Zioła i przyprawy na obniżenie cholesterolu.
Podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, czyli hiperlidemia, prowadzi do groźnych powikłań. Cholesterol LDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, a nawet udaru mózgu. Sprawdź, jakie zioła i przyprawy pomogą Ci obniżyć cholesterol.
Czym jest cholesterol?
Cholesterol, czyli organiczna substancja lipidowa, odgrywa ważną rolę w naszym organizmie:
- bierze udział w tworzeniu kwasów żółciowych, wspomagających trawienie,
- pobudza syntezę witaminy D3,
- przyczynia się do budowy ścian komórkowych,
- jest prekursorem hormonów, takich jak kortyzol, testosteron, estrogeny i progesteron.
Z drugiej strony, wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, dlatego należy go sprawdzać przynajmniej raz na 5 lat.
Rodzaje cholesterolu
- Zły cholesterol (LDL, lipoproteina niskiej gęstości) przyczynia się do miażdżycy, czyli odkładania blaszki miażdżycowej w tętnicach, tym samym zwiększa ryzyko udaru, zawału i choroby wieńcowej.
- Z kolei dobry cholesterol (HDL, lipoproteina wysokiej gęstości) chroni przed wspomnianymi chorobami. Przenosi LDL z tętnic do wątroby, gdzie jest rozkładany i wydalany z organizmu. Warto zaznaczyć, że dobry cholesterol nie eliminuje całkowicie złej frakcji.
Wysoki cholesterol – sygnał ostrzegawczy
Badania dowodzą, że wysoki poziom cholesterolu może zwiększać ryzyko zawału serca, udaru mózgu, chorobą tętnic obwodowych i przemijającego ataku niedokrwiennego. Może bowiem gromadzić się w ścianach tętnic, blokując przepływ krwi do mózgu, serca i reszty ciała. Oprócz tego podwyższony cholesterol przyczynia się do powstawania zakrzepicy, dlatego sprawdź, jakie zioła i przyprawy warto włączyć do swojej diety.
Zioła i przyprawy, które pomogą obniżyć cholesterol
1. Cynamon na cholesterol
Cynamonem cejlońskim możesz przyprawić curry, napoje, słodycze i wypieki. Popularna przyprawa jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, dzięki czemu zapewnia imponujące korzyści zdrowotne. Badania wykazały, że cynamon może obniżyć poziom całkowitego i złego cholesterolu, nie wywierając znaczącego wpływu na dobry cholesterol. Niektóre osoby stosują go też w przypadku biegunki, cukrzycy, niestrawności, otyłości. Substancje chemiczne, zawarte w cynamonie cejlońskim, mogą obniżyć poziom cukru we krwi.
Zobacz też: Cynamon i jego właściwości.


2. Ostropest plamisty
To kwitnące zioło, spokrewnione z ambrozją i stokrotkami, pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Głównym aktywnym składnikiem ostropestu plamistego jest sylimaryna, która może pomóc w przypadku marskości wątroby, żółtaczki, problemów z woreczkiem żółciowym i zapaleniem wątroby. Niektórzy eksperci twierdzą, że ostropest może również obniżyć poziom cholesterolu, tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Ustalenie właściwej dawki jest bardzo trudne, dlatego skonsultuj się ze specjalistą. Jeśli zażywasz jakiekolwiek leki, porozmawiaj wcześniej z lekarzem. Wspomniane zioło może wchodzić w interakcje z lekami na bezsenność, nadciśnienie, infekcje lub cholesterol.
Zobacz też: Ostropest plamisty i jego właściwości.

3. Herbata z czystka na wysoki cholesterol
Badania wykazały, że wyciąg z liści czystka ma silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wspomniane zioło jest bogaty w polifenole i bioflawonoidy, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Napar wspomaga pracę wątroby, jednocześnie łagodzi przewlekły stan zapalny. Czystek skutecznie zwalcza wolne rodniki, które mogą przyczynić się do utleniania cholesterolu LDL. Pijąc regularnie herbatkę z czystka, zmniejszasz ryzyko rozwoju blaszek miażdżycowych.
Zastanawiasz się, jak przygotować napar? Łyżkę suszonego ziela czystka zalej szklanką gorącej wody, następnie zaparzaj pod przykryciem przez 15 minut. Pij codziennie 1 szklankę naparu z czystka, by ustabilizować poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
4. Pieprz cayenne
Pieprz cayenne w swoim składzie zawiera kapsaicynę, która korzystnie oddziałuje na kondycję naszego układu krwionośnego. Jak wynika z badań, może ona wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów i agregacji płytek krwi.
Zobacz też: Pieprz cayenne i jego właściwości.


5. Imbir suszony
Imbir świeży i imbir suszony również mogą doprowadzić do zredukowania poziomu złego cholesterolu. Potwierdzają to badania, które zostały przeprowadzone w 2018 roku na próbie 60 osób chorych z hiperlipidemią. Wśród grupy badanej, która otrzymywała codziennie 5 g proszkiem imbirowego, zanotowano znaczny spadek poziomu cholesterolu LDL (o 17,4% w ciągu 3 m-cy).
Zobacz też: Imbir i jego właściwości.
6. Kurkuma
Ta popularna przyprawa zawiera związek zwany kurkuminą, która zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krwionośnego
Na postawie badań stwierdzono, że związek ten poprawia kondycję i działanie śródbłonka stanowiącego wyściółkę naczyń krwionośnych. Kurkumina bierze udział w procesie czyszczenia i rozrzedzenia krwi w ten sposób pomagając w kontrolowaniu poziomu cukru i złego cholesterolu.
Zobacz też: Kurkuma i jej właściwości.
Dlaczego warto przejść na dietę wysokobłonnikową?
Błonnik wspiera pracę jelit i zaspokaja uczucie głodu, dlatego warto wzbogacić w niego swoją dietę. Aby obniżyć poziom złego i całkowitego cholesterolu, spożywaj codziennie 10-25 gramów rozpuszczalnego błonnika. Zastanawiasz się, jak wspomniane włókno pokarmowe może poprawić wyniki krwi? Rozpuszczalny błonnik wiąże się z cząsteczkami cholesterolu w jelicie cienkim, dzięki czemu chroni przed przedostawaniem się ich do krwiobiegu i przepływu do innych części ciała. Włókno pokarmowe znajduje się przede wszystkim w owocach, warzywach, roślinach strączkowych, jęczmieniu, otrębach owsianych i ryżowych, dlatego koniecznie włącz je do swojego jadłospisu.
Inne naturalne sposoby na obniżenie cholesterolu
Aby utrzymać prawidłową poziom cholesterolu, połącz zdrową dietę z regularną aktywnością fizyczną. Sprawdź, które zioła wspierają pracę serca, oprócz wcześniej wymienionych.
Niektóre osoby polecają korzeń żeń-szenia, dostępny w kapsułkach, herbatach, kawach, a nawet napojach energetyzujących. Badania pokazują, że żeń-szeń może obniżać zły cholesterol, jednocześnie podwyższając dobrą frakcję. Możesz też wzbogacić swoją dietę w ekstrakt z liści karczocha, głóg lub traganek. Niektórzy eksperci twierdzą, że liście, kwiaty i owoce głogu mogą obniżać poziom cholesterolu. Jeśli jednak cierpisz na choroby serca, skonsultuj się z lekarzem, zanim zaczniesz zażywać suplementy.