Kantalupa to smaczny i orzeźwiający owoc z rodziny dyniowatych, który oprócz wybornego smaku zawiera również cenne przeciwutleniacze, witaminy A i C oraz wiele minerałów. Jakie jeszcze korzyści dla zdrowia ma jedzenie melona kantalupa?
Melon kantalupa — co to za owoc?
Melon kantalupa to jedna odmian uprawnych melona cukrowego (Cucumis melo subsp. melo var. cantalupensis). Kantalupy należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), w której znajdują się również ogórki, dynie, arbuzy, trukwy i wiele odmian melonów. Do melonów z tej samej rodziny co kantalupa należy arbuz i melon spadziowy, a także melon crenshaw, casaba, perski i melon ozimy.
Melon kantalupa jest rośliną jednoroczną, która pnie się lub rozrasta się po ziemi. Rośnie dobrze w klimacie subtropikalnym lub ciepłym, umiarkowanym. “Na dziko” znaleźć ją można w wielu miejscach na świecie głównie w Afryce, na dużych obszarach Azji o klimacie tropikalnym i umiarkowanym, w Australii i na niektórych wyspach Pacyfiku.
Melon ten uprawiany jest w dwóch najważniejszych odmianach: Europejska kantalupa (Cucumis melo cantalupensis) oraz Północnoamerykańska kantalupa (Cucumis melo reticulatus).
Europejska kantalupa (Cucumis melo cantalupensis) wyróżnia się jasnozieloną, lekko żebrowaną skórą, która niekiedy jest pokryta wyrostkami i guzkami. W ich wnętrzu znajduje się soczysty, łososiowo-pomarańczowy miąższ, który jest niewiarygodnie słodki i aromatyczny.
Drugi człon nazwy “cantalupensis” kantalupa pochodzi od włoskiego miasteczka Cantalupo in Sabina we Włoszech. To właśnie tam zaczęto uprawiać tę odmianę melona. Pierwsze nasiona melonów przywiezione z Armenii i posadzono w ogrodach papieskich w latach 1400-1500 r.
Północnoamerykańska kantalupa (Cucumis melo reticulatus), nazywana jest melonem siateczkowatym ze względu na siatkowate (lub siatkowe) pokrycie skóry. Melony z tej odmiany cechuje słodki, charakterystyczny bladozielony soczysty miąższ.
![melon kantalupa](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2020/10/melon-kantalupa-uprawa.jpg?resize=980%2C653&ssl=1)
Największym producentem melonów kantalupa są Chiny, które dostarczają na rynek niemal połowę światowych melonów kantalupa. Oprócz Państwa Środka owoce te produkują również Turcja, Iran, Egipt, Stany Zjednoczone, Indie, a także wiele innych krajów azjatyckich (np. Tajlandia).
Historia melona kantalupa
Trudno jest ustalić dokładne pochodzenie melona kantalupa. Najprawdopodobniej melon pochodzi z Afryki Subsaharyjskiej i regionu Bliskiego Wschodu. Udomowienie mogło mieć miejsce w Azji, ponieważ starożytne chińskie pisma pokazują, że melony były ważną rośliną uprawną w Chinach co najmniej 2000 lat temu. Uprawę w regionie śródziemnomorskim rozpoczęto dopiero pod koniec ery rzymskiej.
Melony były cenione nie tylko ze względu soczysty i słodki miąższ, ale również ze względu na nasiona, które były suszone i spożywane jako smaczna przekąska.
Melon kantalupa – właściwości
Kantalupa podobnie jak arbuzy czy inne melony składa się głównie z wody. W świeżym owocu znajduje się prawie 90% z wody. Oprócz wody kantalupa zawiera wiele przeciwutleniacze, witaminy A, C i B6 oraz takie cenne minerały jak potas czy żelazo. Jedzenie kantalupy może zapewnić organizmowi liczne korzyści zdrowotne.
Jedna filiżanka pociętego miąższu melona zawiera:
tylko 144 kalorie
- 6% dziennej porcji błonnika,
- 100% dziennej wartości witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni komórki przed uszkodzeniem,
- całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która pomaga w utrzymaniu zdrowych oczu, skóry, kości i układu odpornościowego,
- 12% zalecanego dziennego spożycia potasu, ważnego dla serca, mięśni i ciśnienia krwi.
Melon nie zawiera w ogóle tłuszczu i cholesterolu.
![kawałki świeżego melona](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2020/10/melon-kantalupa-kostki.jpg?resize=980%2C653&ssl=1)
Melon kantalupa – jak jeść?
Melon kantalupa można spożywać tak samo, jak inne świeże owoce np. arbuzy. W wersji świeżej najlepiej kupować go w całości, ponieważ po przekrojeniu wiele witamin (głównie C) ulega utlenieniu. Melona przekrawamy na pół i wydrążamy zawarte w nim nasiona. Potem można już kroić go na mniejsze kawałki lub jeść jak arbuza w „łódeczkach”.
Kantalupę można też dodawać w kawałkach do sałatek, koktajli, mieszać z jogurtami, sorbetami, a także stosować jako mus do owoców czy polewa do lodów.
Melony kantalupa można również suszyć, co pozwala na zachowanie owocu na dłuższy czas.
![suszony melon kantalupa](https://i0.wp.com/go4taste.pl/704-thickbox_default/kantalupa-suszona-bez-cukru.jpg?w=980&ssl=1)
Suszony melon kantalupa
Oprócz wersji świeżej w sprzedaży jest również suszony melon kantalupa. Owoce suszone zachowują większość witamin i składników odżywczych. Witaminy A i C ze względu na proces utleniania zmniejszają swoją zawartość. W związku z tym, że jest to wersja pozbawiona wody, składniki są bardziej skondensowane. Melon kantalupa w wersji suszonej ma słodszy i intensywniejszy smak.
![Opakowanie Go4Taste](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/g4t-opakowanie-180.jpg?w=980&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/704-home_default/kantalupa-suszona-bez-cukru.jpg?w=980&ssl=1)
Suszona kantalupa to zdrowa przekąska bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały.
- Antyoksydanty w porcji suszonego kantalupa pomagają organizmowi neutralizować wolne rodniki.
- Suszony kantalupa jest również bogaty w beta-karoten, karotenoid, który wpływa na kondycję skóry oraz pomaga zapobiegać zaćmie i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, głównej przyczyny ślepoty u osób starszych.
- Suszona kantalupa to również cenne źródło potasu, który reguluje bicie serca, obniża wysokie ciśnienie krwi i może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
- Suszony melon jest również bogaty w witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Nazywany również kwasem foliowym lub witaminą B12, kwas foliowy zmniejsza twardnienie tętnic, które jest prekursorem chorób serca.
Jak jeść suszoną kantalupę?
Melona w wersji suszonej spożywamy jak wiele innych owoców czy bakalii. Jego egzotyczny i słodki smak nadaje się do wielu potraw. Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju owsianek, musli czy płatków śniadaniowych. Można również wzbogacać nim przeróżne desery w tym sałatki owocowe i lody. Warto suszonego melona dodawać też do koktajli czy smoothies. Suszona kantalupa nada egzotycznego smaku różnym wypiekom jako dodatek do ciast lub jako element dekoracyjny,
Suszona kantalupa – indeks glikemiczny
Kantalupa w wersji suszonej posiada indeks glikemiczny na poziomie 60. A to oznacza, że nadal jest to dość atrakcyjna przekąska z punktu widzenia kontroli poziomu cukru w organizmie.
Suszony melon kantalupa – jaka cena?
Suszony melon kantalupa występuje w wielu rodzajach, również z dodatkiem konserwantów, cukru i w wersji kandyzowanej. Aby cieszyć się naturalnym smakiem owoców, najlepiej jest wybierać melona kantalupa suszonego w naturalny sposób, bez dwutlenku siarki i dosładzania. Zazwyczaj cena takiego naturalnie suszonego melona kantalupa oscyluje w granicach 33-38 złotych za 500 g.