Owoce są często uważane za naturalne słodycze: są pyszne, pożywne i słodzone naturalnymi cukrami. Niestety owoce we wszystkich postaciach są przedmiotem spekulacji, ponieważ wspomniane naturalne cukry – które składają się z kombinacji sacharozy, fruktozy i glukozy – są czasami mylone z rafinowanymi cukrami pochodzącymi i przetwarzanymi z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Na szczęście te mity są stopniowo obalane jeden po drugim.
Żurawina suszona (kandyzowana) czy liofilizowana?
Na rynku żurawina suszona dostępna jest w dwóch postaciach: suszonej (z dodatkiem cukru), oraz liofilizowanej. Obydwie metody przetwarzania owoców mają swoje zalety, ale różnią się znacząco pod względem smaku, tekstury i wartości odżywczych. Wybór między tymi dwoma produktami zależy od indywidualnych preferencji smakowych oraz celów zdrowotnych i dietetycznych konsumenta. Jak zatem zdecydować, która forma żurawiny lepiej odpowiada Twoim potrzebom? Jaka żurawina jest zdrowsza?
Maliny liofilizowane – dlaczego warto je jeść?
Wiele tradycyjnych metod konserwacji nie usuwa całkowicie wody z owoców, w związku z tym niektórzy producenci stosują konserwanty i inne dodatki. Jeżeli chcesz uniknąć sztucznych substancji, sięgnij po pyszne i zdrowe maliny liofilizowane. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu!
Jak ugotować ryż?
Nie ma nic gorszego niż ryżowa papka na talerzu lub ziarna, które są tak sklejone, że nie możemy ich nawet rozdzielić. Po pierwsze, nie wygląda to apetycznie, po drugie wpływa to na nasze wrażenia związane ze spożywaniem. Z tego powodu każdy z nas preferuje ryż ugotowany tak, aby się nie kleił. Ryż wygląda dobrze, nie skleja się i smacznie smakuje, gdy jest odpowiednio przygotowany. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie ryżu na sypko. Jak ugotować ryż? Poznaj najlepsze metody.
Czosnek granulowany – zastosowanie w kuchni i nie tylko
Czosnek granulowany jest przyprawą stosowaną chętnie przez osoby wybierające zdrowy styl życia i ceniących smakowite potrawy. Ten aromatyczny produkt zyskuje coraz większe uznanie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść czosnek granulowany? W jaki sposób można go jeszcze stosować?
Suszone buraki – do czego możesz je wykorzystać?
Buraki suszone są coraz popularniejszym produktem w wielu polskich domach. Jak stosować je w kuchni? Dlaczego warto je jeść?
Jakie orzechy na diecie FODMAP?
Orzechy przez wielu dietetyków uważane są za superfood. Nic w tym dziwnego zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz aminokwasów. W swoim składzie mają również nienasycone tłuszcze roślinne, białka roślinne, błonnik i przeciwutleniacze. Czy na diecie FODMAP można jeść orzechy? Które z nich można bezpiecznie spożywać?
Jakie mąki na diecie FODMAP?
Stosowanie diety FODMAP często początkowo stanowi duży problem (bardzo dużo różnych produktów należy wykluczyć). Które rodzaje mąk można bezpiecznie stosować, będąc na diecie FODMAP?
Czym jest dieta FODMAP?
Jeżeli zmagasz się z różnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (np. zespołem jelita drażliwego) to rozwiązaniem może być dieta FODMAP. Na czym polega ta dieta i kto powinien się nią zainteresować?
Czerwony ryż i jego właściwości
Ryż czerwony, ceniony za swój unikatowy kolor oraz wyjątkowe właściwości odżywcze, stanowi ważny element diety w wielu kulturach na całym świecie. Bogaty w antyoksydanty, takie jak antocyjany, które nadają mu charakterystyczną czerwoną barwę, ryż ten oferuje nie tylko imponujące korzyści zdrowotne, ale również wzbogaca paletę smaków i kolorów w kulinarnych kreacjach. Poznaj właściwości ryżu czerwonego, jego pozytywny wpływ na zdrowie i zastosowanie w kuchni.
Które kasze są bezglutenowe? Kompletna lista
Kasze królują w kuchni zarówno jako smaczny dodatek do dania, jak i główny składnik. Łączyć je można z przeróżnymi produktami na wiele możliwych sposobów. Niektóre z nich mogą bez problemu stosować w swojej codziennej diecie osoby, które unikają glutenu. Dowiedz się, jakie są najlepsze kasze bezglutenowe.
Poznaj zalety dzikiego ryżu – jego właściwości i zastosowanie w kuchni.
Dziki ryż, często mylony z tradycyjnym ryżem, w rzeczywistości jest gatunkiem wodnej trawy bogaty w niezliczone korzyści zdrowotne. Jego ciemne, długie ziarna nie tylko wzbogacają smak różnorodnych dań, ale również oferują imponującą ilość białka, błonnika oraz kluczowych minerałów i witamin. Stanowiąc doskonałą alternatywę dla zwykłych zbóż, dziki ryż odgrywa ważną rolę w zrównoważonej diecie, promując zdrowie i dobre samopoczucie. Dlaczego warto jeść dziki i ryż i jak go wprowadzać do menu?