Kantalupa to smaczny i orzeźwiający owoc z rodziny dyniowatych, który oprócz wybornego smaku zawiera również cenne przeciwutleniacze, witaminy A i C oraz wiele minerałów. Jakie jeszcze korzyści dla zdrowia ma jedzenie melona kantalupa?
Melon kantalupa — co to za owoc?
Melon kantalupa to jedna odmian uprawnych melona cukrowego (Cucumis melo subsp. melo var. cantalupensis). Kantalupy należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), w której znajdują się również ogórki, dynie, arbuzy, trukwy i wiele odmian melonów. Do melonów z tej samej rodziny co kantalupa należy arbuz i melon spadziowy, a także melon crenshaw, casaba, perski i melon ozimy.
Melon kantalupa jest rośliną jednoroczną, która pnie się lub rozrasta się po ziemi. Rośnie dobrze w klimacie subtropikalnym lub ciepłym, umiarkowanym. “Na dziko” znaleźć ją można w wielu miejscach na świecie głównie w Afryce, na dużych obszarach Azji o klimacie tropikalnym i umiarkowanym, w Australii i na niektórych wyspach Pacyfiku.
Melon ten uprawiany jest w dwóch najważniejszych odmianach: Europejska kantalupa (Cucumis melo cantalupensis) oraz Północnoamerykańska kantalupa (Cucumis melo reticulatus).
Europejska kantalupa (Cucumis melo cantalupensis) wyróżnia się jasnozieloną, lekko żebrowaną skórą, która niekiedy jest pokryta wyrostkami i guzkami. W ich wnętrzu znajduje się soczysty, łososiowo-pomarańczowy miąższ, który jest niewiarygodnie słodki i aromatyczny.
Drugi człon nazwy “cantalupensis” kantalupa pochodzi od włoskiego miasteczka Cantalupo in Sabina we Włoszech. To właśnie tam zaczęto uprawiać tę odmianę melona. Pierwsze nasiona melonów przywiezione z Armenii i posadzono w ogrodach papieskich w latach 1400-1500 r.
Północnoamerykańska kantalupa (Cucumis melo reticulatus), nazywana jest melonem siateczkowatym ze względu na siatkowate (lub siatkowe) pokrycie skóry. Melony z tej odmiany cechuje słodki, charakterystyczny bladozielony soczysty miąższ.

Największym producentem melonów kantalupa są Chiny, które dostarczają na rynek niemal połowę światowych melonów kantalupa. Oprócz Państwa Środka owoce te produkują również Turcja, Iran, Egipt, Stany Zjednoczone, Indie, a także wiele innych krajów azjatyckich (np. Tajlandia).
Historia melona kantalupa
Trudno jest ustalić dokładne pochodzenie melona kantalupa. Najprawdopodobniej melon pochodzi z Afryki Subsaharyjskiej i regionu Bliskiego Wschodu. Udomowienie mogło mieć miejsce w Azji, ponieważ starożytne chińskie pisma pokazują, że melony były ważną rośliną uprawną w Chinach co najmniej 2000 lat temu. Uprawę w regionie śródziemnomorskim rozpoczęto dopiero pod koniec ery rzymskiej.
Melony były cenione nie tylko ze względu soczysty i słodki miąższ, ale również ze względu na nasiona, które były suszone i spożywane jako smaczna przekąska.

Melon kantalupa – właściwości
Kantalupa podobnie jak arbuzy czy inne melony składa się głównie z wody. W świeżym owocu znajduje się prawie 90% z wody. Oprócz wody kantalupa zawiera wiele przeciwutleniacze, witaminy A, C i B6 oraz takie cenne minerały jak potas czy żelazo. Jedzenie kantalupy może zapewnić organizmowi liczne korzyści zdrowotne.
Jedna filiżanka pociętego miąższu melona zawiera:
tylko 144 kalorie
- 6% dziennej porcji błonnika,
- 100% dziennej wartości witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni komórki przed uszkodzeniem,
- całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która pomaga w utrzymaniu zdrowych oczu, skóry, kości i układu odpornościowego,
- 12% zalecanego dziennego spożycia potasu, ważnego dla serca, mięśni i ciśnienia krwi.
Melon nie zawiera w ogóle tłuszczu i cholesterolu.

Melon kantalupa – jak jeść?
Melon kantalupa można spożywać tak samo, jak inne świeże owoce np. arbuzy. W wersji świeżej najlepiej kupować go w całości, ponieważ po przekrojeniu wiele witamin (głównie C) ulega utlenieniu. Melona przekrawamy na pół i wydrążamy zawarte w nim nasiona. Potem można już kroić go na mniejsze kawałki lub jeść jak arbuza w „łódeczkach”.
Kantalupę można też dodawać w kawałkach do sałatek, koktajli, mieszać z jogurtami, sorbetami, a także stosować jako mus do owoców czy polewa do lodów.
Melony kantalupa można również suszyć, co pozwala na zachowanie owocu na dłuższy czas.

Suszony melon kantalupa
Oprócz wersji świeżej w sprzedaży jest również suszony melon kantalupa. Owoce suszone zachowują większość witamin i składników odżywczych. Witaminy A i C ze względu na proces utleniania zmniejszają swoją zawartość. W związku z tym, że jest to wersja pozbawiona wody, składniki są bardziej skondensowane. Melon kantalupa w wersji suszonej ma słodszy i intensywniejszy smak.


Suszona kantalupa to zdrowa przekąska bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały.
- Antyoksydanty w porcji suszonego kantalupa pomagają organizmowi neutralizować wolne rodniki.
- Suszony kantalupa jest również bogaty w beta-karoten, karotenoid, który wpływa na kondycję skóry oraz pomaga zapobiegać zaćmie i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, głównej przyczyny ślepoty u osób starszych.
- Suszona kantalupa to również cenne źródło potasu, który reguluje bicie serca, obniża wysokie ciśnienie krwi i może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
- Suszony melon jest również bogaty w witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Nazywany również kwasem foliowym lub witaminą B12, kwas foliowy zmniejsza twardnienie tętnic, które jest prekursorem chorób serca.
Jak jeść suszoną kantalupę?
Melona w wersji suszonej spożywamy jak wiele innych owoców czy bakalii. Jego egzotyczny i słodki smak nadaje się do wielu potraw. Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju owsianek, musli czy płatków śniadaniowych. Można również wzbogacać nim przeróżne desery w tym sałatki owocowe i lody. Warto suszonego melona dodawać też do koktajli czy smoothies. Suszona kantalupa nada egzotycznego smaku różnym wypiekom jako dodatek do ciast lub jako element dekoracyjny,
Suszona kantalupa – indeks glikemiczny
Kantalupa w wersji suszonej posiada indeks glikemiczny na poziomie 60. A to oznacza, że nadal jest to dość atrakcyjna przekąska z punktu widzenia kontroli poziomu cukru w organizmie.
Suszony melon kantalupa – jaka cena?
Suszony melon kantalupa występuje w wielu rodzajach, również z dodatkiem konserwantów, cukru i w wersji kandyzowanej. Aby cieszyć się naturalnym smakiem owoców, najlepiej jest wybierać melona kantalupa suszonego w naturalny sposób, bez dwutlenku siarki i dosładzania. Zazwyczaj cena takiego naturalnie suszonego melona kantalupa oscyluje w granicach 33-38 złotych za 500 g.