U ludzi witamina K powstaje w przewodzie pokarmowym przy udziale bakterii zwanych pałeczkami okrężnicy. Aby zapewnić jej odpowiednią dawkę, warto zajadać się przez cały rok zielonymi warzywami. Witamina K pełni bardzo istotne funkcje w organizmie:
- odgrywa istotną rolę w tworzeniu w wątrobie protrombiny, czynnika, który uczestniczy w krzepnięciu krwi
- zapobiega krwotokom
- utrzymuje optymalną pracę jelit
- dba o zdrowe funkcjonowanie wątroby i kwasów żółciowych
- Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach (podobnie jak witamina D).
- Witaminę należy czerpać z pożywienia, chyba że, przyjmujemy leki lub suplementy bogate w tą witaminę.
Źródła witaminy K
Zielone warzywa
Nasz organizm czerpie witaminę K przede wszystkim z zielonych warzyw. Warto sięgać po sezonowe warzywa. W tabeli znajduje się kalendarz zielonych warzyw z podziałem na naturalną dla ich wzrostu i zbiorów, porę roku. Niektóre z nich, jak bogaty w substancje odżywcze szpinak, czy kapusty, występują częściej niż tylko o jednej porze roku.
WIOSNA | LATO | JESIEŃ | ZIMA |
sałata | bób | brukselka | cykoria |
groszek zielony | karczoch | cukinia | jarmuż |
kapusta pekińska | zielona fasolka | kalafior | pasternak |
szczaw | ogórek | por | zielona papryka |
szpinak | fenkuł | roszponka | kapusty |
szparagi | natka pietruszki | endywia | brokuł |
seler naciowy | kalarepa | rukola | szpinak |
awokado | mniszek lekarski | rzepa | lucerna |
Ziołolecznictwo źródła witaminy K
Spośród ziół możemy wybierać te, które odpowiadają na nasze dolegliwości oraz takie, które dodatkowo wspierają organizm zdrowotnymi substancjami. Witaminą K można znaleźć w następujących roślinach:
- liść pokrzywy (ma wiele chlorofilu, działa przeciwkrwotocznie i przeciwbólowo)
- ziele rdestu ptasiego (ma także wiele krzemu i wit. C)
- owoc dzikiej róży (zawiera wiele cennych witamin: A, C, K, B i inne)
- ziele krwawnika (wzmacnia, działa przeciwzapalnie i zapobiega krwotokom)
- kłącze pięciornika (działa przeciwbiegunkowo, nie wypłukuje przez to nadmiernej ilości substancji odżywczych z organizmu)
- ziele rdestu ostrogorzkiego (używany w krwawieniach wew. różnego pochodzenia)
- oregano, bazylia, koper
Zioła można przygotować na kilka sposobów: macerować kilka godzin w zimnej wodzie, przygotować odwar (zalać zimną wodą i gotować kilka minut) lub napar.
Niedobór witamin, w tym wit. K
Niedobory witamin mogą być spowodowane kilkoma czynnikami:
- zbyt mała ilością w diecie (w pożywieniu)
- zaburzeniami wchłaniania danej witaminy w przewodzie pokarmowym
- zwiększenia zapotrzebowania w niektórych chorobach lub okresach
- kuracji antybiotykowej lub przyjmowania leków osłabiających naturalną odporność
Niedobór wit. K może prowadzić do:
- zaburzenia pracy wątroby
- problemów w krzepliwością krwi – krwotoków
- u niemowląt, może prowadzić do niebezpiecznych chorób związanych z krzepnięciem krwi
Częściowy niedobór witamin nazywa się hipowitaminozą.
W wypadku wit. K, do jej niedoboru mogą przyczynić się: przewlekła biegunka, zespoły złego wchłaniania, problemy z jelitami, które pogarszają proces syntezy tej witaminy.
Suplementacja witaminy K
K1 i K2 są naturalnymi związkami rozpuszczalnymi w tłuszczach, z kolei na przykład K3 jest syntetyczną pochodną tejże witaminy.
Suplementy witaminy K są dostępne w wielu formach:
- K2 pozyskiwana z natto (fermentowanych ziaren soi, menachinon-7 – MK7)
- K2 ze sfermentowanej ciecierzycy, z użyciem bakterii Bacillus licheniformis
- K2 , inulina z korzenia cykorii
- dostępna także w połączeniu z witaminą C lub D