Tradycyjna kuchnia wigilijna nie może obyć się bez suszonych owoców. Wyobrażacie sobie Wigilię bez kompotu z suszonych owoców? Wielu z Was na stole gości również tradycyjna, chociaż nieco egzotyczna, kutia. Istnieją także mniej znane potrawy, które stosunkowo rzadziej pojawiają się na wigilijnym stole, ale warto włączyć je do swojego menu, aby urozmaicić tegoroczne święta. Oto 5 wigilijnych dań z suszonymi owocami, które są smaczne i tradycyjne. Niektóre z nich na pewno znacie, ale inne mogą Was pozytywnie zaskoczyć.
Jaka herbata na migrenę i ból głowy?
Ból głowy i migrena są dolegliwościami, na które cierpi bardzo wiele dorosłych osób. Najczęściej nie zwiastują żadnych poważniejszych problemów zdrowotnych. Czy można ból głowy wyleczyć herbatą?
Morele suszone niesiarkowane na słońcu: jak je poznać?
Morele suszone bez siarki są doskonałym wyborem, jeżeli szukasz zdrowej i smacznej przekąski. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych — pod warunkiem, że są przygotowywane i suszone w naturalny sposób. Jak poznać morele suszone na słońcu od tych z dodatkiem siarki?
Miód na oparzenia i na rany – jak go stosować?
Miód od wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. W medycynie naturalnej stosowany jest jako środek do leczenia ran i oparzeń. Jaki miód jest najlepszy na takie dolegliwości? W jaki sposób można go stosować?
Jak przygotować kutię na Wigilię? Tradycyjny przepis
Kutia to wyjątkowa potrawa, która często gości na wigilijnych stołach, będąc symbolem tradycji i wspólnoty. Jej prosty skład – pszenica, mak, miód, orzechy i rodzynki – skrywa głęboką symbolikę nadziei, szczęścia i nieśmiertelności. Choć wielu kojarzy ją z polską tradycją, jej korzenie sięgają daleko poza nasze granice. Dlaczego właśnie kutia stała się jednym z najważniejszych dań świątecznych i jak przygotować ją w klasyczny sposób?
Pieprz czarny, biały i zielony- czym się różnią?
Pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Jakie są rodzaje pieprzu? Jaki jest najzdrowszy? Kiedy doprawić potrawę pieprzem czarnym, zielonym, a kiedy białym?
Sezam biały czy czarny – jaki wybrać?
W sklepach najczęściej spotykamy się z dwoma rodzajami sezamu: sezamem o białych i czarnych ziarnach, czyli sezamem białym i czarnym. Jaka jest między nimi różnica? Który sezam jest najzdrowszy?
Pieprz cayenne i jego właściwości
Chcesz dodać swoim potrawom ognistego smaku? W takim razie najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po pieprz cayenne, czyli ostrą papryką w proszku. Czym wyróżnia się cayenne i jakie ma właściwości?
Herbata jaśminowa sypana i jej właściwości
Herbata jaśminowa powstaje z połączenia prawdziwych liści herbaty i kwiatów jaśminu. Kwiaty jaśminu są zazwyczaj zbierane z jednej odmiany jaśminu znanej jako Jasminum officinale.
Mąka z ciecierzycy – do czego używać? Wszystko co warto o niej wiedzieć.
Mąka z ciecierzycy to składnik, który warto wpleść do codziennych przepisów. Oprócz wyjątkowego konsystencji i smaku posiada też wiele walorów zdrowotnych. Jak stosować mąkę z cieciorki?
Jak działa guma guar? Właściwości i zastosowanie w kuchni
Guma guar to dość tajemnicza, ale powszechnie występująca w produktach spożywczych, i nie tylko, substancja. Czym tak naprawdę jest czy jest szkodliwa i w jakim celu się ją stosuje?
Tymianek. Poznaj jego właściwości
Tymianek to śródziemnomorskie zioło, które słynie z właściwości dietetycznych, dekoracyjnych i leczniczych. Od wieków stosuje się olejek, kwiaty i liście, aby złagodzić liczne objawy i dolegliwości. Przynosi ulgę w bólu brzucha, biegunce, zapaleniu gardła, czy reumatyzmie. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety!