Miód leśny jest jednym z najzdrowszych rodzajów miodu. Wyróżnia się intensywnym zapachem i smakiem. Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jak powstaje miód leśny? Dlaczego warto go jeść?
Jak powstaje miód leśny?
Miód leśny nazywany jest również miodem spadziowym. Powstaje ze spadzi, czyli soków drzewnych przetworzonych przez owady- najczęściej mszyce lub czerwce. Pszczoły zbierają tę lepka słodką wydzielinę. Następnie spadź jest mieszana w pyszczku owada z enzymem pszczelim. Gdy pszczoły wracają do ula, to przekazują sobie spadź wraz z enzymem, co powoduje przekształcenie się spadzi w miód, który jest odkładany w komórkach wosku.
Jak smakuje miód leśny?
Ma ciemnobursztynowy kolor, którego odcienie mogą się różnić w zależności od zebranej przez pszczoły spadzi. W smaku wyczuwalna jest delikatna goryczka oraz żywica. Zapach miodu jest charakterystyczny dla lasów. Najczęściej jest to mieszanka aromatu drzew iglastych i liściastych.
Co znajduje się w miodzie leśnym?
W 100 g miodu leśnego jest 340 kcal. Jest świetnym źródłem witamin: C i z grupy B oraz minerałów. Zawiera magnez, żelazo, mangan, potas, cynk, fosfor i wapń. Znajdują się w nim również również enzymy, olejki eteryczne, związki azotowe i kwasy organiczne. Miód leśny jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy w tym fenole, peroksydazę i katalazę.
Miód leśny – właściwości prozdrowotne
Miód leśny od starożytności uznawany jest za naturalny antybiotyk. Zawiera białka mające działanie bakteriobójcze i przyczyniające się do wzmocnienia naturalnej odporności. Duża liczba przeciwutleniaczy wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych substancji i wolnych rodników.
Ma właściwości antyoksydacyjne
Miód leśny ze wszystkich miodów ma najwięcej właściwości antyoksydacyjnych. Dlatego zalecany jest zwłaszcza osobom z niedoborem żelaza, chorujących na zapalenie płuc lub oskrzeli. Jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które są pomocne w zwalczaniu i redukcji stresu oksydacyjnego, przy jednoczesnym wzmocnieniu organizmu.
Ma działanie przeciwzapalne
Od starożytności miód był wykorzystywany do leczenia ran i oparzeń. Zwalcza bakterie i wnika wewnątrz rany, przyspieszając gojenie. Zabija bakterie i zapobiega powstawaniu infekcji. Jest pomocny w leczeniu oparzeń słonecznych.
Pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych
Miód łagodzi ból gardła. Ma działanie wykrztuśne. W przypadku wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych naukowcy z UCLA University zalecają przyjmowanie 2 łyżeczek miodu przed pójściem spać. Dzięki temu ślinianki produkują więcej śliny, co nawilża drogi oddechowe i obniża występowanie kaszlu. Miód ma właściwości przeciwzapalne, które zmniejszają stan zapalny w oskrzelach.
Wzmacnia układ sercowo- naczyniowy
Miód leśny wzmacnia układ sercowo- naczyniowy poprzez obniżenie złego cholesterolu (LDL), a podniesienie dobrego (HDL). Stymuluje krążenie krwi oraz zapobiega arytmii serca.
Wzmacnia układ odpornościowy
Miód leśny jest bogaty w przeciwutleniacze i fitoskładniki, które zapobiegają procesowi utleniania i wspomagają pracę układu immunologicznego. Ma działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne, co wspiera układ odpornościowy.
Wpływa korzystnie na skórę
Miód leśny ma właściwości przeciwzapalne. Dzięki temu wspomaga leczenie farmakologiczne chorób skóry m.in. łuszczycy i trądziku. Zawiera naturalny nadtlenek wodoru, który ma właściwości dezynfekujące, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Zawarte w nim przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za szybsze starzenie się skóry.
Wspiera pracę układu nerwowego
Miód leśny korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Wycisza, poprawia nastrój i łagodzi skutki stresu. Wspomaga również leczenie farmakologiczne bezsenności. Miód leśny dzięki dużej zawartości węglowodanów poprawia nastrój i dodaje energii.
Jak spożywać miód leśny?
Dzienne spożycie miodu leśnego nie powinno przekraczać 1 łyżki dla osoby dorosłej. Można go dodać do porannej owsianki, placków, naleśników i jaglanki. Można posłodzić nim mleko lub herbatę. Miód jest również składnikiem wielu domowych wypieków. Miód leśny podkreśli smak gulaszu oraz innych dań mięsnych. Można użyć miodu leśnego jako dodatku do sałatek lub sosów.
Lecznicze stosowanie leśnego miodu
- Jeśli boli Cię gardło lub masz łagodny kaszel, to zjedz łyżkę miodu leśnego wieczorem przed pójściem spać. Słodycz miodu zwiększa produkcję śliny, co pomaga w nawilżeniu dróg oddechowych i łagodzi kaszel.
- Jeśli chcesz złagodzić objawy przeziębienia lub grypy, to warto napić się ciepłego mleka lub herbaty z dodatkiem miodu. Taki napój nawilża drogi oddechowe, łagodzi ból gardła i wzmacnia układ odpornościowy.
- Jeśli cierpisz na napady nocnego kaszlu, to powinieneś wypić przed snem ciepły napój z miodem. Łagodzi objawy nocnego kaszlu, zapewniając zdrowy i spokojny sen.
Miód leśny – przeciwwskazania
Miodu leśnego nie wolno podawać dzieciom do 2 roku życia, ponieważ zawiera bakterie Clostridium botulinum, które u niemowląt i małych dzieci mogą wywołać zatrucie jadem kiełbasianym.
Jeśli jesteś uczulony na miód to powinieneś całkowicie zrezygnować z jedzenia miodu leśnego. U osób uczulonych na pyłki roślin może wystąpić niewielka reakcja alergiczna.