• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Kiedy orzechy dla dziecka?

Kiedy orzechy dla dziecka?

Orzechy, zwłaszcza orzeszki ziemne (arachidowe), należą do najsilniejszych alergenów. Z tego względu ...

Czytaj więcej

Daktyle z Iranu i ich najsmaczniejsze odmiany

1 marca 2021

Daktyle irańskie na palmie daktylowej

Tradycja uprawy i konsumpcji daktyli na obszarze współczesnego Iranu sięga aż 4000 p.n.e. Obecnie Iran należy do najbardziej znanych producentów owoców daktylowca, a irańskie daktyle należą do jednych z najsmaczniejszych na świecie. Czym wyróżniają się daktyle z Iranu?

Czytaj więcej

W kategorii:Bakalie

Daktyle czy figi – co wybrać? Porównanie

19 lutego 2021

świeże figi i suszone daktyle

Figi i daktyle to owoce, które mają podobne pochodzenie i zbliżony wygląd. Przez to czasami są mylone. Jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni? Zobacz na porównanie obu owoców.

Czytaj więcej

W kategorii:Owoce suszone

Pistacje irańskie – poznaj ich pyszne odmiany

17 lutego 2021

jak przechowywać pistacje

Pistacje należą do jednych z najpopularniejszych produktów eksportowych Iranu. Znajdują się też w gronie najlepszych na świecie. W czym tkwi niezwykły smak i właściwości irańskich pistacji?

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Sezam czarny – właściwości i zastosowanie

26 stycznia 2021

czarny sezam

Czarny sezam, znany również jako kala til, jest jedną z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Jest wysoko ceniony za olej, który się z niego wytłacza. Małe nasionko jest bez wątpienia bardzo potężne, używane dla wielu korzyści prozdrowotnych i przeciwstarzeniowych.

Czytaj więcej

W kategorii:Pestki i nasiona

Jak kupić dobre migdały?

19 stycznia 2021

migdały w białej misce na stole

Migdał uznawany jest za „króla orzechów”. Zawiera wiele cennych i wartościowych dla organizmu składników. Nie skorzystamy jednak z tych wszystkich korzyści, jeśli kupimy migdały zepsute lub złej jakości. Jak kupić dobre migdały?

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Bazylia suszona i jej właściwości

13 stycznia 2021

świeża bazylia w koszyczku

Suszona bazylia, jak sama jej nazwa wskazuje, odnosi się do suszonej na słońcu świeżej bazylii. W wersji ususzonej jest ona dostępna przez cały rok i stanowi znakomitą alternatywę dla świeżego zioła. Do gotowania najczęściej używa się słodkiej bazylii, ale dostępnych jest wiele innych odmian – o nieco innych profilach smakowych.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Ziarna kolendry i ich właściwości

30 grudnia 2020

Ziarna kolendry wysypane z worka

Aromatyczny, orzechowy smak ziaren kolendry wzbogaci smak każdej potrawy. Przyprawa zawiera również wiele cennych składników. Działa doskonale na obniżenie cukru, kłopoty z trawieniem a także wzmacnia odporność.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Natka pietruszki – świeża vs suszona

18 grudnia 2020

świeża natka pietruszki

Natka pietruszki to zioło, które nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. Oprócz walorów smakowych to również skarbnica ważnych składników takich jak żelazo czy witamina C. Najchętniej jemy ją wersji świeżej, ale doskonale sprawdzi się również w suszonej. Czym różni się suszona pietruszka od pietruszki świeżej?

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Aromatyczny kumin (kmin rzymski) i jego właściwości

15 grudnia 2020

przyprawy na stole

Kumin to aromatyczna i wyrazista przyprawa, która jest składnikiem wielu egzotycznych potraw. Jakie ma właściwości kumin i jak go stosować?

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Goździki i ich właściwości

14 grudnia 2020

goździki na talerzu

Goździki to popularna przyprawa, która kojarzy nam się przede wszystkim z przygotowywaniem aromatycznych kompotów i grzanego wina. Goździki mają znacznie więcej zastosowań, a jedną z najcenniejszych jest uśmierzanie bólu zębów i gardła.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Pieprz czerwony (brazylijski) i jego właściwości

2 grudnia 2020

pieprz czerwony ziarno

Brazylijski czerwony pieprz to przyprawa, która może stanowić interesującą alternatywę dla czarnego pieprzu. Co ciekawe, ta przyprawa z Brazylii nie ma nic wspólnego z tradycyjnym pieprzem. Skąd pochodzi i jakie ma właściwości?

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Kurkuma i jej właściwości

30 listopada 2020

kurkuma mielona i imbir mielony

Kurkuma to jeden z podstawowych składników curry. Ta przyprawa popularna w Indiach coraz częściej gości na naszych stołach. Nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, a dodatkowo zawiera cenny składnik – kurkuminę. Dlaczego jeszcze warto przyprawiać potrawy kurkumą?

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 47
  • Strona 48
  • Strona 49
  • Strona 50
  • Strona 51
  • Interim pages omitted …
  • Strona 63
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kurkuma mielona - 200g 3 % Kurkuminy
Kurkuma mielona - 200g 3 % Kurkuminy
8,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.