Mango, znane jako „król owoców”, zachwyca zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Kuszące swoim soczystym smakiem i słodkim aromatem, mango nie tylko rozpieszcza nasze kubki smakowe, ale też obfituje w szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Czy wiesz, jakie sekrety kryją się za tym egzotycznym owocem i dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Erytrol vs. Stewia vs. Ksylitol – porównanie
Erytrytol, stewia i ksylitol są zdrowymi zamiennikami cukru. Który słodzik jest najlepszy? Jaki z nich wybrać? Porównujemy ich właściwości.
7 najlepszych herbat na stres i nerwy.
Stres jest nieodłącznym elementem życia współczesnego człowieka. Pośpiech, nadmiar obowiązków i brak czasu na wszystko- to tylko kilka przyczyn stresu i codziennych nerwów. Czy herbaty ziołowe są skuteczne na stres i nerwy?
Ananas suszony i jego właściwości
Słodki i smaczny suszony ananas bez cukru to przekąska, którą wszyscy uwielbiają. To zdrowy produkt wypełniony enzymami, błonnikiem pokarmowym i przeciwutleniaczami. Poznaj zalety jedzenia suszonego ananasa.
Dieta bogatoresztkowa: dla kogo? Zasady i zalecane produkty.
Dieta lekkostrawna bogatoresztkowa zawiera więcej niż przeciętna błonnika pokarmowego, dlatego stosowana jest w dolegliwościach układu pokarmowego. Co należy wiedzieć o diecie bogatoresztkowej?
14 herbat, które warto pić na wątrobę
Wątroba jest jednym z najważniejszych organów. Jej prawidłowa praca reguluje zdrowie całego organizmu. Jakie herbaty pić, aby wzmocnić pracę wątroby? Co szkodzi wątrobie?
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – właściwości i działanie
Złoty i zdrowy olej słonecznikowy dostarcza więcej witaminy E niż jakikolwiek olej roślinny. Pozyskiwany jest z nasion słonecznika i ma łagodny smak. Wiele osób docenia jego właściwości lecznicze i regenerujące. Działa pozytywnie na skórę, włosy i ogólny stan zdrowia. Sprawdź, jak go stosować!
Co zrobić z mąki orkiszowej?
Mąka orkiszowa po latach niebytu coraz częściej pojawia się na polskich stołach. do polskich domów. Dowiedz się z czego powstaje mąka orkiszowa, jakie są jej rodzaje i co można z niej zrobić?
Daktyle: gdzie rosną?
opularne daktyle suszone są owocami palmy daktylowej znanej również jako daktylowiec właściwy (Phoenix dactylifera L.). Daktylowce potrzebują odpowiednich warunków klimatycznych. Uprawiane są w kilku krajach Afryki Północnej, na Bliskim Wschodzie i w USA.
Do czego stosować płatki migdałowe?
Płatki migdałowe to nie tylko smaczna i estetycznie wyglądająca dekoracja deserów i ciast, ale bogate źródło wapnia, cynku, magnezu, potasu i witamin. Dlaczego warto jeść i do czego stosować płatki migdałowe?
Herbata liściasta Earl Grey – zalety jej picia
Herbata liściasta Earl Grey jest bardzo popularna wśród miłośników klasycznych smaków czarnej herbaty. Dowiedz się więcej na jej temat.
Ile jeść nasion chia dziennie?
Nie ma wątpliwości, że nasiona chia mają wiele wartości odżywczych. Włączenie ich do diety z pewnością da pozytywne i oczekiwane rezultaty. Nasiona chia od kilku lat znajdują się na czele listy popularnych superfood i nic w tym dziwnego, ponieważ te skromne nasiona zawierają ładunek wielu cennych składników odżywczych. Bez wątpienia powinny znaleźć się w naszej…