Czy miód może wpłynąć na zdrowie tarczycy? Dowiedz się, jak naturalne właściwości miodu mogą wspierać funkcjonowanie tarczycy i przyczyniać się do lepszego ogólnego stanu zdrowia. Poznaj rodzaje miodu, które mogą być szczególnie korzystne dla tego ważnego organu.
Czy choroba tarczycy to problem?
Szacuje się, że różnego rodzaju problemy z tarczycą, w tym niedoczynność, nadczynność, choroba Hashimoto czy zapalenie tarczycy, występują u co najmniej jednego na pięciu Polaków. A to oznacza, że 20% społeczeństwa cierpi na różne zaburzenia związane z tym narządem. W tej ostatniej grupie przeważają kobiety, które mają problemy z tarczycą prawie 9 razy częściej niż mężczyźni. Niestety, znaczna część tych szacunków dotyczy osób niezdiagnozowanych, a to znaczy, że wiele osób nie wie, że choruje na tarczycę i zmaga się z różnymi dolegliwościami, które wynikają z nieprawidłowo funkcjonującego organu.
W Europejskim Ankietowym Badaniu Zdrowia – EHIS, przeprowadzonym w 2019 roku w Polsce, aż blisko 9,5% osób zadeklarowało, że cierpi na jedną z chorób tarczycy. Dlatego tak ważne jest wczesne diagnozowanie oraz odpowiednia profilaktyka.
Dlaczego trzeba dbać o tarczycę?
Tarczyca, nazywana również gruczołem tarczowym, to organ zlokalizowany w przednio-dolnej części szyi. Jest jednym z największych gruczołów wydzielania wewnętrznego w ciele człowieka, a jego waga waha się między 30 a 60 g. Jest niezwykle ważnym gruczołem, wydzielającym hormony, które wpływają na różne procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie. Wśród tych hormonów odpowiedzialnych za to są tyroksyna (T4), trójjodotyronina (T3) oraz kalcytonina. To właśnie te hormony, wytwarzane w tarczycy i przenoszone do różnych części naszego ciała, wpływają bezpośrednio na metabolizm, ale także biorą udział w procesach wzrostu kości oraz dojrzewania struktury układu nerwowego. Jakiekolwiek problemy związane z funkcjonowaniem tarczycy od razu odbijają się na naszym zdrowiu, od tych najbardziej widocznych, jak przybieranie na wadze, po te mniej zauważalne w pierwszej kolejności, jak rozwijające się choroby serca, nerwowość i stany depresyjne.
Istnieje wiele różnych rodzajów chorób tarczycy, od tych bardzo łagodnych, związanych na przykład z zapaleniem tarczycy, aż po guzy łagodne i złośliwe. Ogólnie rzecz biorąc, choroby tarczycy można podzielić na dwie grupy:
- Choroby, w których występuje niedobór hormonów tarczycy. Wówczas mówimy o niedoczynności tarczycy.
- Choroby, w których występuje nadprodukcja hormonów tarczycy, i wtedy mówimy o nadczynności tarczycy.

Czy miód pomaga w leczeniu tarczycy?
Badania przeprowadzone do tej pory nie dają jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Dotychczasowe eksperymenty, gównie na szczurach, wykazały, że regularne spożywanie miodu nie wpływa bezpośrednio na poziomy hormonów tarczycowych.
Udowodniło to badanie, w którym podano miód szczurom cierpiącym na nadczynność i niedoczynność tarczycy. Rezultaty badań wskazały, że regularne spożywanie miodu nie wpłynęło na poziomy T3, T4 i TSH, zarówno w grupach z niedoczynnością, jak i nadczynnością tarczycy, w porównaniu z grupą kontrolną [1].
Pewnym plusem wynikającym ze spożywania miodu podczas tego badania było znaczące obniżenie poziomów CHOL, TG, LDL, SOD i MDA w porównaniu z nieleczoną niedoczynnością tarczycy. Spożywanie miodu poprawiło zatem profil lipidowy oraz poziom przeciwutleniaczy w organizmach.
Jednakże miód może oddziaływać pośrednio na kondycję naszego organizmu i funkcjonowanie tarczycy poprzez dostarczanie cennych składników odżywczych. Z tego punktu widzenia, spożywanie miodu może wspierać działanie tego organu na różne sposoby.
Jak spożywanie miodu może wspierać tarczycę?
Oto kilka praktycznych wskazówek dotyczących spożywania miodu w kontekście zdrowia tarczycy:
- Dla osób z niedoczynnością i nadczynnością tarczycy: Miód, ze względu na swoje właściwości lecznicze, może pomagać w uspokajaniu tarczycy i stabilizacji jej funkcjonowania.
- Zmniejszanie stanów zapalnych: Bogactwo miodu w przeciwutleniacze może przyczyniać się do redukcji stanów zapalnych w organizmie, co jest korzystne w leczeniu tarczycy, szczególnie przy chorobach autoimmunologicznych, takich jak Hashimoto.
- Właściwości wspomagające odporność: Miód ma również właściwości wzmacniające układ odpornościowy, co ogólnie wpływa pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie przy chorobie Hashimoto.
Jaki miód na tarczycę?
Jak już zdążyliśmy sobie uzgodnić, miód nie wpływa bezpośrednio na poziom hormonów tarczycy, jednak może wspierać kondycję naszego organizmu, poprawiając parametry naszego ciała i działając przeciwzapalnie. Z tego punktu widzenia nie ma znaczenia, jaki miód ludzie spożywają w diecie – ważne, aby był to miód naturalny i dobrej jakości.
Biorąc pod uwagę kwestie oksydacyjne, najlepsze będą miody, o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Dla chorych na tarczycę polecane są: miód gryczany i miód wrzosowy.
Miód i orzechy na tarczycę
Stosowanie miodu jako naturalnego środka wspomagającego leczenie tarczycy może być interesującą opcją, szczególnie w połączeniu z orzechami. Świetnie do tego sprawdzają się bogate w selen orzechy włoskie czy orzechy brazylijskie z Brazylii.
Oto wskazówki, jak przygotować i stosować mieszankę miodu i orzechów:
Składniki:
- 40 orzechów (różnego rodzaju, bogatych w selen)
- 3 szklanki naturalnego miodu z dobrej pasieki (może być to miód wrzosowy lub gryczany).
Przygotowanie:
- Pokrój orzechy na małe kawałki, a następnie wymieszaj je z miodem.
- Przechowuj tę mieszankę w chłodnym miejscu przez około 7-10 dni, aby składniki dobrze się połączyły i przeszły swoimi właściwościami.
Sposób spożycia:
Zaleca się spożywanie dwóch łyżek stołowych tej mieszanki codziennie, najlepiej przed śniadaniem. Można również spożywać tę mieszankę wieczorem. Regularne stosowanie tej mieszanki może przynieść efekty w redukcji problemów związanych z tarczycą.
Oprócz stosowania mieszanki miodu i orzechów, ważne jest przeprowadzenie diagnostycznych testów, które mogą pomóc w znalezieniu przyczyny problemów z tarczycą. Należy również pamiętać, że dieta i suplementacja mogą być kosztowne, ale naturalne środki domowe są nieinwazyjne i nie mają skutków ubocznych, które mogą wystąpić przy stosowaniu leków na tarczycę.
O czym jeszcze trzeba pamiętać?
Pamiętaj, że choć naturalne metody leczenia mogą wspomagać tradycyjne metody leczenia tarczycy, zawsze konsultuj się z lekarzem przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w swoim reżimie leczenia.
- Umiarkowane spożywanie: Pomimo jego korzyści, miód nie powinien być jedynym sposobem leczenia tarczycy. Jako słodzik, najlepiej spożywać go z umiarem.
- Dieta i ćwiczenia: Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy powinny przestrzegać diety niskowęglowodanowej i regularnie ćwiczyć, aby poprawić stan zdrowia.
Spożywanie miodu jako okazjonalnego smakołyku jest dopuszczalne dla osób z zaburzeniami funkcjonowania tarczycy. Jednakże należy pamiętać, że jest to jedynie uzupełnienie diety i nie zastąpi pełnowartościowego leczenia.
Materiały źródłowe:
- Effect of Honey on Altered Thyroid State in Female Wistar Rats, https://www.semanticscholar.org/paper/Effect-of-Honey-on-Altered-Thyroid-State-in-Female-Adewoye-Omolekulo/9b7aec1a4adf63a033480cde516cb319c64040fb