i po ususzeniu. Znaleźć go można w przepisach pochodzących z Europy Wschodniej, a także w kilku klasycznych amerykańskich potrawach. Jest to jeden z tych rzadkich składników, który w równym stopniu zwiększa atrakcyjność wizualną potrawy, jak i jej smak. Każdy z tych rodzajów ma własny zestaw zalet i wad.
Jak kupować suszone owoce?
Suszone owoce to zdrowy i wartościowy dodatek do naszej diety. Jak kupować dobre bakalie i na co zwracać szczególną uwagę?
Pistacje – czy uczulają?
Wśród dostępnych orzechów to właśnie pistacje i ziemne odznaczają się największymi właściwościami alergizującymi
Czy pistacje zawierają gluten?
Orzechy pistacjowe nie zawierają glutenu.
Czy można jeść pistacje w ciąży i w trakcie karmienia piersią?
Badania, które miały wykazać działanie pistacji na rozwój dziecka w łonie matki, nie są do końca jednoznaczne.