Zaparcia są wstydliwym, ale poważnym problemem, który utrudnia codzienne funkcjonowanie. Z tego powodu konieczne jest, aby zwalczać ich objawy, jak tylko się pojawią. Na szczęście istnieje wiele naturalnych sposobów, by sobie pomóc.
Olej konopny na twarz – jak działa i jak go stosować?
Olej konopny ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne znajduje się w czołówce olejów kosmetycznych polecanych przez dermatologów. Produkt ten wykazuje działanie łagodzące, przeciwzapalne i regenerujące. Świetnie sprawdzi się do pielęgnacji skóry problematycznej. Jak stosować olej konopny na twarz?
Dieta zasadowa (alkaliczna) – zasady i jadłospis
Dieta alkaliczna stosowana jest przy zakwaszeniu organizmu. Polecana jest do poprawy stanu zdrowia i samopoczucia. Czym jest ten sposób żywienia? W jakich dolegliwościach warto stosować dietę alkaliczną?
Odkryj właściwości suszonej i liofilizowanej aronii
Aronia, często nazywana superowocem, jest bogata w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Jej regularne spożywanie może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom, w tym nowotworom, chorobom serca i cukrzycy. Dzięki wyjątkowym właściwościom, aronia staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do zdrowej diety. Dlaczego warto jeść aronię? Poznaj jej właściwości.
Jak przechowywać pistacje?
Jeżeli orzechy są odpowiednio przechowywane, mogą być świeże nawet przez kilka miesięcy. Dostęp wilgoci sprawia, że szybciej jełczeją. Gdzie i jak przechowywać pistacje?
Poznaj sól himalajską – właściwości, skład i zastosowanie
Sól dodawana jest niemal do wszystkich potraw. Choć popularnie nazywana jest białą śmiercią, to ciężko nam z niej zrezygnować. Czy sól himalajska jest lepsza od soli jodowanej? Dlaczego warto ją używać?
Orzechy nerkowca – od kiedy dla dzieci?
Orzechy nerkowca są doskonałym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które zapotrzebowanie w okresie dorastania jest bardzo duże. Od kiedy można wprowadzać orzechy nerkowca do diety dziecka?
Jak zrobić pistacje solone? Najlepsze domowe sposoby.
Pistacje to pyszne orzechy, które sprawdzają się jako przekąska zarówno w wersji naturalnej, jak i lekko doprawionej. Czasami jednak mamy ochotę na dodanie pikantnej nuty, wówczas decydujemy się na zakup pistacji solonych lub z dodatkiem chili. Jak zrobić pistacje solone w domu?
Świeża i suszona pitaja (smoczy owoc). Poznaj jej właściwości i zastosowanie
Pitaja zwana również smoczym owocem. Ma niepowtarzalny wygląd i smak oraz wiele właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść pitaję? Do czego można używać tych owoców?
Papaja – jak smakuje owoc papaji i jak ją jeść?
Soczysta i egzotyczna papaja to nie tylko bardzo smaczny, ale również pożywny owoc. Możesz ją kupić świeżą, a także w wersji suszonej. W obu wariantach pełna jest cennych witamin, składników odżywczych i przeciwutleniaczy.
Czarny ryż – poznaj jego właściwości i sposób gotowania
Spośród wszystkich rodzajów ryżu dostępnych na świecie, ryż czarny jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych. Bogaty w antyoksydanty, witaminy i związki bioaktywne, oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety i jak go przygotować, aby organizm mógł skorzystać z odżywczych składników?
Truskawki liofilizowane i suszone. Właściwości i pomysły na zastosowanie w kuchni.
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Soczyste, słodki a przy tym niskokaloryczne, stanowią doskonały dodatek do deserów, naleśników, pierogów, a także wszelkiego rodzaju koktajli. Niestety truskawka jest owocem sezonowym i z jej walorów możemy cieszyć się przez stosunkowo krótki czas. Na szczęście w sklepach można kupić truskawki liofilizowane. Jak powstają i jakie mają właściwości?