Lubczyk to zioło pochodzące z regionu śródziemnomorskiego Europy Południowej. Należy do rodziny Apiaceae. Inne nazwy lubczyka to Ligusticum Levisticum, chociaż w Polsce często mówi się na niego po prostu maggi.
8 przypraw wzmacniających odporność
Wspierania odporności zaczyna się na talerzu. Jakimi przyprawami powinniśmy doprawiać nasze potrawy, aby skutecznie walczyć z wirusami? Oto nasze zestawienie. Naturalne wspieranie odporności szczególnie ważne jest w sezonie jesienno-zimowym, w którym narażeni jesteśmy nie tylko na zwykłe przeziębienia, ale również na wszystkiego rodzaju infekcje grypopodobne i koronawirusowe. Nasze wzmacnianie odporności powinno zacząć się przede wszystkim…
Melisa i jej właściwości
Melisa to zioło znane w ziołolecznictwie od tysięcy lat. Ceniona jest ze względu na zalety jej liści – kojące działanie na układ pokarmowy (bóle żołądka, skurczowe zapalenie jelita grubego) i nerwowy. Dlaczego warto spożywać melisę i pić napar z jej liści?
Daktyle ułatwiają poród
Przeprowadzone przez Instytut Journal of Midwifery & Reproductive Health badania wskazały jednoznacznie, że spożywanie daktyli pod koniec ciąży ułatwia poród, nie mając przy tym negatywnego wpływu na matkę oraz dziecko.
Imbir i jego właściwości
Imbir nie tylko dodaje potrawom wyśmienitego i wyrazistego smaku – jest również pełen składników odżywczych. Ludzie używają korzenia do gotowania i leczenia od tysięcy lat. Jakie ma właściwości i jak go stosować?
Świeży i suszony melon kantalupa i jego właściwości
Kantalupa to smaczny i orzeźwiający owoc z rodziny dyniowatych, który oprócz wybornego smaku zawiera również cenne przeciwutleniacze, witaminy A i C oraz wiele minerałów. Jakie jeszcze korzyści dla zdrowia ma jedzenie melona kantalupa?
Jak blanszować orzechy laskowe?
Skórki orzechów laskowych nie są łatwe do usunięcia. Jak pozbyć się w ich w prosty sposób? Oto 2 skuteczne metody na obieranie orzechów laskowych.
Cukier kokosowy – czy jest zdrowy?
Szkodliwe skutki dodatku cukru stają się coraz bardziej widoczne. W rezultacie ludzie zwracają się ku naturalnym alternatywom. Słodzikiem, który stał się bardzo popularny w ostatnich latach, jest cukier kokosowy.
Jak zrobić płatki migdałowe z całych migdałów?
Płatki migdałowe to smaczny i wartościowy dodatek do wielu deserów sałatek, jak i dań wytrawnych. Jak można zrobić migdały w płatkach domowym sposobem?
Wiórki kokosowe – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Wiórki kokosowe to popularny dodatek do deserów i słodkich wypieków. Wzbogacają je o smak i aromat egzotycznego, słodkiego owocu. Wiórki kokosowe oprócz smaku dostarczają też organizmowi wielu cennych składników.
Mąki bezglutenowe – rodzaje i zastosowanie
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąk bezglutenowych. W tej różnorodności trudno nam niekiedy wybrać tę, która będzie odpowiednia do konkretnego typu wypieku.
Daktyle z Izraela – odmiany, wygląd, smak i zalety.
Izrael to obecnie jeden z największych producentów daktyli na świecie. Geografia i klimat regionu są idealne do produkcji daktyli. Na plantacjach palm daktylowych uprawione są nie tylko cenione daktyle Medjool, ale również inne równie smaczne odmiany. Jak smakują i czym się wyróżniają daktyle z Izraela?