Komosa ryżowa zalicza się do produktów lekko alkalizujących. Oznacza to, że ich pH mieści się w granicach 8-10 i w żaden sposób nie zakwasza organizmu.
Spożywanie produktów o właściwościach alkalizujących daje dawkę wzmocnienia a konkretnie: polepsza się sen, kondycja i pamięć. Ponadto zmniejszają się stany zapalne i kłopoty ze stawami.
Warto pamiętać, że spożywanie samych produktów o niskim pH można doprowadzić organizm do skrajnego wyczerpania.
Zobacz też: Komosa ryżowa i jej właściwości.
![Komosa ryżowa biała, komosa ryżowa czerwona w drewnianej misce, na łyżce i rozsypana na stole](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2021/07/iStock-871640092.jpg?resize=800%2C600&ssl=1)
![Opakowanie Go4Taste](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/g4t-opakowanie-180.jpg?w=980&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/144-home_default/komosa-ryzowa-quinoa-biala.jpg?w=980&ssl=1)