• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jaka herbata na obniżenie ciśnienia?

Herbata jest naturalnym sposobem na obniżenie ciśnienia krwi. Które z nich można bezpiecznie ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Owoce suszone / Jakie suszone owoce na kompot? Przepis na kompot z suszu.

2 marca 2022

Jakie suszone owoce na kompot? Przepis na kompot z suszu.

Spis treści pokaż
1. Kompot z suszu – dlaczego warto go przyrządzić?
2. Jakie ma właściwości kompot z suszu?
3. Wigilijny kompot z suszu – jak się go robi?
4. Z jakich owoców można zrobić kompot z suszu?


Kompot z suszonych owoców jest napojem przygotowywanym na Wigilię. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto go pić w sezonie jesienno- zimowym. Dlaczego warto pić kompot z suszonych owoców? Jak go zrobić?

Kompot z suszu – dlaczego warto go przyrządzić?

Według staropolskiej tradycji picie kompotu z suszonych owoców miało zapewniać długowieczność oraz odpędzać złe moce. Suszone jabłka były symbolem miłości. Suszone figi miały zapewniać płodność. Suszone śliwki miały chronić przed złą energią. Suszone gruszki miały zapewnić siłę fizyczną i pomagać w mnożeniu pieniędzy. W staropolskich wierzeniach było „ziarnko prawdy”, ponieważ kompot z suszonych owoców ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Jakie ma właściwości kompot z suszu?

Właściwości prozdrowotne kompotu z suszonych owoców:

Wspomaga pracę układu pokarmowego

Kompot z suszonych śliwek, gruszek i jabłek jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Który wspomaga pracę układu pokarmowego, poprzez przyspieszenie trawienia oraz zapewnienie uczucia sytości na dłużej.

Źródło witamin i minerałów

Kompot z suszonych owoców jest świetnym źródłem witamin i minerałów, w szczególności witaminy: A, C, E i K oraz minerałów: wapnia, żelaza i magnezu. Wspomagają one pracę układu nerwowego, wzmacniają odporność i poprawiają wzrok.

Źródło przeciwutleniaczy

Suszone owoce są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za proces starzenia.

Wspomaga pracę organizmu

Minerały potas, magnez i żelazo wzmacniają układ sercowo- naczyniowy, nerwowy oraz wspomagają koncentrację.

Działa korzystnie na układ sercowo- naczyniowy

Suszone jabłka obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają naczynia krwionośne oraz chronią przed zawałem serca.

Pomaga w leczeniu problemów z układem moczowym

Suszone owoce mają działanie bakteriobójcze, dlatego polecane są przy zapaleniu pęcherza.

Zwiększają poziom hemoglobiny we krwi

Dzięki dużej zawartości żelaza suszone śliwki i wiśnie liofilizowane są polecane dla osób chorujących na anemię. Podnoszą one poziom hemoglobiny we krwi.

Poprawia humor

Suszone gruszki i jabłka są bogate w witaminy z grupy B. Dzięki temu zmniejszają ciśnienie śródczaszkowe i zapobiegają depresji.


Wigilijny kompot z suszu – jak się go robi?

Kompot z suszonych owoców jest tradycyjną Polską potrawą wigilią przygotowywana od stuleci.


Przepis na wigilijny kompot z suszu

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 70 dag suszonych owoców,
  • ½ laski wanilii,
  • skórka sparzoną z ½ pomarańczy, lub wybierz gotową skórkę pomarańczową
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • laska cynamonu,
  • 4 łyżki miodu do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce włóż do garnka zalej wodą. Gotuj przez około 30 min.
  2. Wyłącz. Wystudź. Dodaj miód oraz skórkę pomarańczową.
  3. Przed podaniem przecedź kompot.

Z jakich owoców można zrobić kompot z suszu?


Jabłka suszone

Smak suszonych jabłek jest zależny od odmiany. Do kompotu wybiera się najczęściej słodkie gatunki. Mają działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zawierają dużą ilość witaminy C i beta karotenu. Dzięki temu wzmacniają odporność. Podobnie jak aloes suszony.


Opakowanie Go4Taste

Suszone jabłka chipsy jabłkowe - 500g – cena : 38,00 zł

Kup chipsy jabłkowe w sklepie Go4taste

Suszone morele

Suszone morele mają słodki i wyrazisty smak. Stymulują pracę układu pokarmowego. Dzięki dużej zwartości błonnika zwiększają jego wydolność. Suszone morele wpływają korzystnie na poziom cholesterolu we krwi. Są świetnym źródłem wit. A, która ma właściwości przeciwutleniające.


Opakowanie Go4Taste

Morele suszone niesiarkowane - 1kg Jumbo suszone na słońcu – cena : 42,00 zł

Kup morele suszone na słońcu sklep go4taste

Suszone gruszki

Suszone gruszki mają słodki smak. Wykazują działanie moczopędne. Normalizują pracę trzustki. Zawierają taninę, która ma właściwości antybakteryjne. Zawieraj również wit. B, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Suszone śliwki

Suszone śliwki mają słodki smak. Są świetnym źródłem wit. C, A, E i K. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego regulują prace układu pokarmowego. Zawierają również polifenole i antyoksydanty, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników.


Opakowanie Go4Taste

Śliwki suszone "kalifornijskie" z Chile - 1kg bez pestek i siarki – cena : 25,00 zł

Kup śliwki suszone kalifornijskie sklep go4taste

Rodzynki

Rodzynki, czyli suszone winogrona mają słodki smak. Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów. Dzięki temu mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in.: pomagają oburzyć poziom cukru we krwi.

Figi

Figi suszone są słodsze niż świeże. Są bogate w witaminy i minerały oraz antyoksydanty. Zawierają błonnik pokarmowy, który stymuluje pracę jelit oraz wpływa na redukcję cholesterolu we krwi.

Żurawina

Żurawina suszona ma słodki nieco kwaskowaty smak. Zawiera wiele cennych składników odżywczych: witaminy i minerały, błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze. Idealnie sprawdzi się również miechunka peruwiańska suszona.

Przepis na kompot z suszonych śliwek i moreli

Składniki:

  • 1,5 szklanki suszonych śliwek bez pestek,
  • 1,5 szklanki suszonych moreli,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • ¼ szklanki cukru,
  • ½ skórki z cytryny,
  • 2 goździki,
  • 6 sztuk ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce włóż do garnka. Zalej wodą, aby przykryć owoce. Doprowadź do wrzenia.
  2. Gotuj przez 15 min na małym ogniu.
  3. Dodaj cukier, skórkę cytrynową i ziele angielskie. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj trochę wody.
  4. Gotuj do momentu, aż owoce zmiękną.
  5. Wyjmij skórkę z cytryny i ziele angielskie. Ostudź.


Kompot z suszonych owoców z cynamonem

Składniki:

  • 3l wody,
  • ½ kg dowolnych suszonych owoców,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1,5 laski cynamonu,
  • ½ laski wanilii,
  • 4 goździki,
  • skórka z wcześniej sparzonej pomarańczy, lub wybierz gotową skórkę pomarańczową.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce włóż do garnka. Zalej wodą. Dodaj cynamon, wanilię, goździki i cukier.
  2. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 min. Mieszaj od czasu do czasu.
  3. Zdejmij z ognia. Ostudź. Przed podaniem odcedź.

Powiązane wpisy

W kategorii:Owoce suszone

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Suszone jabłka chipsy jabłkowe - 500g
Suszone jabłka chipsy jabłkowe - 500g
38,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.