Kompot z suszonych owoców jest napojem przygotowywanym na Wigilię. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto go pić w sezonie jesienno- zimowym. Dlaczego warto pić kompot z suszonych owoców? Jak go zrobić?
Kompot z suszu – dlaczego warto go przyrządzić?
Według staropolskiej tradycji picie kompotu z suszonych owoców miało zapewniać długowieczność oraz odpędzać złe moce. Suszone jabłka były symbolem miłości. Suszone figi miały zapewniać płodność. Suszone śliwki miały chronić przed złą energią. Suszone gruszki miały zapewnić siłę fizyczną i pomagać w mnożeniu pieniędzy. W staropolskich wierzeniach było „ziarnko prawdy”, ponieważ kompot z suszonych owoców ma wiele właściwości prozdrowotnych.
Jakie ma właściwości kompot z suszu?
Właściwości prozdrowotne kompotu z suszonych owoców:
Wspomaga pracę układu pokarmowego
Kompot z suszonych śliwek, gruszek i jabłek jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Który wspomaga pracę układu pokarmowego, poprzez przyspieszenie trawienia oraz zapewnienie uczucia sytości na dłużej.
Źródło witamin i minerałów
Kompot z suszonych owoców jest świetnym źródłem witamin i minerałów, w szczególności witaminy: A, C, E i K oraz minerałów: wapnia, żelaza i magnezu. Wspomagają one pracę układu nerwowego, wzmacniają odporność i poprawiają wzrok.
Źródło przeciwutleniaczy
Suszone owoce są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za proces starzenia.
Wspomaga pracę organizmu
Minerały potas, magnez i żelazo wzmacniają układ sercowo- naczyniowy, nerwowy oraz wspomagają koncentrację.
Działa korzystnie na układ sercowo- naczyniowy
Suszone jabłka obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają naczynia krwionośne oraz chronią przed zawałem serca.
Pomaga w leczeniu problemów z układem moczowym
Suszone owoce mają działanie bakteriobójcze, dlatego polecane są przy zapaleniu pęcherza.
Zwiększają poziom hemoglobiny we krwi
Dzięki dużej zawartości żelaza suszone śliwki i wiśnie liofilizowane są polecane dla osób chorujących na anemię. Podnoszą one poziom hemoglobiny we krwi.
Poprawia humor
Suszone gruszki i jabłka są bogate w witaminy z grupy B. Dzięki temu zmniejszają ciśnienie śródczaszkowe i zapobiegają depresji.
Wigilijny kompot z suszu – jak się go robi?
Kompot z suszonych owoców jest tradycyjną Polską potrawą wigilią przygotowywana od stuleci.
Przepis na wigilijny kompot z suszu
Składniki:
- 3 l wody,
- 70 dag suszonych owoców,
- ½ laski wanilii,
- skórka sparzoną z ½ pomarańczy, lub wybierz gotową skórkę pomarańczową
- 3 gwiazdki anyżu,
- laska cynamonu,
- 4 łyżki miodu do smaku.
Sposób przygotowania:
- Owoce włóż do garnka zalej wodą. Gotuj przez około 30 min.
- Wyłącz. Wystudź. Dodaj miód oraz skórkę pomarańczową.
- Przed podaniem przecedź kompot.
Z jakich owoców można zrobić kompot z suszu?
Jabłka suszone
Smak suszonych jabłek jest zależny od odmiany. Do kompotu wybiera się najczęściej słodkie gatunki. Mają działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zawierają dużą ilość witaminy C i beta karotenu. Dzięki temu wzmacniają odporność. Podobnie jak aloes suszony.
Suszone morele
Suszone morele mają słodki i wyrazisty smak. Stymulują pracę układu pokarmowego. Dzięki dużej zwartości błonnika zwiększają jego wydolność. Suszone morele wpływają korzystnie na poziom cholesterolu we krwi. Są świetnym źródłem wit. A, która ma właściwości przeciwutleniające.
Suszone gruszki
Suszone gruszki mają słodki smak. Wykazują działanie moczopędne. Normalizują pracę trzustki. Zawierają taninę, która ma właściwości antybakteryjne. Zawieraj również wit. B, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Suszone śliwki
Suszone śliwki mają słodki smak. Są świetnym źródłem wit. C, A, E i K. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego regulują prace układu pokarmowego. Zawierają również polifenole i antyoksydanty, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników.
Rodzynki
Rodzynki, czyli suszone winogrona mają słodki smak. Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów. Dzięki temu mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in.: pomagają oburzyć poziom cukru we krwi.
Figi
Figi suszone są słodsze niż świeże. Są bogate w witaminy i minerały oraz antyoksydanty. Zawierają błonnik pokarmowy, który stymuluje pracę jelit oraz wpływa na redukcję cholesterolu we krwi.
Żurawina
Żurawina suszona ma słodki nieco kwaskowaty smak. Zawiera wiele cennych składników odżywczych: witaminy i minerały, błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze. Idealnie sprawdzi się również miechunka peruwiańska suszona.
Przepis na kompot z suszonych śliwek i moreli
Składniki:
- 1,5 szklanki suszonych śliwek bez pestek,
- 1,5 szklanki suszonych moreli,
- ½ szklanki rodzynek,
- ¼ szklanki cukru,
- ½ skórki z cytryny,
- 2 goździki,
- 6 sztuk ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Owoce włóż do garnka. Zalej wodą, aby przykryć owoce. Doprowadź do wrzenia.
- Gotuj przez 15 min na małym ogniu.
- Dodaj cukier, skórkę cytrynową i ziele angielskie. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj trochę wody.
- Gotuj do momentu, aż owoce zmiękną.
- Wyjmij skórkę z cytryny i ziele angielskie. Ostudź.
Kompot z suszonych owoców z cynamonem
Składniki:
- 3l wody,
- ½ kg dowolnych suszonych owoców,
- ½ szklanki cukru,
- 1,5 laski cynamonu,
- ½ laski wanilii,
- 4 goździki,
- skórka z wcześniej sparzonej pomarańczy, lub wybierz gotową skórkę pomarańczową.
Sposób przygotowania:
- Owoce włóż do garnka. Zalej wodą. Dodaj cynamon, wanilię, goździki i cukier.
- Zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 min. Mieszaj od czasu do czasu.
- Zdejmij z ognia. Ostudź. Przed podaniem odcedź.