Figi i daktyle to owoce, które mają podobne pochodzenie i zbliżony wygląd. Przez to czasami są mylone. Jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni? Zobacz na porównanie obu owoców.
Daktyle i figi dla wielu wydają się dość podobnymi owocami. Zbliżone są do siebie wizualne i mają słodki smak. Daktyle i figi pochodzą również terenów o podobnym klimacie, a do tego w większości przypadków możemy je dostać w postaci suszonej i stosowane są jako częsta przekąska. Figi jak i daktyle są bogate w składniki odżywcze. Pomimo tego, że te owoce na pierwszy rzut oka wydają się podobne wiele je różni. Jakie wartości odżywcze mają figi daktyle? Jak je stosować? Oto nasz krótki przewodnik na temat tych owoców.
Daktyle i figi pochodzenie
Daktyle rosną na palmie daktylowej (Phoenix dactylifera L.), a figi są owocami drzewa figowego (Ficus carica L.), palmy daktylowe to drzewa, które osiągają zazwyczaj i wysokości do ponad 20 m i wywodzą się z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu i południowej Azji. Drzewo, na którym rosną fifi, zazwyczaj osiąga około 5 do 6 m i jest rośliną dwupienna. A to oznacza, że do ich uprawy potrzebne są zarówno drzewa płci męskiej jak i żeńskiej.
Daktylowiec uprawiany był już około 3000 tysiące lat p.n.e. Głównie na terenie Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej i są do dzisiaj częścią prawie wszystkich diet mieszkańców. Figi należą również do jednych z najstarszych spożywanych owoców. Dowody na jedzenie fig znaleziono w wykopaliskach datowanych na 9000 lat p.n.e. Owoce Ficus carica należały do przysmaków chętnie wybieranych przez starożytnych Greków i Rzymian.
Daktyle i figi – jak wyglądają?
Dla wielu na pierwszy rzut oka figi i daktyle są bardzo podobnymi owocami. W rzeczywistości jeżeli przyjrzymy się im dokładniej, okazuje się, że oba te rodzaje owoce znacznie różnią się zarówno kolorem wielkością jak i teksturą.
Świeże daktyle mają owalny kształt, a ich skóra jest nieco pomarszczona. W zależności od gatunku mogą przybierać barwę od ciemnego brązu po kolor bursztynowy. Figi z kolei są okrąglejsze i pulchne. Świeże mogą mieć kolor od złotożółtego do ciemnofioletowego a po ususzeniu przybieraj barwę jasnobrązową.
Bardzo tutaj nadmienić, że podobnie jak w przypadku wszystkich owoców te dwa gatunki dostępne są w wielu odmianach i rodzajach. W przypadku daktyli do najpopularniejszych należą odmiany Medjool, Deglet Nour, Hadrawi czy Halawi. W figach możemy również wybierać różne odmiany zarówno spośród fig greckich jak i tureckich. Do najpopularniejszych należy odmiana Kalamon w Grecji i Sarılop w Turcji.
Największa różnica jednak tkwi we wnętrzu fig i daktyli. Daktyle wyróżniają się gładkim, rozpływający się w ustach z miąższem, w który niekiedy swoją konsystencją przypomina karmel. Figi z kolei mają wewnątrz wiele małych nasionek, które nadają miąższowi chrupiącej konsystencji.
Figi i daktyle – jak smakują?
Smak fig i daktyli w dużej mierze zależy od tego, z jaką odmianą danego owocu mamy do czynienia. Generalnie jednak daktyle są znacznie słodsze. Jak wynika z badań, daktyle przeważnie zawierają o około 30% więcej cukru. Smak daktyli różni się w zależności od odmiany, ale generalnie przypomina nieco syrop czy też karmel. Smak fig jest bardzo charakterystyczny. Mają słodycz podobną do miodu i subtelny smak przypominający jagody. Figi suszone z kolei mają bardziej orzechowy i trzcinowy smak.
Figi daktyle i właściwości odżywcze
Zarówno figi jak daktyle są owocami, które bogate są w składniki odżywcze i na pewno bardzo je włączyć do swojej diety. Niemniej jednak różnią się zawartością tych składników, chociaż w niektórych przypadkach są to zbliżone wartości. W przypadku porównania będziemy sugerować się wartościami daktyli i suszonych fig, ponieważ to te drugie częściej znajdziemy w sklepach.
Indeks glikemiczny
Figi należą do pokarmów o średnim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny suszonych fig wynosi 61. Pod tym względem znacznie lepiej prezentują się daktyle. W tym przypadku zależy od konkretnej odmiany. Zasadniczo daktyle indeks glikemiczny waha się od 46 do 55 dla osób zdrowych i od 43 do 53 dla osób z cukrzycą typu 2, co czyni je produktami o niskim indeksie glikemicznym. Wynika z tego, że daktyle są znacznie korzystniejszych wyborem na przekąskę niż figi, szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę typu II.
Kalorie
W 100 g daktyli Deglet Nour znajduje się 282 kalorii w 100g. Dla porównania figi suszone mają 249 kcal, co nie jest zbyt wielką różnicą.
Tłuszcze
Zawartość tłuszczu zarówno w daktylach, jak i figach nie jest niewielka, jednak więcej tłuszczu znajduje się w suszonych figach.
Węglowodany
Figi zawierają mniejsze ilości węglowodanów w porównaniu z daktylami. Zawartość węglowodanów w figach to 63.87, a zawartość węglowodanów w daktylach to 75,03g.
Błonnik pokarmowy
W przypadku błonnika pokarmowego również różnica jest niewielka. W 100 gramach daktyli znajduje się 8 g błonnika pokarmowego, w porównaniu do suszonych fig, które zawierają 9.8 g.
Cukry
Daktyle należą do owoców o większej zawartości cukrów. Owoce palmy zawierają 63,35 g cukrów, a figi suszone 47.92 g.
Białko
W składzie figi i daktyli znajduje się bardzo mało białka.
Witaminy
Zarówno daktyle suszone jak i suszone figi zawierają wiele cennych składników odżywczych. W daktylach znajduje się znacznie więcej kwasu foliowego jak i witaminy B3,która uczestniczy w 300 reakcja chemicznych w organizmie, syntezie hormonów płciowych, a także rozkłada kwasy tłuszczowe, węglowodany i aminokwasy. Figi z kolei zawierają więcej Choliny B4,które ceniona jest szczególnie za prawidłowy rozwój płodu, a także wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i pamięci. Fig zawierają również znacznie więcej witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i w metabolizmie układu kostnego.
Figi i daktyle to owoce, które mają podobne pochodzenie i zbliżony wygląd. Przez to czasami są mylone. Jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni? Zobacz na porównanie obu owoców.
Względnie figi są bogatsze w witaminę K . Z drugiej strony daktyle są bogatsze w kwas foliowy, witaminę B5 i B6.
Zobacz też: Figi suszone i ich właściwości.
Minerały
Daktyle i figi zawierają porównywalną ilości fosforu, manganu i potasu. Jeśli jednak potrzebujesz wzbogacić organizm o wapń, magnez, żelazo wówczas znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przekąska z fig. Daktyle Deglet Nour z kolei są znacznie cenniejszym źródłem sodu.
Składnik | Daktyle Deglet Nour | Figi suszone |
Waga | 100 g | 100 g |
Kalorie | 282 | 249 |
Witaminy | ||
Cholina | 6.3 mg | 15.8 mg |
Folian | 19 mcg | 9 mcg |
Niacyna | 1.274 mg | 0.619 mg |
Kwas pantotenowy | 0.589 mg | 0.434 mg |
Ryboflawina | 0.066 mg | 0.082 mg |
Tiamina | 0.052 mg | 0.085 mg |
Witamina A | 10 IU | 10 IU |
Luteina + zeaxanthin | 75 mcg | 32 mcg |
Witamina B6 | 0.165 mg | 0.106 mg |
Witamina C | 0.4 mg | 1.2 mg |
Witamina D | 0 mcg | 0 mcg |
Witamina K | 2.7 mcg | 15.6 mcg |
Minerały | ||
Wapń, Ca | 39 mg | 162 mg |
Miedź, Cu | 0.206 mg | 0.287 mg |
Żelazo, Fe | 1.02 mg | 2.03 mg |
Magnez, Mg | 43 mg | 68 mg |
Mangan, Mn | 0.262 mg | 0.51 mg |
Fosfor, P | 62 mg | 67 mg |
Potas, K | 656 mg | 680 mg |
Selen, Se | 3 mcg | 0.6 mcg |
Sód, Na | 2 mg | 10 mg |
Cynk, Zn | 0.29 mg | 0.55 mg |
Tłuszcze | ||
Tłuszcz | 0.39 g | 0.93 g |
Węglowodany | ||
Błonnik | 8 g | 9.8 g |
Cukry | 63.35 g | 47.92 g |
Działanie fig i daktyli – porównanie
Cukrzyca
Zarówno figi jak i daktyle mają korzystny wpływ na organizm chorych na cukrzycę typu II. I oba wykazują w pewnym stopniu działania przeciwcukrzycowe. Osiągają to jednak na inne sposoby. Daktyle mają właściwości przeciwcukrzycowe ze względu na obecne w nich flawonoidy, które zmniejszają wychwyt glukozy z przewodu pokarmowego. Figi zawierają kwas abscysynowy, który jest fitohormonem występującym w figach, lepiej reguluje poziom glukozy, a także wpływa na obniżenie wskaźnika insuliny, zmniejszając ryzyko rozwoju cukrzycy insulinoodpornej, cukrzycy typu 2.
Właściwości przeciwzapalne
Daktyle mają właściwości przeciwzapalne, które obserwuje się u pacjentów cierpiących na zapalenie stawów. Figi zawierają luteolinę, która ma właściwości przeciwzapalne i działa neuroprotekcyjnie.
Zapobieganie nadciśnieniu
Ze względu na wysokość potasu daktyle jak i figi powinny być spożywane przez osoby z nadciśnieniem, ponieważ dobrze wpływają na regulowanie ciśnienia krwi.
Zobacz też: Daktyle i ich właściwości.
Figi i daktyle – zastosowanie
Daktyle jak i figi suszona w wielu przypadkach mogą być stosowane w tych samych potrawach. Oba owoce doskonałe nadają się na przekąskę, a także dodatek do sałatek, musli czy owsianek. Ze względu na sporą zawartość cukru daktyle stosowane są przez sportowców jako skuteczny przedtreningowy wzmacniacz cukru, który dodaje organizmowi energii. Można z nich zrobić shake’i zmieszać z mlekiem, bananami, kakao w proszku. Daktyle w czekoladzie idealnie sprawdzą się jako zdrowy zamiennik słodyczy.
Suszone figi mają wiele zastosowań, można je spożywać w takiej postaci świeżej lub suszonej, a także jako dodatek do europejskich sałatek fusion, ciast, kompotów czy deserów.
Podsumowanie
Podsumowując, daktyle mają niższy indeks glikemiczny, są bogatsze w błonnik, niacynę oraz witaminy B5, B6 i kwas foliowy. Z drugiej strony figi mają mniej kalorii i cukrów, są bogatsze w witaminy K, selen i wapń. Zawartość tłuszczu i białka w obu jest znikoma.
W wielu przypadkach mogą być stosowane w podobnych potrawach i doskonale nadają się na przekąskę.