Rodzynki suszone są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym jodu i witamin. Z tych właściwości rodzynek skorzystamy tylko i wyłącznie wówczas, gdy spożywać będziemy dobrej jakości suszone owoce. Jak kupić zdrowe rodzynki?
Jaką wybrać żurawinę? Poradnik zakupowy.
Żurawina jest jednym z popularniejszych owoców. Ceniona jest ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze. W sklepach można zakupić różne rodzaje suszonej żurawiny. Jakie kryteria brać pod uwagę podczas zakupu? Jak wybrać dobrą żurawinę suszoną?
Jak przechowywać orzechy laskowe? Praktyczny przewodnik.
Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy drzewne, są skarbnicą wielu wartości odżywczych. Aby jednak móc w pełni skorzystać z wartości odżywczych zawartych w tych orzechach, należy je przechowywać w odpowiednich warunkach, aby nie doszło do ich zepsucia. W jaki sposób najlepiej przechowywać orzechy laskowe, aby utrzymały pełnię swoich wartości odżywczych?
Cynamon na odchudzanie – jak jeść cynamon i zrzucić zbędne kilogramy?
Cynamon wielu osobom kojarzy się z cudownym okresem świąt Bożego Narodzenia. Ma przyjemny korzenny smak, który sprawia, że napoje i potrawy smakują wyjątkowo. Rozgrzewająca moc cynamonu jest sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Dowiedz się, jak dodanie cynamonu do codziennej diety może wspomóc metabolizm, redukować apetyt i przyczynić się do spalania tłuszczu. Poznaj sprawdzone sposoby na wykorzystanie cynamonu na odchudzanie i zacznij tracić zbędne kilogramy w smaczny i zdrowy sposób! Jak stosować tę przyprawę, aby zrzucić zbędne kilogramy?
Kasza kuskus – co z niej zrobić? 9 pomysłów na danie.
Kuskus, ta niepozorna kasza o delikatnym, lekko orzechowym smaku, jest prawdziwym kulinarnym kameleonem. Można go znaleźć w tradycyjnych daniach z różnych zakątków świata, gdzie służy zarówno jako baza dla wykwintnych dań głównych, jak i składnik lekkich, odświeżających sałatek. Jego wszechstronność czyni go idealnym kompanem na każdą okazję – od codziennych posiłków po specjalne uroczystości. Ale jak najlepiej wykorzystać potencjał tej skromnej kaszy? Przyjrzyjmy się kilku przepisom, które pozwolą Ci odkryć kuskus na nowo.
Suszone owoce morwy białej. Poznaj jej właściwości i zastosowanie w kuchni.
Suszone owoce morwy białej wyróżniają się słodkim i kremowym smakiem a poza tym są nieocenionym źródłem wartościowych składników m.in. witaminy C , żelaza i błonnika. Dlaczego warto jeść owoce morwy białej i z czym najlepiej smakują?
Czy daktyle są szkodliwe? Nie, ale niektórzy nie powinni ich jeść w nadmiarze
Spożywanie wartościowych składników odżywczych owoców daktylowca właściwego, nie zawsze może być korzystne dla naszego zdrowia. Przeciwwskazaniem do spożywania daktyli jest między innymi astma i uczulenie na siarczany. Kto jeszcze nie powinien spożywać daktyli i dla kogo mogą być szkodliwe?
Jak stosować mąkę z orzechów laskowych? Proporcje i przepisy.
Mąka z orzechów laskowych to doskonała alternatywa mąki pszennej zwłaszcza dla osób stosujących diety bezglutenowe, ketogeniczne, czy FODMAP. Charakteryzująca się niską zawartością węglowodanów, a jednocześnie będąca źródłem zdrowych tłuszczów i białek, ta wyjątkowa mąka oferuje nie tylko korzyści zdrowotne, ale i niezwykłą wszechstronność w kulinarnych kreacjach. W niniejszym tekście odkryjesz właściwości mąki z orzechów laskowych, jej zastosowanie w różnorodnych przepisach oraz dowiesz się, jak może ona wzbogacić Twoją dietę, zapewniając smakowite i zdrowe posiłki.
Nie masz drożdży nieaktywnych? Poznaj najlepsze zamienniki.
Płatki drożdżowe nieaktywne, ze względu na swoje wartości odżywcze oraz charakterystyczny, serowy posmak, stanowią doskonały dodatek do kuchni. Co jednak zrobić, gdy nie mamy płatków drożdżowych nieaktywnych, a przepis ich wymaga? Poznajmy siedem zamienników płatków nieaktywnych.
Suszony berberys i jego właściwości
Właściwości prozdrowotne suszonych owoców berberysu znane są od wieków. W ziołolecznictwie stosowane były głównie w schorzeniach wątroby. Jakie są inne prozdrowotne właściwości owoców suszonego berberysu? Dlaczego warto go włączyć do diety? Czy każdy może je jeść?
Migdały blanszowane – właściwości i zastosowanie
W świecie zdrowej żywności i kulinariów migdały zajmują szczególne miejsce dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym i wszechstronności w użyciu. Jedną z decyzji, przed którą stają konsumenci podczas zakupu, jest wybór między migdałami blanszowanymi a migdałami ze skórką. Czym są migdały blanszowane, jakie mają właściwości i czy rzeczywiście są zdrowe? W tym artykule przybliżymy temat migdałów blanszowanych. Dowiecie się co oznacza blanszowanie, poznacie ich właściwości migdałów bez skórki i jak je stosować w przepisach.
Jaki ryż do risotto?
Risotto to specjał kuchni włoskiej, który serwowany jest zwłaszcza w północnych regionach kraju. Do przyrządzania risotto najlepiej nadaje się ryż krótkoziarnisty o zaokrąglonych lub owalnych ziarnach. Tylko tego typu odmiana pozwala na uzyskanie charakterystycznej konsystencji ryżu w tym daniu.