• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Źródła Witaminy A w żywności. Naturalne produkty bogate w witamine A jak mandarynka, czerwony pieprz, liście pietruszki, suszone morele, marchew, brokuły, masło, żółty ser, mleko, żółtko jajka i olej z wątroby dorsza.

Źródła witaminy A – beta karoten

Niejeden z nas widział kiedyś osobę z marchewkowym odcieniem skóry. Często mogła to być zasługa beta ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Produkty bogate w żelazo

4 grudnia 2019

Produkty bogate w żelazo

Spis treści pokaż
1. Wchłanianie żelaza zależne jest od:
2. Produkty bogate w żelazo (roślinne):
3. Zapotrzebowanie dzienne na żelazo:
4. Z czym jeszcze łączy się wchłanialność żelaza
5. Przygotowywanie posiłków
6. Niedobory żelaza – czym się objawiają oraz czym grożą
7. Ciekawostka
8. “Przedawkowanie” żelaza
9. Powiązane wpisy

Żelazo jest składnikiem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Tworzy krwinki, przenosi tlen z płuc do każdej komórki w ciele, buduje też naszą odporność.

W pożywieniu istnieją dwie różne formy żelaza:

hemowa – występuje w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego

niehemowa – pochodzi z roślinnych produktów

Wchłanianie żelaza zależne jest od:

  • ilości witaminy C w organizmie
  • wapnia
  • związków antyodżywczych (np.: saponiny, szczawiany lub taniny – ich nadmiar bierze się np. ze zbyt krótkiego moczenie roślin strączkowych, niewłaściwej obróbki cieplnej lub zbyt krótkiego czasu gotowania)

Produkty bogate w żelazo (roślinne):

brokuły gotowane i brukselka – 4,7 mg (200g)

amarantus gotowany – 3,8 mg (pół szklanki)

szpinak gotowany – 3,9 mg / 0,5 szklanki

kasza gryczana – 2,4 mg /0,5 szklanki

jarmuż gotowany – 1,17 mg/ 130 g

tofu 180 g – 10 mg

suszone morele – 1 mg /3 sztuki

orzechy nerkowca – 2 mg /2 łyżki

pestki dyni – 4 mg/ 26 g

nasiona sezamu – 0,22 mg / 2 łyżki

pestki słonecznika – 0,65 mg/ 2 łyżki

surowy groszek zielony – 2,15 mg /0,5 szklanki

pomidory suszone – 1,3 mg / 2 szt.

zielona lub soczewica czerwona – 4 mg / 0,5 szklanki

ziarna kakaowca – 4 mg / 30 g

żelazo w diecie i produkty w których jest dużo żelaza

Dostarczenie odpowiedniej ilości żelaza w diecie, nie ani trudne, ani kłopotliwe. Wystarczy łączyć np. rośliny strączkowe z dużą ilością nasion, orzechów i suszonych owoców. Suszona pietruszka jest również cennym źródłem żelaza. Sprawdź: natka pietruszki żelazo.


Opakowanie Go4Taste

Kasza gryczana prażona, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg – cena : 10,00 zł

Kup kasza gryczana prażona sklep go4taste

Zapotrzebowanie dzienne na żelazo:

  • kobiety: do 18 mg/ dzień (1,4 mg w wypadku 100% wchłanialności)
  • mężczyźni: 10-12 mg/ dzień (1 mg, j.w.)

WAŻNE: choć zapotrzebowanie na żelazo wynosi ok 1-1,5 mg dzień, to podaje się większe ilości, przez wzgląd na stopień wchłaniania pierwiastka. To znaczy, że z pokarmem trzeba przyjąć większą dawkę. Z zielonych, liściastych roślin typu szpinak i jarmuż, żelazo wchłania się w mniejszej ilości, z orzechów, nasion, suszonych owoców (np. fig), soczewicy oraz z produktów zwierzęcych, w większej.

Z czym jeszcze łączy się wchłanialność żelaza

  • Witamina C – jest w dużej mierze odpowiedzialna za wchłanianie nie tylko żelaza, ale i innych substancji odżywczych.

Warto zatem łączyć połączyć w posiłku zarówno żelazo, jak i kwas askorbinowy (wit. C).

Sposób łączenie tych związków jest prosty:

  • do słonych posiłków należy dodawać świeże warzywa
  • do słodkich, np. owsianki i ciast, świeże owoce 

Przygotowywanie posiłków

Warto pamiętać o tym, że najwięcej witaminy C zostaje w  warzywach i owocach surowych oraz tych, przygotowanych na parze. Krótki czas gotowania, również zachowuje spory procent witaminy.

  • Lizyna – ten aminokwas występuje w roślinach strączkowych i orzechach, które zawierają dużo żelaza, więc jego przyswajalność będzie bardzo wysoka.
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego, mięso, mają większą biodostępność żelaza (zielonych roślin trzeba spożyć więcej, aby jego dostarczyć odpowiednią ilość)

Niedobory żelaza – czym się objawiają oraz czym grożą

Kiedy dieta jest zbyt monotonna lub uboga w żelazo, mogą pojawić się jego braki. Ten pierwiastek odpowiada za sprawność całego ośrodkowego układu nerwowego oraz za transport tlenu do komórek. Niedobory żelaza objawiają się np.:

  • zaburzenia ze strony OUN (ośrodkowy układ nerwowy), czyli: obniżenie sprawności psycho-fizycznej i ogólnej wydolności organizmu, zaburzenia temperatury ciała
  • brak energii, niedotlenienie – objawem jest np. blada skóra, jest to objaw deficytu żelaza, który przenosi tlen do komórek
  • podatność na stany zapalne i choroby (przez zmniejszenie się grubości śluzówki)
  • słabsza odporność, ryzyko częstych infekcji; limfocyty i neutrofile są komórkami odpornościowymi występującymi w żelazie

ANEMIA (niedokrwistość) – jej przyczyną jest często (w 50% przypadków) niedobór żelaza. Anemia definiowana jest jako spadek stężenia hemoglobiny. 

Ciekawostka

Wegetarianie i weganie nie cierpią tak często na niedobory żelaza, ponieważ spożywając dużą ilość roślin i nasion, dostarczają odpowiednie ilości, a nawet nadwyżkę żelaza. Należy jednak pamiętać, że każdy przypadek jest inny i warto pamiętać o różnorodnym pożywieniu w diecie.


Opakowanie Go4Taste

Orzechy nerkowca, Jumbo całe - 1kg – cena : 50,00 zł

Kup orzechy nerkowca sklep go4taste

“Przedawkowanie” żelaza

Jak w przypadku każdego składnika odżywczego, można przesadzić z jego ilością. Dotyczy to szczególnie osób suplementujących lub spożywających dużą ilość produktów zwierzęcych. 

W wypadku suplementacji witamin, należy zwrócić uwagę na dawkę (mg) żelaza. Warto przemyśleć czy rzeczywiście jest potrzebna jego suplementacja. Przy spożyciu dużej ilości mięsa, również wskazana jest kontrola jego ilości, nadmiar może mieć konsekwencje chociażby w gospodarce hormonalnej.

Nadmiar żelaza, powodować może gorszą wchłanialność innych pierwiastków, np. cynku i może być niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kasza gryczana prażona, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
Kasza gryczana prażona, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
10,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.