Afta to bolesna zmiana w obrębie jamy ustnej, która potrafi uprzykrzyć życie. Utrudnia przełykanie, gryzienie i towarzyszy nam przez co najmniej kilka dni. Jednym z najskuteczniejszych domowych sposobów na afty jest stosowanie miodu. W jaki sposób miód pomaga afty i jak do aplikować?
Co to jest afta?
Afty to niewielkie, okrągłe zmiany mająca formę nadżerki lub owrzodzenia, które pojawiają się w obrębie jamy ustnej, zazwyczaj od wewnętrznej strony policzków, ale również na i pod językiem, na podniebieniu, a także w gardle. Mogą występować pojedynczo, ale także w skupiskach. Po około jednym lub dwóch dniach na aftach pojawia się charakterystyczny biały, jasny, żółty lub szary nalot.
Jeszcze nie do końca poznaliśmy etiologię powstawania tego typu zmian. Afty nie mają charakteru wirusowego, częściej natomiast pojawiają się u osób:
- które borykają się z obniżoną odpornością, na przykład w wyniku innych chorób ogólnoustrojowych,
- w wyniku stresu, urazów mechanicznych, na przykład przegryzienia błony śluzowej jamy ustnej czy innych okaleczeń.
Powodem powstawanie aft może być też:
- brak odpowiedniej higieny jamy ustnej
- oraz przypadki niedoboru witamin i mikroelementów, szczególnie żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego.
Afty nie są groźne dla zdrowia, jednak mogą być problematyczne, a przede wszystkim bolesne. Te zmiany w jamie ustnej znacznie obniżają komfort życia, utrudniając gryzienie czy przełykanie.
Jedną z naturalnych leków, które mogą łagodzić objawy towarzyszące pojawieniu się afty, jest miód.

Jak miód pomaga na afty?
Miód naturalny (nektarowy, spadziowy) wytwarzany przez pszczoły, znany jest ze swoich wszechstronnych właściwości. Wykazuje on działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, antyseptyczne, a także stosowany jest w leczeniu zmian skórnych i oparzeń. Miód nie tylko wykazuje właściwości antybakteryjne, ale również przyspiesza gojenie ran, zarówno samodzielnie, jak i w przypadku działania razem z innymi składnikami. Wydaje się pod tym względem idealnym środkiem do leczenia również aft pojawiających się w jamie ustnej.
Wynika to z jego specyficznych właściwości:
Ma właściwości antybakteryjne
Składniki zawarte w miodzie zapobiegają rozwojowi mikrobów w wilgotnym środowisku rany. Jego działanie antybakteryjne jest wynikiem kombinacji różnych czynników, w tym niskiej aktywności wody, która hamuje wzrost większości bakterii, oraz lekko kwaśnego pH, co samo w sobie jest inhibitoryczne dla wielu patogennych bakterii.
Zawiera nadtlenku wodoru
W miodzie, dzięki działaniu enzymu oksydazy glukozowej pochodzącej od pszczół, powstaje nadtlenek wodoru, który jest znany ze swojej aktywności przeciwbakteryjnej. Stymulacja gojenia się ran: Badania wykazały, że miód stymuluje gojenie się ran, co może być korzystne w przypadku aft. Ponadto miód tworzy wilgotne środowisko ranne, które sprzyja leczeniu.
Zawartość cukru i osmolarność
Wysoka zawartość cukru w miodzie hamuje wzrost bakterii, a jego osmolarność przyczynia się do efektu antybakteryjnego.
Dodatkowe składniki aktywne
Miód zawiera inne składniki, takie jak kwas benzoiczny, kwas synapowy, flawonoidy oraz różnego typu fitochemikalia, które mogą dodatkowo wzmacniać jego działanie antybakteryjne.
Właściwości fizyczne miodu
Jego lepkość tworzy ochronną barierę, a także jest nietoksyczny, łatwo dostępny i tani.
Te właściwości miodu potwierdzają niezależne badania. W jednym z nich przeprowadzonych w kontekście działania miodu na owrzodzenia jamy ustnej wykazano, że miód jest nie tylko skutecznym środkiem leczniczym wspierającym gojenie błony śluzowej, ale ma wyższą wartość terapeutyczną w porównaniu z innymi środkami stosowanymi w leczeniu owrzodzeń jamy ustnej.
Uczestnicy innego badania (19 osób) doświadczający dyskomfortu wywołanego aftami, już po jednym dniu smarowania ran miodem poczuli wyraźną poprawę i redukcję bólu. Wyraźne ustąpienie lub redukcję bólu doznało aż 92% badanych pacjentów po pierwszym dniu leczenia. Szybciej również goiły się same afty, które ustępowały całkowicie trzeciego, a nawet czwartego dnia po wdrożeniu miodowej kuracji.
Miód może zatem skutecznie walczyć z bólem i wzmacniać jamę ustną przed kolejnymi infekcjami.
Jaki miód na afty?
W praktyce nie ma znaczenia, jaki rodzaj miodu wykorzystasz do smarowania aft, ważne, aby miód był wysokiej jakości i pochodził ze sprawdzonej pasieki. Jeżeli mielibyśmy się kierować właściwościami antybakteryjnymi, wówczas najlepszym miodem do tego zadania będzie miód gryczany i miód wrzosowy, ale również doskonale sprawdzi się łatwiej dostępny miód wielokwiatowy.
Jak go stosować?
Miód na afty możemy stosować na kilka sposób. Oto kilka sprawdzonych sposobów:
Bezpośrednio na aftę
Najlepsze efekty osiągniesz, stosując miód bezpośrednio na aftę. Najlepiej wykorzystać do tego patyczki do aplikacji miodu i nakładać go 3-4 razy dziennie. Po nałożeniu miodu należy odczekać kilkanaście minut, w tym czasie nie pijąc ani nie przepłukując jamy ustnej.
Picie herbaty rumiankowej
Dobre efekty przynosi również połączenie herbaty rumiankowej z miodem. Najpierw przepłukujemy usta naparem z kwiatów rumianku, zaparzonym wcześniej, a następnie nakładamy na aftę grubą warstwę miodu.
Pasta z miodu i oleju kokosowego
Efekt combo otrzymamy, mieszając miód z olejem kokosowym. W tym celu dokładnie wymieszaj jedną łyżeczkę oleju kokosowego i pół łyżeczki płynnego miodu, a następnie nałóż tę mieszankę na owrzodzenie w jamie ustnej. Postaraj się przez kilka minut nie przełykać śliny ani nie pić i nie jeść innych pokarmów. Tego typu zabieg powtarzaj co najmniej cztery do pięciu razy dziennie.