Fosfor jest jednym z makroelementów. W organizmie pełni funkcję budulcową:
- w większości występuje w kościach i zębach
- wchodzi w skład mięśni
- jest składnikiem mózgu i płynów ustrojowych
- fosfor (wraz z magnezem i potasem) stanowi zasadnicze nieorganiczne składniki komórek
- zużywany jest jako materiał budulcowy kości
- jest nośnikiem informacji genetycznych (obecny w kodzie DNA)
Produkty naturalne z fosforem
Fosfor znajduje się w wielu wariantach pożywienia. Warto pamiętać, że produkty, które zawierają białko, będą też posiadać pewne ilości fosforu. Harmonijne i rozważne jedzenie oraz łączenie składników, pozwala zachować równowagę wszystkich odżywczych składników i minerałów.
W poniższych produktach występują “bezpieczne” ilości fosforu:
- nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca)
- grzyby
- ziemniaki
- kasza gryczana
- płatki owsiane
- płatki gryczane
- otręby pszenne
- chleb pszenny
- chleb pełnoziarnisty
- kakao, czekolada
- orzechy, migdały i marcepan
- masło orzechowe
- suszone owoce
- żółtka jajek
- sery żółte
- mleko w proszku
- ryby; konserwy, świeże
Aby zapewnić odpowiednią ilość składników mineralnych, należy pamiętać o różnorodności, umiarze oraz o jedzeniu jak najmniej przetworzonej żywności. Żywność przetworzona i konserwowana, zawiera dużą ilość fosforanów. Warto pamiętać o tym, szczególnie podczas diety obfitującej w takie produkty, czyli mięso konserwowe, ryby z puszki oraz inne konserwy. |
Niedobór oraz nadmiar fosforu w organizmie
Fosfor jako jeden ze składników mineralnych, wspiera konkretne organy. Jednak jego zapotrzebowanie jest niewielkie i należy uważać, aby nie przekroczyć odpowiedniej dawki tego pierwiastka. Kiedy gromadzimy w organizmie nadmiar danego składnika, może dojść do odwrotnego, niż zamierzonego skutku.
Niedobór fosforu
I Niedobory fosforu wpływają na mniejszą mineralizację kości, co może sprzyjać urazom i złamaniom oraz przedwczesnemu zwapnieniu kości (osteoporozie).
II Dzieci zużywają składniki mineralne do budowy nowych tkanek, fosfor wspiera rozwój kości poprzez prawidłową ich mineralizację.
III Przy niewydolności nerek dochodzi do nagromadzenia zbyt dużej ilości fosforu, który zgromadzony w nadmiarze powoduje odwapnienie kości i osteoporozę.
IV Uboga w składniki odżywcze dieta oraz spożycie dużej ilości alkoholu, może wypłukiwać ważny dla organizmu pierwiastek. Dłuotrwałe leczenie środkami farmaceutycznymi także wpływa nie możliwe niedobory fosforu.
Ciało i organizm człowieka można porównać do aktywnej 24h dobę maszyny. Funkcjonowanie narządów polega na harmonii i koegzystencji. Znaczy to, że jeden organ wspiera inny hormon i przyczynia się do regulacji składników mineralnych.
W wypadku gospodarki fosforowo-wapniowej, można mówić o dużym współudziale hormonu przytarczycznego, który reguluje pracę tych minerałów. Warto zatem zwracać uwagę także na jod ilości jakie go spożywamy.


Nadmiar fosforu
Nadmierna ilość tego pierwiastka w organizmie może prowadzić do:
- zwapnienia tkanek (kości)
- gorszego wchłaniania innych pierwiastków, np. żelaza czy magnezu
- objawami przedawkowania mogą być nudności, wymioty i zmęczenie
Suplementacja
W wypadku dodatkowej suplementacji fosforu, warto zachować dystans i ostrożność. W niektórych produktach fosfor łączy się np. z potasem lub sodem (fosforan dwusodowy). Eksperymentowanie z suplementami zawierającymi ten makroelement może być niebezpiecznie dla zdrowia.