Niejeden z nas widział kiedyś osobę z marchewkowym odcieniem skóry. Często mogła to być zasługa beta – karotenu, który gromadząc się w tkankach, stworzył taką opaleniznę. Niewątpliwie takie osoby mogły pochwalić się zdrowiem, bo dostarczały organizmowi niezbędną dawkę witaminy A. Witamina A może należeć do tych witamin, na które często nie zwraca się szczególnej uwagi….
Produkty bogate w wapń
W naszym ciele występuje w kościach oraz płynie pozakomórkowym. Zawartość tego pierwiastka, w naszym organizmie wynosi około 1kg! Przyswajalność danego pierwiastka, zależy od wielkości porcji, tego jak bogate jest w nie dane pożywienie oraz jaki % jest absorbowany przez nasz organizm. Odkryj produkty bogate w wapń, które zapewnią wymagany poziom wapnia. Oto naturalne źródła wapnia…
Produkty bogate w magnez
Magnez można nazwać pierwiastkiem życia. Należy on bowiem do grupy makroelementów, których nasze ciało potrzebuje w dużej ilości. Magnez, podobnie jak witaminy z grupy B, jest składnikiem wielu enzymów w organizmie i bierze udział w różnego rodzaju procesach metabolicznych, np. w syntezie białka. To znaczy, że pomaga nam trawić oraz oczyszczać organizm z toksyn. Jak…
Witamina D źródła
Witamina D powstaje w skórze z prowitaminy D pod wpływem promieni słonecznych (nadfioletowych). Witamina D3 powstała w wyniku promieniowania, biosyntezy w skórze, stanowi 80 – 100% potrzebnej ilości tej witaminy w naszych organizmach. Co należy wiedzieć na temat witaminy D Występuje w dwóch formach: ergokalcyferol (witamina D2 ),występuje naturalnie w roślinach i drożdżach cholekalcyferol (witamina…
Ryż mochi i jego właściwości
Mochi to japoński ryżowy deser wykonywany z mochigomu, krótkoziarnistego kleistego ryżu japonica. Ryż służący do wykonania mochi czasami jest określany jako żółty. Ciasta, znane jako mochi, to słodkie okrągłe bułeczki z miękkiego i ciągnącego się ryżu. Ryż jest najpierw gotowany na parze, a następnie długo tłuczony. Powstała lepka masa ryżowa jest następnie formowana do ostatecznego…
Co wybrać: płatki owsiane czy orkiszowe?
Zarówno płatki owsiane, jak i orkiszowe, to klasyczne dodatki w kuchni osób dbających o swoją dietę. Są popularne ze względu na uniwersalność zastosowania oraz wielość zawartych w nich cennych składników odżywczych. Płatki orkiszowe właściwości Orkisz to odmiana pszenicy licząca sobie już tysiące lat. Dopiero niedawno odzyskał należną mu popularność, ze względu na swoje niskie przetworzenie…
Suszone pomidory – jak namoczyć?
Pomidorów w formie zasuszonej po ich namoczeniu można używać do różnych potraw. Powinno się to robić w gorącej wodzie z niewielką ilością octu winnego. Po kilku minutach odławia się je, suszy i wkłada do słoika z oliwą. To także najlepszy moment na dodanie do zalewy dodatków. Dowiedz się więcej o właściwościach naturalnie suszonych pomidorów: Pomidory…
Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju
Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju – jaka jest różnica? Pomidory to jedne z najbardziej popularnych w Polsce warzyw. Latem, kiedy jest na nie sezon, występują w potrawach pod wieloma postaciami. Pomidory suszone to sposób na przedłużenie ich smaku także na okres zimowy. Jak są one produkowane i jaka jest różnica między tymi…
Orzechy nerkowca – przekąska ludzi szczęśliwych
Depresja staje się niestety powoli chorobą cywilizacyjną dręczącą coraz więcej osób. Czasami jej objawy nie są widoczne na pierwszy rzut oka i rozwija się ona przez lata w ukryciu, mylona z chandrą czy obniżonym nastrojem. Dlatego tak ważna jest profilaktyka i szczególna dbałość o odpowiednią dietę, która może zapobiec rozwojowi depresji. W tym pomóc mogą orzechy…
Daktyle suszone czy świeże?
Coraz więcej osób sięga po świeże daktyle jako formę przekąski, a nawet pewną alternatywę dla klasycznych słodyczy. Nic dziwnego, to pyszne, zdrowe, słodkie owoce o wielu wartościach odżywczych. Które jednak wybrać: suszone czy świeże? Podstawowe różnice Wybór rodzaju daktyli jest w dużej mierze kwestią preferencji. Daktyle suszone zawierają dużo więcej skoncentrowanych witamin i minerałów niż…
Dlaczego żurawina pozytywnie wpływa na drogi moczowe?
Zakażenie dróg moczowych może dotyczyć każdej części układu moczowego: nerek, pęcherza moczowego i cewki moczowej. Z powodu infekcji dróg moczowych każdego roku cierpią tysiące Polaków, głównie kobiety (ośmiokrotnie częściej niż mężczyźni). Objawy to częste, bolesne oddawanie moczu, ból w obrębie miednicy i śladowe ilości krwi w moczu. Infekcja zwykle nie trwa długo i większość pacjentów…
Morele suszone niesiarkowane na słońcu: jak je poznać?
Morele suszone bez siarki są doskonałym wyborem, jeżeli szukasz zdrowej i smacznej przekąski. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych — pod warunkiem, że są przygotowywane i suszone w naturalny sposób. Jak poznać morele suszone na słońcu od tych z dodatkiem siarki? Suszone morele to przekąska, którą warto włączyć do swojej zdrowej diety. Owoce te są…