Słodkie, sycące daktyle są cenione nie tylko za wyborny smak, ale również ze względu na wartości odżywcze. Owoce palmy daktylowej są wartościowym źródłem składników odżywczych ( witym błonnika, witamin A, B1, C, B2 i potasu). Dlaczego warto jeść daktyle?
Ziele angielskie – właściwości i zastosowanie w kuchni
Ziele angielskie jest jedną z popularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Dlaczego warto używać ziela angielskiego? Do jakich potraw można je stosować?
Pistacje – właściwości i wartości odżywcze
Pistacje mają wyjątkowy, orzechowy smak, doskonałą wartość odżywczą i imponującą wszechstronność, a także szeroką gamę kulinarnych możliwości. Od przekąsek i sałatkowych dodatków, po lody i inne słodkości, takie jak chałwa. Czy pistacje są zdrowe i dlaczego warto je jeść?
Gorczyca biała- właściwości i zastosowanie
Gorczyca biała jest przyprawą stosowaną do wyrobu musztardy. Spożywanie tej rośliny ma wiele innych korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto używać gorczycę w codziennej diecie?
Co to jest błonnik witalny? Poznaj jego właściwości.
Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety wysoko przetworzoną żywność jest w niego uboga. Skąd go czerpać? Warto sięgnąć po błonnik witalny.
Ciecierzyca i jej właściwości
Ciecierzyca to podstawowy składnik hummusu i pysznych falafeli. Stanowi świetne źródło białka i błonnika. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
Najlepsze mąki na dietę odchudzającą
W skutecznej diecie odchudzającej ważne jest nie tylko ile, ale również co spożywamy. Poznaj 6 rodzajów mąk, które pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy.
Kofeina w guaranie i kawie – jaki napój doda więcej energii?
Kofeina jest substancją, która pobudza centralny układ nerwowy, a tym samym dodaje energii. Chociaż kawa może być najpopularniejszym źródłem kofeiny, guarana, roślina pochodząca z amazońskich lasów deszczowych, zapewnia takie same korzyści energetyczne. Sprawdź, czy warto sięgnąć po espresso, czy guaranę w proszku!
Zdrowy popcorn – właściwości i przygotowanie
To najpopularniejsza przekąska, którą kupujemy przed seansem w kinie. Jak przygotować zdrowy popcorn i jakie ma właściwości?
Mak niebieski z Czech – dlaczego jest taki smaczny?
Pyszne makowce, kutia i posypka do różnego rodzaju wypieków – to tylko niektóre zastosowania czeskiego maku niebieskiego. Jakie właściwości ma mak z Czech i dlaczego jest tak ceniony na całym świecie?
Kawa zielona – jak działa na organizm?
Zielona kawa jest popularnym suplementem diety. Otrzymuje się ją z nieprażonych ziaren, dzięki czemu zawiera więcej kwasu chlorogenowego niż wersja palona. Jeśli chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy i zmniejszyć ryzyko otyłości, możesz ją pić 2-3 razy dziennie. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu.
Cząber górski – właściwości i zastosowanie
Cząber górski jest ziołem stosowanym w kuchni głównie do przyprawiania tłustych mięs. Roślina ta ma również właściwości lecznicze. Dlaczego warto stosować cząber?