Koperek jest popularny zarówno jako świeże zioło, jak i po ususzeniu. Znaleźć go można w przepisach pochodzących z Europy Wschodniej, a także w kilku klasycznych amerykańskich potrawach. Jest to jeden z tych rzadkich składników, który w równym stopniu zwiększa atrakcyjność wizualną potrawy, jak i jej smak. Każdy z tych rodzajów ma własny zestaw zalet i wad.
Jak kupować suszone owoce?
Suszone owoce to zdrowy i wartościowy dodatek do naszej diety. Jak kupować dobre bakalie i na co zwracać szczególną uwagę?
Pistacje – czy uczulają?
Wśród dostępnych orzechów to właśnie pistacje i ziemne odznaczają się największymi właściwościami alergizującymi
Czy pistacje zawierają gluten?
Orzechy pistacjowe nie zawierają glutenu.
Czy można jeść pistacje w ciąży i w trakcie karmienia piersią?
Badania, które miały wykazać działanie pistacji na rozwój dziecka w łonie matki, nie są do końca jednoznaczne.
Od kiedy pistacje dla dzieci?
Pistacje smakują dzieciom ze względu na delikatny smak. Orzechów mogą próbować maluchy, które ukończyły już rok życia.
Dlaczego soli się pistacje?
Pistacje wyróżniają się ciekawym smakiem, który docenia każdy miłośnik orzechów. Ich smak, który nie został poddany obróbce termicznej jest o wiele bardziej subtelny.
Przeciwutleniacze w żywności
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze zapobiegają niejako “korozji” naszych komórek. To znaczy, że: pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym chronią komórki przed wolnymi rodnikami zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek, w tym skóry i rozwojowi różnych chorób typu cukrzyca, choroby serca oraz nowotwory Skąd biorą się wolne rodniki powstają podczas nadmiernej emisji promieni ultrafioletowych (UV) oraz rentgenowskich tworzą się…
Figi tureckie i figi greckie – jakie wybrać?
Masz ochotę na suszone figi? Jeżeli zależy ci na ekologicznej produkcji, naturalnym smaku oraz wysokich walorach odżywczych, sięgnij po figi importowane z Turcji i Grecji. Dlaczego tureckie i greckie figi są najlepsze na świecie? Figi suszone warto włączyć do swojej diety nie tylko ze względów smakowych. Spożywane świeże lub suszone, są bogate w wapń, potas…
Produkty bogate w białko roślinne
Białko jest niezbędnym dla organizmu makroskładnikiem, który pełni wiele istotnych funkcji: buduje tkanki, enzymy i hormony. Od ilości spożywanego białka zależy: ogólny rozwój człowieka, a w tym wzrost jako element układu immunologicznego, białko wspiera pracę układu odpornościowego regeneracja tkanek, gojenie się ran transport składników odżywczych, białko jest transporterem tlenu (hemoglobiny), żelaza, witaminy B12, witaminy A…
Węglowodany w diecie
Węglowodany są jednym z makroskładników diety. Odpowiedni dobór nisko przetworzonej żywności, pomaga cieszyć się zdrowiem, odpowiednią dawką energii i lekkością. W artykule znajdziesz informacje kolejno na temat: Cukrów Roli węglowodanów Błonnika i jego źródeł (tabela produktów) Indeksu glikemicznego (tabela produktów) Cukry Węglowodany w żywności mają postać cukrów: prostych (oligosacharydów), które w naturze występują dość rzadko…
Fosfor w diecie
Fosfor jest jednym z makroelementów. W organizmie pełni funkcję budulcową: w większości występuje w kościach i zębach wchodzi w skład mięśni jest składnikiem mózgu i płynów ustrojowych fosfor (wraz z magnezem i potasem) stanowi zasadnicze nieorganiczne składniki komórek zużywany jest jako materiał budulcowy kości jest nośnikiem informacji genetycznych (obecny w kodzie DNA) Produkty naturalne z…