Suszone owoce to doskonały pomysł na przekąskę, kiedy zgłodniejesz w ciągu dnia. Rodzynki i suszona żurawina są łatwo dostępne, bardzo smaczne i dodatkowo są one również doskonałym źródłem dodatkowych substancji odżywczych. Które owoce lepiej wybrać?
Rodzynki
Rodzynki są świetnym źródłem węglowodanów, niezbędnych w zbilansowanej diecie. Dodatkowo są to węglowodany złożone, które dodają energii na dłużej. Poza tym produkt ten jest bogaty w błonnik, niezbędny do prawidłowej perystaltyki jelit. Niska zawartość sodu to dodatkowy atut. Zdecydowanie najlepszą opcją są rodzynki sułtańskie niesiarkowane, które nie zawierają w sobie konserwantu w postaci dwutlenku siarki. Popularne są również większe, bezsiarkowe rodzynki thompson. Do rodzynek o dużych rozmiarach zaliczamy również rodzynki golden jumbo, które charakteryzują się złocistym kolorem. Rodzynki Malayer to odmiana drobnych i słodkich sułtanek o ciemnobrązowej skórce.
Zobacz też: Rodzynki i ich właściwości.
Żurawina
Żurawina w swoim składzie posiada kwas benzoesowy, który jest naturalnym konserwantem. Istotna jest jej zawartość witaminy B i C oraz minerałów, takich jak magnez, fosfor i żelazo, chociaż więcej ich w swoim składzie mają rodzynki. Suszona żurawina sprawdza się jako źródło proantycyjanidów. To nazwa związków chemicznych, których zadaniem jest ochrona przed przywieraniem bakterii Escherichia coli do ścianek nabłonkowych układu moczowego. Dlatego chronią one układ moczowy przed zakażeniem.
Zobacz też: Dlaczego żurawina pozytywnie wpływa na drogi moczowe?
Porównanie suszonej żurawiny i rodzynek
Dla tej samej wielkości porcji suszona żurawina ma mniej kalorii, mniej węglowodanów i nieco więcej błonnika niż rodzynki. Jednocześnie rodzynki nie zawierają dodatku cukru, podczas gdy żurawina jest nim wzbogacona.
Rodzynki mają dużą ilość potasu, a żurawina ma go bardzo mało. Świeże owoce są na ogół dobrym źródłem potasu, ale w przypadku żurawiny przetwarzanie usuwa z niej znaczną część tego minerału. Rodzynki przewyższają swoich suszonych rywali pod względem zawartości wapnia oraz żelaza, oferując go ponad dwukrotnie więcej. Taka sama sytuacja dotyczy magnezu pomagającego chronić serce i regulującego ciśnienie krwi. Rodzynki zawierają także kwas foliowy, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania komórek, a suszona żurawina nie ma go w swoim składzie w ogóle.
Wykazano, że zarówno rodzynki, jak i suszona żurawina mają wysoki poziom ORAC, będący miarą aktywności antyoksydacyjnej. Nie jest to zaskakujące, ponieważ owoce, zarówno świeże, jak i suszone, mają składniki odżywcze, które wykazują aktywność przeciwutleniającą. Jednak niektóre z tych składników odżywczych, a także witaminy i minerały mogą zostać zniszczone lub utracone podczas przetwarzania na suszone owoce. Dlatego ważne jest, aby wybrać suszone owoce, które uzyskiwane są w naturalnym procesie, a nie przetwarzane.
Oba produkty mają niską zawartość białka, jednak rodzynki posiadają go znacznie więcej (1,2 grama w porównaniu do 0,03 grama). Suszone owoce także niemal nie posiadają tłuszczu.
Rezultat
Rodzynki są nieco lepszym wyborem na co dzień, ponieważ oferują dużą ilość potasu i nie zawierają cukru. Praktycznie rzecz biorąc, zarówno rodzynki, jak i żurawina bez cukru mogą być częścią diety składającej się z minimalnie przetworzonej żywności. Ze względu na wysoką zawartość cukru, przy jednoczesnym bogactwie składników odżywczych, mogą być satysfakcjonującą alternatywą dla słodyczy. Suszone są również trwalsze przy przechowywaniu i dlatego stanowią atrakcyjny wybór przekąsek do biura lub szkoły.
Suszona żurawina vs rodzynki
Wartość energetyczna
100 g | Rodzynki – 299 kcal | Żurawina – 308 kcal |
Węglowodany: | 79.32 g | 82.8 g |
Tłuszcze: | 0.25 g | 1.09 g |
Białko: | 3.3 g | 0.17 g |
Błonnik: | 4.5 g | 5.3 g |
Witaminy
100 g | Rodzynki | Żurawina |
Witamina C: | 2.3 mg | 0.2 mg |
Witamina E: | 0.12 mg | 2.1 mg |
Witamina B1: | 0.106 mg | 0.013 mg |
Witamina B2: | 0.125 mg | 0.028 mg |
Witamina B3: | 0.766 mg | 0.548 mg |
Witamina B6: | 0.174 mg | 0.038 mg |
Witamina K: | 0.004 mg | 0.008 mg |
Składniki mineralne
100 g | Rodzynki | Żurawina |
Potas: | 744 mg | 49 mg |
Magnez: | 36 mg | 4 mg |
Wapń: | 62 mg | 9 mg |
Żelazo: | 1.79 mg | 0.39 mg |
Fosfor: | 3.5 mg | 7.6 mg |
Sód: | 26 mg | 5 mg |
Cynk: | 3.5 mg | 7.6 mg |