Wielkimi krokami zbliża się karnawał. Niezależnie czy planujesz domówkę, czy spędzenie tego wyjątkowego wieczoru w rodzinnym gronie, to niezbędne będą szybkie, zdrowe i smaczne przekąski, które często okazują się sukcesem przyjęcia.
W tym wpisie znajdziesz aż 10 przepisów na przekąski o różnym stopniu trudności. Są to m.in. proste w przygotowaniu prażone pestki dyni, czy chrupiące czekoladowo-orzechowe ciasteczka bez pieczenia. Gdy masz więcej czasu, to możesz przygotować crostini z kozim serem, orzechami i żurawiną lub batony z pistacjami bez pieczenia.
1. Nasiona słonecznika z cynamonem
Nasiona słonecznika są zdrową i smaczną przekąską. Możesz je użyć jako dodatek do sałatki lub podawać samodzielnie. Gdy masz mało czasu, to przygotuj je na kilka dni przed sylwestrem i zamknij w szczelnie zamkniętym słoiku. Gdy lubisz słodkie przekąski, to do nasion słonecznika dodaj miód.
Składniki:
- 200 g nasion słonecznika łuskanych
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 1 białko
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj białko, olej i cynamon. Dodaj nasiona słonecznika i dokładnie wymieszaj.
- Na blachę wyłóż przygotowane nasiona słonecznika. Piecz około 15 min, w tym czasie co kilka minut otwieraj piekarnik i mieszaj nasiona.
- Wystudź, a następnie przełóż do szczelnego pojemnika.
2. Crostini z kozim serem, orzechami i żurawiną
Chrupiące crostini są zdrową propozycją na ciepłą przystawkę w ten wyjątkowy wieczór. Idealnie pasują do deserowego lub białego wina. Danie możesz serwować również na inne okazje, np. urodziny czy imieniny. Do przygotowania użyj dowolnego rodzaju orzechów. Gdy nie lubisz żurawiny, to możesz ją zamienić na inne owoce suszone.
Składniki:
- 1 duża bagietka
- 200 g koziego sera (możesz użyć serka kanapkowego naturalnego)
- 50 g orzechów
- 50 g suszonej żurawiny
- 4 łyżki miodu
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Bagietki pokrój na skośne kanapki o grubości 2 cm.
- Orzechy delikatnie zrumienień na patelni bez tłuszczu.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na blachówce poukładaj obok siebie pokrojone kromki bagietki. Włóż do piekarnika i podpiecz równomiernie z obu stron.
- Bagietkę wyciągnij z piekarnika, a kromki obficie posmaruj serem kozim i posyp prażonymi orzechami i żurawiną, a następnie delikatnie polej miodem i oliwą oraz dopraw solą i pieprzem.
3. Popcorn z masłem orzechowym
Popcorn z masłem orzechowym jest zdrową alternatywą dla fanów karmelowej wersji tej przekąski. Ta wegańska bezglutenowa zakąska na pewno przypadnie do gustu dużym i małym łasuchom. Jest bardzo łatwa w przyrządzeniu, więc idealnie sprawdzi się na sylwestrowe przyjęcie w domu. Możesz ją również przygotować, np. na przyjęcie urodzinowe dziecka.
Składniki:
- 100 g kukurydzy na popcorn
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu lub innego płynnego słodziku
- 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
- W wysokim garnku rozgrzej 3 łyżki oleju.
- Wsyp kukurydzę, przykryj garnek i delikatnie potrząśnij naczyniem. Upraż popcorn. Gdy będzie gotowy, to wyłącz i pozostaw na kuchence.
- W rondelku połącz masło orzechowe, miód i olej. Gdy składniki połączą się w jednolitą masę, to polej powstałym sosem uprażony wcześniej popcorn. Przykryj garnek i potrząsaj nim tak długo, aż wszystkie uprażone ziarna będą pokryte sosem.
4. Pieczony banan ze słonecznikiem i orzechami nerkowca
Jest to idealna propozycja dla małych i dużych łasuchów. Mogą być serwowane jako przystawka, a nawet jako deser zarówno na ciepło, jak i zimno. Są zdrowe i idealne dla osób na diecie. Jeśli chcesz, aby przekąska była słodsza, to możesz banany posypać startą gorzką czekoladą. Świetnie smakują podane z lodami lub sorbetem owocowym.
Składniki:
- 4 duże banany
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g ziaren słonecznika łuskanych
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej d 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Orzechy pokrój drobno.
- Ziarna słonecznika delikatnie upraż na suchej patelni.
- Banany przekrój na pół, a następnie połóż na blachówce wyłożonej papierem. Owoce posyp cukrem, cynamonem, słonecznikiem i orzechami.
- Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 5 minut.
5. Jabłko z masłem orzechowym i posypane nasionami słonecznika
Jabłko z masłem orzechowym i nasionami słonecznika możesz zrobić w wersji na zimno (bez zapiekania w piekarniku) lub ciepło. Poniżej przedstawiamy wersję na ciepło tej popularnej słodkiej przystawki. Możesz ją zaserwować zarówno na początku, jak i w tracie przyjęcia. Jeśli chcesz przygotować jabłka szybciej, to musisz je skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Składniki:
- 3 duże jabłka
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 50 g nasion słonecznika
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce połącz cynamon, masło orzechowe i miód, tak aby powstała jednolita masa.
- Jabłka pokrój na okrągłe talarki o szerokości 2 cm. Następnie wydrąż gniazda nasienne.
- Plasterki jabłek posmaruj masą z miodu i syropu klonowego. Posyp nasionami słonecznika. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min.
6. Migdały prażone w cynamonie i cukrze
Migdały prażone w cynamonie i cukrze są tradycyjną niemiecką przekąską sprzedawaną na bazarach bożonarodzeniowych. Są bardzo szybkie do wykonania. Możesz je przygotować wcześniej i włożyć do słoika. Obłędnie pachną i smakują. Sprawdzą się nie tylko na sylwestrowe przyjęcie. Najlepiej jest je wykonać w żeliwnej patelni.
Składniki:
- 75 ml + 2 łyżki stołowe wody
- 300 g cukru
- 300 g migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Wodę, cynamon oraz 200g cukru zagotuj, ciągle mieszając. Następnie dodaj migdały, pamiętaj, że woda musi się ciągle gotować. Mieszaj migały z wodą, aż cukier całkowicie się rozpuści, a migdały będą nim równomiernie pokryte.
- Zmniejsz ogień, dodaj resztę cukru oraz cukier waniliowy. Mieszaj do momentu, aż cukier rozpuści się i pokryje w całości migdały.
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Ostrożnie wysyp migdały, porozdzielaj je za pomocą drewnianej łyżki. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
- Gdy wystygną przesyp je do słoika. Szczelnie zamknij.
7. Miks orzechów na pikantnie
Miks orzechów na pikantnie jest przekąską, która wykonasz w 15 minut. Idealnie sprawdzi się do różnych napojów zarówno tych bezalkoholowych, jak i alkoholowych. Tę zakąskę możesz wykonać z dowolnych orzechów, które masz w domu. Jeśli nie lubisz pikantnego smaku, to zamiast ostrych przypraw użyj cynamonu i cukru waniliowego. Miksuj przyprawy z orzechami, tak jak lubisz.
Składniki:
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g całych migdałów
- 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 100 g cukru
- 1 łyżka masła
- ¼ szklanki wody
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- W szklanej misce wymieszaj wszystkie rodzaje orzechów.
- W rondelku wymieszaj wodę, cukier. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu około 1 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj przyprawy. Wymieszaj.
- Przygotowane wcześniej orzechy zalej wodą z przyprawami. Wymieszaj. Następnie rozłóż je równomiernie na blachówce. Orzechy porozdzielaj. Praż w piekarniku przez około 8 minut, po upływie tego czasu wymieszaj. Włóż do piekarnika na kolejne 5 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij orzechy z piekarnika. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.
8. Prażone pestki z dyni
Prażone pestki dyni są zarówno zdrową przekąską, jak i świetnym dodatkiem do sałatek. Możesz je przyprawić zarówno solą, jak i innymi „ostrzejszymi” przyprawami, np. papryką wędzoną lub chili. Gdy wolisz słodki smak, to polecamy prażone pestki dyni, np. z cynamonem lub cukrem. Jest to niskokaloryczna przekąska, dzięki temu idealnie sprawdzi się nie tylko jako przekąska na przyjęcie sylwestrowe, lecz również do przegryzienia, np. w pracy.
Składniki:
- 200 g pestek dyni
- 1 ¼ łyżeczki cebulki mielonej
- 1 ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki zmielonej gorczycy
- ¼ drobnego brązowego cukru
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Blachówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- W małej misce połącz cebulę, czosnek, paprykę, zmieloną gorczycę i cukier.
- Nasiona dyni umieść w większej misce, dodaj olej, wymieszaj. Dodaj ¾ mieszanki przypraw. Wymieszaj aż do równomiernego pokrycia nasion przyprawami.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 do 30 minut, co kilka minut mieszając.
9. Batony z pistacjami bez pieczenia
Domowe batony z pistacjami bez pieczenia są świetną opcją dla wszystkich lubiących słodkości. Te małych rozmiarów batoniki sprawdzą się także jako zdrowa przekąska na sylwestrowe przyjęcie. Zamiast pistacji możesz użyć dowolnych orzechów. Niewątpliwą zaletą tej przekąski jest to, że możesz ją przygotować nawet dzień wcześniej, dzięki temu w sylwestrowy wieczór masz czas, aby zrobić się na bóstwo.
Składniki:
- 15 daktyli bez pestek
- 1/3 szklanki wody
- 100 g pistacji bez łupin
- 110 g płatków owsianych
- 50 g suszonej żurawiny
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1 laska wanilii
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Blachę o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Wanilię rozkrój i za pomocą noża usuń nasiona.
- Suszone daktyle umieść w misce i zalej wrzątkiem. Mocz przez około 10 minut. Dodaj wanilię i sól. Zblenduj na gładką masę. Dodaj pistacje i płatki owsiane. Ponownie zblenduj przez kilka chwil. Przełóż do miski, dodaj ciemną czekoladę i żurawinę. Wymieszaj.
- Powstałą masę przełóż na blachę. Jeśli chcesz, to możesz masę polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.
- Włóż formę z masą do zamrażarki na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu zmarznięty blat pokrój na 12 równych kawałków i przechowuj w szczelnie zamkniętym hermetycznym pojemniku.
10. Smaczne i bezglutenowe orzechy w czekoladzie
Bezglutenowe chrupiące czekoladowo-orzechowe ciasteczka nie wymagają pieczenia i możesz je przygotować o każdej porze roku. Jeśli chcesz, to udekoruje je, np. wiórkami kokosowymi. Orzechy nerkowca możesz zastąpić każdym innym rodzajem orzechów. Aby ciastka miały bardziej „świąteczny” charakter, to dodaj do nich suszoną żurawinę lub rodzynki. Gdy chcesz uzyskać głębszy smak, to upraż orzechy na patelni.
Składniki:
- 230 g gorzkiej czekolady
- 230 g mlecznej czekolady
- 150 g chipsów czekoladowych
- 450 g orzechów nerkowca
Sposób przygotowania:
- Czekoladę oraz chipsy czekoladowe rozpuść w mikrofalówce.
- Wsyp do miski orzechy, polej roztopioną czekoladą. Mieszaj do momentu, aż orzechy zostaną całkowicie pokryte czekoladą.
- Na blaszce rozłóż woskowy papier. Ciasteczka nakładaj łyżeczką. Pozostaw do utwardzenia. Możesz udekorować posypką.