• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi panel boczny

O surowcach

  • Częste pytania
  • Porady o cukrze
  • Porady o herbatach
  • Porady o kaszach
  • Porady o kawie
  • Porady o mąkach
  • Porady o miodach i syropach
  • Porady o olejach
  • Porady o orzechach
  • Porady o owocach liofilizowanych
  • Porady o owocach suszonych
  • Porady o pestkach i nasionach
  • Porady o przyprawach
  • Porady o ryżu
  • Porady o superfoods
  • Porady o suplementach diety
  • Porady o witaminach i minerałach

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno – właściwości i zastosowanie

Czarnuszka potocznie nazywana czarnym kminkiem jest znaną od kilku tysięcy lat rośliną. Ceniona jest ...

Czytaj więcej

Czy słonecznik zawiera gluten?

28 maja 2018

Czy słonecznik zawiera gluten?

Pestki słonecznika należą do grupy produktów bezglutenowych, co oznacza, że w ich składzie nie znajdziemy popularnego białka roślinnego. Dzięki temu pestki z powodzeniem mogą być wprowadzane do diety osób chorujących na celiakię. Nietolerancja glutenu jest chorobą autoimmunologiczną. Jedynym i efektywnym rozwiązaniem jest unikanie produktów, które w swoim składzie mają powszechnie obecny gluten. Zobacz też: Pestki…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy słonecznik łuskany jest zdrowy?

28 maja 2018

Czy słonecznik łuskany jest zdrowy?

Nasiona słonecznika dla każdego organizmu są zdrowym źródłem wielu wartościowych składników. Powodują one obniżenie poziomu cholesterolu, chronią przed rozwojem nowotworów oraz znacznie polepszają płodność. Nie można o nich także zapomnieć, gdy pojawiają się problemy z zaparciami. Wartości odżywcze w 100 gramach ziaren przedstawiają się następująco: Zobacz też: Pestki słonecznika i jego właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Słonecznik: jak jeść?

28 maja 2018

Słonecznik: jak jeść?

Małe i niepozorne ziarenka słonecznika znajdują się w każdej kuchennej spiżarni. Ich bardzo neutralny smak powoduje, że mają szerokie zastosowanie w kulinarnym świecie. Można je jeść bez żadnych dodatków, jako zwykłą przekąskę. Ziarna słonecznika można dodać do przeróżnych dań na dwa sposoby: w formie prażonej i naturalnej. Pierwsza nadaje słonecznikowi chrupkości i wyraźnego smaku. Pestki…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy czarnuszka leczy tarczycę?

28 maja 2018

Czy czarnuszla leczy tarczycę?

Spożywanie czarnuszki korzystnie wpływa na stan tarczycy, a także jest skutecznym elementem terapii. Powoduje obniżenie stężenia hormonów stymulujących tarczycę w surowicy krwi. Jednocześnie można zauważyć pojawienie się w organizmie (trijodotyroniny). Zobacz też: Czarnuszka i jej właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy czarnuszka obniża ciśnienie?

28 maja 2018

Czy czarnuszka leczy tarczycę?

Czarnuszka pomaga pozbyć się niebezpiecznego nadciśnienia we krwi, a co za tym idzie, zmniejsza również ryzyko powstawania miażdżycy i zakrzepów żylnych. Zobacz: Czarnuszka i jej właściwości 

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy czarnuszka zawiera gluten?

28 maja 2018

Czy czarnuszka zawiera gluten?

Czarnuszka jest jedną z niewielu przypraw, która nie zawiera glutenu. Dzięki temu z powodzeniem może być stosowana w diecie bezglutenowej. Zobacz też: Czarnuszka i jej właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czarnuszka – co daje?

28 maja 2018

Czarnuszka - co daje?

Już w czasach starożytnych czarnuszka była znana z bardzo cennych właściwości zdrowotnych. Dodawanie jej do naparów oraz potraw pomoże pozbyć się wielu problemów zdrowotnych. Zdrowotne właściwości czarnuszki: Zobacz też: Czy czarnuszka leczy tarczycę?

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Co przyprawiać czarnuszką?

28 maja 2018

Co przyprawiać czarnuszką

Czarnuszka jako przyprawa wyróżnia się przede wszystkim korzennym posmakiem. Dodanie jej do kuchennych specjałów nie tylko podkreśli ich smak, ale również nada odpowiedniego charakteru. Przyprawiać czarnuszką można wszelakie wyroby nabiałowe, np. sery i twarogi, a także pieczywo. Oprócz tego świetnie pasuje do drobiu i jagnięciny, które wbrew pozorom są wymagającymi rodzajami mięsa. Czarnuszki przede wszystkim…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Dlaczego warto jeść amarantus?

28 maja 2018

Dlaczego warto jeść amarantus?

Amarantus wywodzi się z Ameryki Południowej, a na naszym rynku od niedawna zyskał ogromną popularność. Nie bez powodu został określony jako superfood. To oznacza, że w składzie tych niewielkich ziarenek ukrytych jest mnóstwo walorów odżywczych. Bogata zawartość minerałów m.in. żelaza, magnezu i wapnia sprawia, że amarantus poprawia stan układu kostnego. Pod tym względem jest również…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak jeść amarantus?

28 maja 2018

Jak jeść amarantus?

Amarantus dostępny jest w dwóch wersjach: ekspandowanej (popping, prażone ziarna) i nieekspandowanej (zwykłe nasiona). Każda odmiana amarantusa jest popularna i  chętnie zastosowana w kuchni. Nasiona nadają się do gotowania, dlatego też często stanowią bazę zagęszczającą do zup. Oprócz tego idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, dań duszonych i zapiekanek. Dla podkreślenia smaku amarantus w…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Kasza jaglana i jej właściwości

14 maja 2018

Zielone kłosy prosa na polu

Kaszę jaglaną produkuje się z ziaren prosa, których inne określenie to jagły, od czego pochodzi jej handlowa nazwa. Ten rodzaj kaszy jest najstarszym znanym ludzkości, pochodzi już z czasów neolitu. Obecnie nie jest ona bardzo popularna, pomimo swojej atrakcyjnej ceny, a także bogactwu składników odżywczych, które sprawiają, że przypomina ona królową kasz – kaszę gryczaną….

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o kaszach

Kasza kukurydziana i jej właściwości

13 maja 2018

Pole kukurydzy i pałki kukurydzy

Kaszę kukurydzianą pozyskuje się z oczyszczonych oraz rozdrobnionych ziaren kukurydzy. W polskiej kuchni nie jest ona bardzo popularna, a jest to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a do tego niedrogi. Bardziej znana jest w kuchni śródziemnomorskiej, jako polenta. Występuje ona w wersji białej, żółtej, a także czarnej.

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o kaszach

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Pominięto strony tymczasowe …
  • Strona 63
  • Strona 64
  • Strona 65
  • Strona 66
  • Strona 67
  • Strona 68
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy panel boczny

Promowany produkt

Płatki kukurydziane, polskie, bez GMO - 500g
Płatki kukurydziane, polskie, bez GMO - 500g
9,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.