Wśród dostępnych orzechów to właśnie pistacje i orzeszki ziemne odznaczają się największymi właściwościami alergizującymi.
Z tego względu osoby, które mają stwierdzone uczulenie niestety powinny unikać w diecie pistacji. Szczególnie w wersji naturalnej, takie jak pistacje niesolone i nieprażone. Ludzki organizm źle reaguje na niektóre substancje zawarte w produkcie. W obronie przed patogenami występują różne objawy. Często jest to obrzęk warg, wysypka lub niebezpieczny dla życia wstrząs anafilaktyczny.
![Pistacje w dłoni](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2020/05/iStock-1134890254.jpg?resize=800%2C600&ssl=1)
Przeczytaj więcej o niezwykłych właściwościach pistacji w artykule: Pistacje i ich właściwości
![Opakowanie Go4Taste](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/g4t-opakowanie-180.jpg?w=980&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/724-home_default/pistacje-niesolone-nieluskane-1kg.jpg?w=980&ssl=1)